E de notorietate faptul că imobilele vechi din Câmpulung, majoritatea monumente istorice, au fost lăsate de izbelişte, atât de autorităţi, cât şi de proprietari, ajungând să se degradeze de la an la an. Multe dintre ele sunt de nerecunoscut, unele, în prag de a se dărâma, după ce au fost afectate de-a lungul anilor de vânturi, ploi şi îngheţuri, însă nimănui nu-i pasă. Proprietarii nu au bani să le restaureze şi să le pună în valoare, aşa încât nu le rămâne decât să le demoleze şi să valorifice terenul, însă legea nu e de partea lor. Au, totuşi, o portiţă: clădirile să ajungă într-un stadiu avansat de degradare, astfel încât să constituie un pericol public, care ar atrage după sine dărâmarea.
În această situaţie s-a aflat, zilele trecute, o casă veche, fără statut de monument istoric, dar aflată într-o arie protejată, în apropierea Spitalului TBC, care, după cum se ştie, are în patrimoniu trei imobile de referinţă în istoria oraşului. Clădirea a fost făcută una cu pământul, după ce un perete s-a dărâmat. „Din câte ştiu, nu era monument istoric, dar era într-o zonă protejată, fiind situată în apropierea Spitalului TBC, care are trei clădiri monumente istorice. E o istorie întreagă… Au fost mai multe solicitări, ale proprietarilor, ale vecinilor, pentru demolare, şi noi am făcut demersurile necesare către Comisia de Monumente, dar nu s-a primit aprobarea. Între timp, un perete, cel dinspre nord, s-a dărâmat şi a trebuit să-i dăm o autorizaţie de demolare în regim de urgenţă, de avarie. Era un real pericol pentru toţi cei care erau în curtea respectivă şi, atunci, a trebuit să acceptăm ideea ca această construcţie să fie demolată.”, a precizat primarul Liviu Ţâroiu.
În aceeaşi situaţie sunt foarte multe dintre clădirile de patrimoniu ale municipiului Câmpulung, existând probabilitatea ca acestea să aibă aceeaşi soartă. Proprietarii nu au puterea financiară să le restaureze, iar Primăria nu poate emite autorizaţii de demolare. Astfel, se aşteaptă ca aceste clădiri să se prăbuşească de la sine şi să reprezinte un pericol, pentru ca autorităţile să poată interveni în regim de urgenţă. În acest mod, se pierde o parte a istoriei oraşului, cu acordul tacit al autorităţilor. Presa a semnalat în repetate rânduri această stare de fapt, autorităţile locale cunosc situaţia, însă nu au luat nicio măsură, sperând că rezolvarea problemei va veni odată cu implementarea, de mult aşteptată, a proiectului privind reabilitarea Parcului „Kretzulescu” şi a centrului istoric al municipiului. Dar, cum acesta a fost făcut „harcea-parcea” de ardelenii de la Grup Corint, clădirile istorice continuă să fie lăsate de izbelişte.