26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

Devenit conducător al „staţiunii turistice de interes naţional”, Primarul de la Dâmbovicioara scoate din sertar un proiect vechi de zece ani: Oratia

Odată obţinut statutul de „staţiune turistică de interes naţional”, cu care Dâmbovicioara este peste Bran, rămasă la rangul de „interes local”, primarul Dumitru Secăreanu şi-a propus altă ţintă de atins: reluarea proiectului prin care ruinele Cetăţii Oratia, un brand al Muscelului, să fie exploatate turistic la adevăratul lor potenţial. Planul de a scoate din sertar un proiect declarat eligibil în urmă cu opt ani a fost împărtăşit localnicilor şi musafirilor săi de Dumitru Secăreanu, de la microfonul celei de-a IX-a ediţii a sărbătorii localităţii, „Festivalul Peşterii Dâmbovicioara”, o titulatură proaspătă, pe măsura atracţiei principale a „staţiunii turistice” muscelene, singura din Nordul judeţului Argeş. Noul scop urmărit de primarul Secăreanu a fost confirmat de senatorul Gheorghe Marin, fără ajutorul căruia echipa de la conducerea Primăriei n-ar fi deschis atâtea uşi la Bucureşti, pentru a obţine pentru localitatea ticsită de pensiuni recunoaşterea oficială a reputaţiei menite să-i asigure dezvoltarea prin turism. Parlamentarul muscelean, care s-a manifestat prudent în declaraţiile de sprijin al iniţiativei pe care se concentrează în prezent administraţia locală de la Dâmbovicioara, a lăsat să se înţeleagă că se poate realiza şi acest deziderat, căruia îi trebuie o finanţare consistentă, deoarece este nevoie de o documentaţie actualizată, adaptată actualelor rigori în materia accesării fondurilor europene. 

Primarul către consăteanul longeviv în căsnicie: „După 50 de ani, aveţi faţa mai frumoasă ca a mea!” 

În acest an, primarul Dumitru Secăreanu şi părintele Gheorghe Vişoiu, parohul Bisericii Podu Dâmboviţei, s-au pus de acord ca Ziua Comunei, ţinută tradiţional în ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, să aibă loc în prima duminică dinaintea sărbătorii ocrotitorilor spirituali ai localităţii. Motivul: toată lumea este liberă, iar după slujba de la biserică, sătenii se pot îndrepta direct către locul manifestării organizate în incinta Şcolii Gimnaziale Podu Dâmboviţei. Beneficiind de musafiri punctuali, care au respectat cu o rigoare englezească ora anunţată pentru începerea ceremoniei oficiale, primarul Dumitru Secăreanu şi „ajutoarele” sale, viceprimarul Dorin Ion Olteanu şi secretarul Marian Vicenţiu Avram, au purces acţiunea cu momentul festiv, în care au dat şi au primit daruri. Au primit de la vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Mânzână, placheta de excelenţă, acordată de instituţie localităţilor în sărbătoare, şi de la prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Argeş, primarul Vasile Leau, o distincţie similară. Iar de cadorisit, autorităţile şi-au exprimat recunoştinţa faţă de un singur cuplu care a împlinit 50 de ani de la încheierea căsătoriei. În afara familiei Florescu, celebrată, duminică, de Primărie şi consăteni, alte patru sunt în aşteptare, neavând încă jumătatea de secol împlinită până la data evenimentului. Anunţaţi să urce pe scenă, doamna Florescu, mai sprintenă decât partenerul de viaţă, a ajuns înaintea lui lângă primar, care le-a lăudat longevitatea ca familie, dar şi tonusul. Cum i-a recompensat comunitatea de la Dâmbovicioara pe aceşti cetăţeni merituoşi? Cu o diplomă de fidelitate, pentru că „bani… domnul Stelică are destui!”, a glumit primarul în timp ce-i strângea mâna dâmbovicioreanului faţă de care şi-a mărturisit public respectul pe care i-l poartă. „Nu puţin timp, cred că peste 30 de ani, aţi făcut naveta de la Dâmbovicioara la fabrica din Rucăr, după care v-aţi apropiat de Podu Dâmboviţei. Dar vă văd că, după 50 de ani, aveţi faţa mai frumoasă ca a mea. Trăiţi în natură şi într-o ambianţă familială plăcută.”, a intuit edilul de ce sunt atât de sprinţari soţii Florescu, pe care i-a umplut cu urări de sănătate şi la bună vedere şi cu alte ocazii. Din partea Primăriei Dâmbovicioara, celor doi li s-a înmânat „un mic plic”. „Se vede că este mic, dar şi conţinutul tot cam aşa e.”, i-a pregătit edilul pe cadorisiţi să nu se aştepte la o valoare însemnată a darului.  

Statutul de „staţiune turistică de interes naţional” înseamnă punctaje bune la viitoarele proiecte cu fonduri atrase                          

Înainte de manifestarea gratitudinii administraţiei faţă de familia omagiată de Ziua Comunei, Dumitru Secăreanu le-a mulţumit consătenilor pentru înţelegere şi ajutor, calităţi în lipsa cărora Dâmbovicioara nu putea detrona Branul, recunoscută doar ca „staţiune turistică de interes local”. Anul trecut, pe aceeaşi scenă, primarul nădăjduia că va primi recunoaşterea naţională a zonei turistice care este Dâmbovicioara. În 2018, a bifat această dorinţă ca împlinită. „Asta se datorează şi dumneavoastră. Dacă ne uităm la ce a fost în trecut, eram târâţi spre Rucăr, dar cu lacrimi în ochi treceam Posada. Acum, legislaţia spune că „staţiunea turistică de interes naţional” nu va mai fi „remorca” altor comunităţi.”, a vorbit primarul despre cea mai importantă realizare a carierei sale de primar, alături de reţeaua de alimentare cu apă în toate satele, drumurile îmbunătăţite, canalizarea executată într-un stadiu de 80%, fibra optică, şcoli şi cămine reabilitate.

Prin urmare, primarul ţinteşte mai sus, voind să înnoiască un obiectiv vechi de zece ani, care, culmea, câştigase la capitolul eligibilitate în privinţa obţinerii finanţării. Dar ceva n-a mers şi cursul firesc al investiţiei de punere în valoare a Cetăţii Oratia s-a întrerupt. „Avem un patrimoniu mare, lăsat de Dumnezeu, în zona Dealul Sasului, unde există o cetate, pentru care, în 2008, am început un proiect. În 2010, a ieşit eligibil. Din cauza problemelor întâmpinate, n-am putut realiza această investiţie. Cu sufletul amar, pot să vă spun că am încercat să adaptăm acel proiect legislaţiei în vigoare, pornind de la studiul de fezabilitate, şi să găsim alte pârghii de punere în practică. Probabil că le vom găsi la comunitatea europeană.”, este dorinţa lui Dumitru Secăreanu, susţinut de senatorul Gheorghe Marin, care, la fel ca la precedentul succes, s-a ferit să trâmbiţeze cu optimism electoral: se face, este ca şi rezolvat! De altfel, şi primarul a recunoscut public că, în toate discuţiile purtate cu parlamentul muscelean, acesta mai mult l-a ascultat şi s-a ferit să-i dea asigurări deşarte, în schimb, i-a luat în calcul doleanţele şi i le-a rezolvat treptat.       

Diplomat, senatorul Marin a direcţionat reuşita către primar şi echipa închegată de la Primărie, cărora le aparţin rezultatele obţinute pentru comuna Dâmbovicioara. „De multe ori, au venit la Bucureşti şi n-a venit numai domnul primar, căci l-a însoţit şi domnul viceprimar, ca să se obişnuiască cu traseele la Bucureşti, în aşa fel încât, atunci când unul nu poate, să vină celălalt, pentru a continua lucrările. Eu cred că aici s-a format o echipă sudată, pe care o s-o sprijinim în continuare. Proiectele pe care vi le-a prezentat domnul primar sunt realizate. În continuare ne luptăm pentru proiectul legat de Oratia, va trebui să-l reluăm, în aşa fel încât să fie finanţat. Este o dorinţă renăscută de când comuna a devenit staţiune turistică de interes naţional. Acest lucru va însemna foarte mult, pentru că avem mai mult succes acolo unde se vor face punctajele. A fost realizat un lucru foarte mare: în zona de Nord a judeţului Argeş, este singura cu acest statut.”, a afirmat senatorul Marin.

Oamenii cu dragoste pentru localitate 

Alţi oameni faţă de care edilul n-a omis să-şi manifeste mulţumirea: aleşii locali, care nu i-au împiedicat proiectele; Carmen Bârloiu, preşedintele Asociaţiei „Clubul Prieteniei”, „o personalitate a comunei Dâmbovicioara, care a fost în permanenţă alături de noi, cu suflet de mamă, şi a ridicat mult ştacheta în privinţa turismului în comuna Dâmbovicioara”; Mădălina Mazăre, directoarea Şcolii de la Podu Dâmboviţei, ale cărei tinereţe şi poftă de a face treabă se simt în educaţia celor 84 de copii, dintre care cei mai talentaţi au evoluat pe scenă, duminică, 20 mai 2018; Raluca Busioc, coordonatoarea Centrului de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara, un om fragil în aparenţă, care concentrează esenţa pasiunii pentru ceea ce înseamnă activitatea turistică, preocupându-se să alimenteze zilnic cu noutăţi paginile de promovare a comunei.

Şi de data aceasta, vecinii rucăreni au dat o mână de ajutor la decorul de sărbătoare, cu propriul colţ de gospodărie ţărănească, amenajat de Simina Dulamă şi colegele sale de la Asociaţia „Regalla”, cu realizările clasei de cusut-ţesut a Secţiei Externe Rucăr a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti. Astfel, trecutul bogat în tradiţii s-a îmbinat cu actualul asigurat de standul Şcolii Podu Dâmboviţei, unde copiii au comercializat tricouri personalizate cu denumirea localităţii. Două au ajuns la Dumitru Secăreanu şi Dorin Olteanu, „Cel mai gospodar primar”, vorbe susţinute prin ilustraţia pungii cu euro imprimate, şi „Cel mai iubit viceprimar”, care-şi merită „BigLike-ul” oferit în scris de copii. 

 

A fost scos în faţă vicele Dorin Olteanu. PSD îl scoate în faţă şi în 2020?

„Omul zilei” a părut să fie viceprimarul Dorin Ion Olteanu, cel mai lăudat locuitor al Dâmbovicioarei la sărbătoarea comunei. L-au pomenit în discursurile lor şi vicele CJ, Mânzână, şi senatorul Marin, şi preotul Gheorghe Vişoiu, care a afirmat tare şi răspicat că: „Domnul vice este un om nemaipomenit. A ajutat şi la biserică. Nu a fost să zică o dată „nu”.” Dar cel mai mult s-a mândrit cu secundul pe care l-a dobândit în mandatul 2016-2020 primarul Secăreanu, care a început să-l ia cu el la Bucureşti, ca să-l înveţe mersul lucrurilor. Când primarul a pronunţat adresându-i-se viceprimarului: „Rotirea vieţii o să-şi spună cuvântul. Sunt alături de dumneavoastră, sper ca, anul următor, să ieşiţi exact în faţă. Nu sunt fisuri între mine şi dumneavoastră.”, prea a sunat a mesaj de despărţire, de parcă s-ar da la o parte, pentru a-l lăsa pe mai tânărul său coleg să candideze. „Sper să aveţi încredere în noi, deşi suntem o echipă mică la Primăria Dâmbovicioara, care a făcut ce a putut. Exact ca într-o familie: ai doi copii şi nu poţi să-i mulţumeşti pe amândoi. Eforturile au fost de a accesa fonduri şi n-a fost o treabă uşoară. Pot să vă spun numai cuvinte de laudă despre domnul viceprimar, care a depus suflet până la Dumnezeu şi cred că e cam unicat în judeţul Argeş. Discutăm seara, dimineaţa îl vezi pe buldoexcavator, după-amiaza îl vezi în Defileul Dâmbovicioara ş.a.m.d.”, s-a fălit Secăreanu cu „mâna sa dreaptă”, care a avut rezervat propriul speech în cadrul festivităţii de deschidere a Zilei Comunei. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!