26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

Ca probă că a cumpărat organe infestate de la piață, ține pisicile moarte în frigider

Un muscelean, stabilit în Bucureşti, dar care a moştenit o casă de vacanţă la Schitu Goleşti, a avut parte de o experienţă traumatizantă. Toate animalele sale de companie, opt pisici, i-au murit în ultimele trei zile. Bărbatul suspectează măcelăria de unde a cumpărat organe de porc că, prin intermediul produselor, a transmis boala lui Aujeszky celor opt pisici, cărora le-a fost fatală. Pentru a putea justifica afirmaţiile, bărbatul păstrează două cadavre ale animalelor în congelator, pe care intenţionează să le ducă la un institut de specialitate, care să le facă autopsia şi să stabilească ce le-a produs moartea fulgerătoare.

„De un an jumătate, le dau borjog şi nu s-a întâmplat nimic. Cred că e o epidemie care a intervenit în firma de unde se aprovizionează abatorul”

Există alimente pe care stăpânii nu ar trebui să le dea nici duşmanilor pisicilor lor. Printre acestea, cele mai periculoase sunt carnea crudă, ciocolata, tonul, cafeina, resturile de la masă, peştele, ouăle, mâncarea pentru câini. Se pare că interlocutorul nostru, Dan Duţă, nu a ştiut lucrul acesta şi, de mai mulţi ani, şi-a răsfăţat animăluţele cu organe crude de porc, care, se pare, le-au adus sfârşitul. „Am casa părintească moştenită şi locuiesc aici vara, iarna, mă duc şi în Bucureşti, dar vin des aici, că e mai frumos la ţară. Aici, am avut opt pisoi, dintre care unul nu este al meu, şi toţi au murit! Ce s-a întâmplat?! Sâmbăta trecută (n.r. pe 12 mai), am luat de la Piaţa Centrală, de la măcelărie, borjog şi gâtlejuri de porc, şi le-am dat la animale, crude. N-am ştiut. Le-am mai dat, de doi ani le dau carne de porc sub formă de inimi, rinichi, mai ales ficat, dar de când s-au scumpit, nu mi-am mai permis şi, atunci, am trecut la varianta ieftină, deşi rezervorul de viruşi este plămânul. De un an şi jumătate, le dau borjog şi nu s-a întâmplat nimic. Cred că e o epidemie care a intervenit în firma de unde se aprovizionează abatorul. Dacă eu, sâmbătă, am luat, înseamnă că animalele care au fost sacrificate vineri, unul dintre ele, cel puţin este infectat. În momentul în care un porc este infectat el, aerian, îi îmbolnăveşte şi pe ceilalţi. La porc nu e fatală, îi slăbeşte, dar îşi revin. La celelalte animale, carnivorele domestice (pisica, câinele), rumegătoare (oi, capre, vaci), e fatală, nu există remediu. Boala lui Aujeszky are termen de incubaţie 3-6 zile. Sâmbătă, le-am dat să mănânce, marţi, un pisoi prezenta semne. Miercuri dimineaţa, în faţa scărilor era aproape mort, în ploaie, l-am luat în braţe, l-am ridicat lângă uşă, să nu facă hipotermie şi a murit câteva secunde mai târziu, după ce a căscat de câteva ori. S-a încadrat în cele trei zile.”, ne-a povestit musceleanul. 

„E o tragedie să-ţi moară opt din opt ! Rata de mortalitate e de sută la sută”

Ca să ne convingă de chinurile prin care au trecut până au murit, Dan Duţă ne-a arătat câteva filmuleţe cu mâţele în agonie. Cel mai afectat a fost de moartea lui „Miorlau”, care îşi însoţea stăpânul inclusiv la Bucureşti, ce să mai, era pisicul de suflet. Stăpânul lui ne-a descris cât s-a chinuit până şi-a dat duhul. „„Miorlau” avea carnetul de sănătate şi toate vaccinurile la zi, iar joi a venit la ora 12 noaptea miorlăind. Cu câteva ore înainte, băgasem în carantină, într-o cameră, o pisică cu un pui al ei şi am vrut să-l duc şi pe „Miorlau” acolo, dar când a auzit un miorlăit sfâşietor, s-a retras şi l-am dus în altă încăpere. Când m-am dus să văd ce mai face, nu mai era, ieşise prin luminator. Dimineaţă, când a venit la uşă, l-am băgat din nou în casă. La prânz, i-am deschis fereastra, să intre aer, dar a evadat din nou. A revenit după amiază, nu-şi găsea locul, s-a dus în casă, s-a urcat în pat, s-a dat jos din pat, s-a pus sub masă, iar s-a întors, s-a băgat în pivniţă, după s-a întors în casă… El avea dureri şi căuta un loc unde să nu-l doară, iar eu nu am avut ce să-i fac. E o tragedie să-ţi moară din opt opt! Rata de mortalitate e de sută la sută.”

Musceleanul nu a primit ajutor nici la Piteşti

Ca să-şi dea seama ce se întâmplă, Dan Duţă s-a documentat, plus că a fost cu „Miorlau” şi la un medic veterinar, care i-a administrat un antivaccin, dar fără efect. 

Ca să nu se transmită presupusa boală a lui Aujeszky, musceleanul a alertat şi reprezentantul zonal de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Câmpulung, dar s-a adresat şi patronului magazinului de unde a achiziţionat organele de porc, pe care le suspectează că au fost infectate. „Vineri, m-am dus în Piaţa Centrală să caut Cabinetul Sanitar Veterinar, după ce l-am găsit, am citit că programul este până la ora 17.00. Era pe la ora 13, nu era nimeni. Am sunat pe telefonul fix, „număr nealocat”. Număr nealocat la o instituţie de stat… Am sunat pe telefonul mobil al doctorului Şerb şi, când i-am spus că sunt în faţa cabinetului, mi-a transmis că e pe teren. Peste o oră, am sunat din nou, mi-a răspuns, i-am povestit despre ce e vorba, plus că i-am spus că nu vreau scandal, vreau să se rezolve. Mi-a mulţumit că nu vreau să fac tămbălău, iar din ton am înţeles că vrea să pună „batista pe ţambal”. A trei oară când l-am mai sunat, nu mi-a mai răspuns. M-am dus şi la comerciant, la măcelărie. Patronul era pe colţul tarabei cu o vânzătoare. Acesta, când m-am văzut, m-a recunoscut şi mi-a zis că „nu avem borjog astăzi”. În fine, am vorbit cu patronul. I-am explicat despre ce este vorba… Mi-a spus că ia din loc autorizat, dar dânsul muta conversaţia către problemele lui de sănătate… I-am explicat că sursa de unde a luat porcul este problema şi unde trebuie luate măsuri.”, a continuat să ne povestească Dan Duţă.

Doctorul Dan Viorel Şerb, de la DSVSA Câmpulung, în prezenţa noastră, i-a primit petiţionarului o solicitare scrisă pe care a trimis-o pe e-mail la judeţ, unde a fost înregistrată. Pe lângă aceasta, l-a sfătuit pe Dan Duţă să meargă la DSVSA Argeş, la Piteşti, unde să solicite, contra cost, verificarea cadavrului uneia dintre pisici, pe care îl avea în portbagajul maşinii. Ajuns acolo, cel care trebuia să-i preia animalul era tot pe teren, aşa că a făcut cale întoarsă, hotărât să se adreseze organizaţiilor de protecţia animalelor, dar şi altor laboratoare, care ar putea stabili cauza morţii pisicilor. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!