20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

Noaptea Muzeelor la Câmpulung rămâne în istoria locului! Prima proiecţie cartată din România pe un monument comemorativ

Aproape 4.000 de persoane, în total, au asistat, pe parcursul nopţii de sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, de data aceasta, dedicată Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a marcat o activitate unică în România şi anume prima proiecţie cartată pe un monument comemorativ. A fost o seară plină de istorie, iar luminile proiectoarelor au transformat Mausoleul Eroilor de la Mateiaş într-un loc plin de magie. La această activitate, printre miile de persoane s-au aflat oameni veniţi din toate colţurile ţării. Evenimentul a fost marcat la nivel naţional, iar la Câmpulung este cel mai de anvergură proiect al Muzeului Municipal. 

Să începem cu „Într-un veac de unitate, pe aici nu se trece”. Asta au simţit mii de oameni, care au asistat, sâmbătă noaptea, la o proiecţie cartată pe Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, primul astfel de eveniment la nivel naţional, asta datorită faptului că, până acum, nu s-au mai realizat astfel de proiecţii pe monumente comemorative. Nu a contat nici frigul şi nici ploaia pentru oamenii care veneau rânduri-rânduri să asiste la un eveniment ce marchează existenţa noastră ca naţiune, prin locuri şi luptele care au fost purtate pe aceste meleaguri, pentru ca noi, astăzi, să fim liberi şi să avem dreptul să ne alegem destinul, pentru eroii care şi-au pierdut viaţa şi da, sunt eroi ai neamului românesc, iar pământurile Muscelului, implicit ale României, mustesc de istorie şi de legende cum rar mai sunt în Europa. 

Pe scările impunătoare ale Mausoleului a fost proiectat tricolorul, apoi au fost numele eroilor, urcând spre basorelief vedeai cum file de istorie se deschid una după alta cu cele mai importante momente marcante pentru istoria ţării. Vocile din spatele poveştilor spuse te făceau să te simţi ca într-un câmp de luptă, unde retrăieşti bătăile inimilor celor care, astăzi, se numesc eroi ai patriei. A fost o seară de istorie, o seară în care mii de oameni s-au perindat la Mausoleu. Poate, mulţi din dorinţa de cunoaştere, mulţi din curiozitate şi câţiva pe acolo care se poate ca nici ei să nu ştie de ce se aflau într-un astfel de loc. 

Un lucru dezamăgitor a fost că, în timp ce unii oameni avea lacrimi în ochi de emoţie şi zâmbetul pe buze pentru importanţa unui eveniment pe care, vorba aia, nu îl vezi în fiecare zi, au existat şi tineri care cereau mici şi bere, care îşi făceau poze în ipostaze jignitoare şi care nu aveau nicio treabă cu semnificaţia evenimentului. Mai greu, cultura şi istoria nu sunt atât de comestibile în zilele noastre. 

Cine sunt cei care au făcut posibile toate acestea?

Cei care se află în spatele acestui eveniment au petrecut ziua de duminică alături de jurnaliştii noştri, împărtăşind impresii despre Câmpulung şi despre evenimentul care tocmai s-a consumat, dar mai ales despre cum l-au realizat. Vorbim despre echipa Muzeului Municipal, iar proiectul a fost realizat pe partea de regie şi montaj de Adela Muntean, animaţia a fost realizată de Samuel Szabo, un tânăr talentat de doar 21 de ani, partea 3D a fost realizată de către Manuela Căldare, iar materialele şi consultanţa de specialitate au fost asigurate de către muzeograful muscelean Costin Peligrad. Vocile care au făcut zeci de inimi să tremure atunci când au auzit cuvintele rostite din istorie au fost ale binecunoscuţilor: Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru şi Remus Petre Cîrstea. Partea de echipament şi montaj a fost asigurată de AVL Systems, aproape printre primii în ţară la evenimente de gen, scanarea 3D – Arenacad, cu sprijinul Pet Electric Global. 

Am stat de vorbă cu membrii din echipa de montaj, dar mai ales cu Adela Muntean, cea care a realizat regia şi care, la doar 30 de ani, este renumită pentru astfel de proiecte, dar şi cu Samuel Szabo, tânărul de 21 de ani, care, la ora actuală, trăieşte prin aceste proiecţii şi prin aceste evenimente. Mai pe scurt, nişte tineri talentaţi, care au demonstrat încă o dată că mai există şanse să renunţăm la baruri, la snobism şi la tot ce a ajuns să ne facă să uităm de istorie şi de cultură, lucruri prin care existăm astăzi.

Proiectul a fost structurat în prima parte cu materiale de arhivă, imagini alb negru şi următoarele momente au fost dominate de culoarea auriu, momentele de unire, apoi elementele tricolore prin Marea Unire de la Alba Iulia. „Practic, scopul a fost să creăm un spaţiu de reflexie pentru vizitatori şi tot acest material istoric să prindă viaţă cumva pe monumentul comemorativ. Elementele principale au fost basorelieful cu soldaţii, conturul, cele două aripi ale tripticului care au condus povestea cu toate elementele istorice. Ca mişcare principală de animaţie a fost noţiunea de urcare. Pe scări, au fost numele eroilor, alături de medalii. Pe noi ne-a determinat cel mai mult faptul că a însemnat totul o mare provocare. Să facem un spaţiu cultural. Cum putem să redăm generaţiilor viitoare spaţiul viu şi noi experienţe cu aceste elemente.”, completează Adela Muntean, cea care s-a ocupat de regie şi montaj. Per total, s-a lucrat la proiect în jur de trei luni. Cel mai dificil pentru cei doi se pare că a fost concepţia. Zona de expunere a fost o problemă, deoarece de zece ani se realizează proiecţii în România, însă nu pe clădiri comemorative.

„Proiecţia a întâmpinat două dificultăţi tehnice majore, asta din cauza diferenţei de nivel şi a adâncimii proiecţiei, tocmai de aceea Muzeul a avut nevoie de firme specializate. S-a lucrat cu 14 videoproiectoare în sincron, pentru a putea suprapune imaginile. Un element relativ inedit este că, în mod cu totul şi cu totul surprinzător, unul dintre angajaţii muzeului a zis: „În sfârşit, citesc şi eu ce scrie pe Mausoleu, prin faptul că a fost luminat acolo. Să ne aducem aminte că această proiecţie a plecat de la trei niveluri de înţelegere: intuitiv, narativ şi augumentativ. Informaţia este structurată şi din punct de vedere vizual, şi din punct de vedere audio, pe trei categorii de înţelegere.”, a continuat Alexandru Oprea, managerul Muzeului Municipal.

Munca a fost împărţită câteva zile bune, iar tinerii au reuşit să creeze o atmosferă unică în Muscel, în Argeş şi în România. 

„Eu am fost contactat de Adela. Eu sunt la Teatru şi Televiziune în Cluj. Am început să discutăm despre proiect, care este tema şi ce am putea să facem, după am început să punem vizualizări despre proiect, am adunat materialele. Părerea mea este că i-a ieşit foarte bine. Am ajuns aici joi şi am lucrat foarte mult. Evenimentul în sine a fost impresionant. Au venit şi mulţi oameni. Mausoleul a fost impunător, frumos şi a fost extraordinar, în ciuda greutăţilor. Este cel mai mare proiect al nostru.”, a completat Samuel Szabo. 

Sprijinul de bază al Adelei şi al lui Samuel a fost muzeograful Costin Peligrad, alt tânăr care a căutat prin arhivele Muzeului, a pregătit materialele, pentru ca regia să iasă aşa cum şi-au propus. Sunt un exemplu pentru evenimentul care tocmai s-a consumat şi care se anunţă până acum, cel mai mare spectacol de proiecţii cartate pe temă istorică şi unic în România prin proiecţia de o clădire comemorativă, mai exact un Mausoleu al Eroilor. 

De asemenea, reprezentanţii Muzeului au găsit şi oameni de bine care au asigurat transportul gratuit până la Mausoleu şi înapoi, întreaga noapte. 

 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!