Pe câmpulungenii ale căror porniri scrupuloase i-au purtat la casieria Primăriei înainte să înghită conţopiştii instituţiei ultimul dumicat din sarmalele de la sărbătorile de iarnă îi aşteaptă o nemeritată sancţiune: mărirea taxelor şi impozitelor pe care le vor plăti în 2019. Şi s-ar părea că nu ne paşte doar mărirea impusă de trendul ascendent al ratei inflaţiei, căci autorităţile „clocesc” să pună ceva extra, din partea casei. Sigură 100% este corelarea dărilor la bugetul local cu inflaţia, care, în martie, ajunsese la 5%, de la 3,3%, în decembrie, un record al ultimilor cinci ani. Acest salt nefericit se va reflecta în cuantumul sumelor pe care le vom lăsa la ghişeele Primăriei, de la anul. În ceea ce priveşte suplimentul intenţionat a fi aplicat de autorităţile încurajate de zorul orăşenilor de a scăpa de datorii, acesta a fost anunţat cu jumătate de gură de şefa Economicului, care a folosit expresii prudente când a vorbit despre un subiect iritant: „legea ne permite”, „se poate adiţiona”, „deocamdată, n-am stabilit.” Violeta Iarca vrea să credem că, înainte cu o lună de a fi aprobate taxele şi impozitele valabile de la anul, ea şi colegele sale n-au stabilit, împreună cu primarul, cu cât intenţionează să le crească. Pentru că, de crescut, vor creşte şi era uşor de anticipat că asta se va întâmpla, fiindcă trebuie asigurate salariile neruşinate ale colosului bugetăresc, care, iată, se pregăteşte să îndese ambele mâini în buzunarele contribuabilului.
Noi ne facem datoria de a vă anunţa că este cazul să aveţi o rezervă, care, dacă nu aveţi tihna unui salariu câştigat la stat, habar nu avem din ce o puteţi încropi, la halul în care au luat-o razna preţurile la mâncare şi utilităţi. Cinstit ar fi faţă de comunitatea care a acceptat spăşită sacrificarea investiţiilor în favoarea câştigurilor angajaţilor Primăriei ca aleşii să nu voteze niciun leu în plus faţă de ce au plătit oamenii în 2018. Suferă destul când se află în faţa galantarelor cu alimente tot mai scumpe sau când deschid „amenda” de la gaze ori curent, nu e cazul să-l pedepsească şi Primăria mai mult. Întrebată despre intenţiile pentru 2019, directoarea economică a cam „scăldat-o”, de parcă nu sub comanda ei se calculează sumele pe care le vom vărsa bugetului local. La sfârşitul lunii aprilie, când Iarca a fost interpelată pe o temă de interes pentru cetăţeni, care vor avea o taxă în plus – 80 de lei pentru parcare -, cuantumurile impozitelor ar fi trebuit să fie cunoscute. Şi bănuim că erau, de vreme ce taxele şi impozitele pentru anul următor se aprobă în luna mai. Puţinul comunicat cu reţinere de directoarea economică a fost că s-a luat în calcul rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul de Finanţe. Rată, care a fost foarte mare de la începutul anului şi până în prezent: 4,3 în ianuarie, 4,7 în februarie şi 5 în martie.
Când politicianul care a avut curiozitatea legată de nivelul obligaţiilor noastre faţă de Primărie a vrut să se asigure că inflaţia este singura cauză a măririi, Iarca a făcut o remarcă îngrijorătoare: legea le permite autorităţilor locale să crească taxele şi impozitele peste rata inflaţiei. Lucru pe care sperăm din tot sufletul ca Liviu Ţâroiu să nu-l aplice în practică, oferind suficiente şocuri comunităţii câmpulungene, cu lefurile grase şi taxele noi impuse de Primăria concentrată să nu-i scadă încasările.
„Mâna dreaptă” a primarului în materie de cifre a anunţat că ceea ce datorează câmpulungenii începând din 2019 va face subiectul unei dezbateri publice, pe baza unui proiect afişat înainte să fie convocaţi cetăţenii la dialogul cu reprezentanţii statului. Or în situaţia în care lumea are ocazia să riposteze faţă de dările aplicabile din 2019, dar, totuşi, n-o face, neprezentându-se la şedinţa anunţată a se ţine înainte de votul în Consiliul Local, atunci, să ne scuzaţi, dar meritaţi să fiţi jupuiţi de Primărie. Adică dacă primarul te invită să-i spui dacă-ţi convine sau nu să plăteşti la anul cât îţi cere el şi nu dai curs invitaţiei… atunci, plăteşte! Tragem nădejde ca Primăria să şi respecte anunţul făcut de Violeta Iarca într-un cadru public: „Va urma un proiect de hotărâre, care va fi supus dezbaterii publice. Va fi o dezbatere publică, va fi un proiect afişat.”, pe care noi îl aşteptăm cu mare interes. La fel, unii dintre consilieri – evident că cei ai opoziţiei -, care au solicitat să fie consultaţi înainte ca cifrele să ajungă la comisiile de specialitate ale Consiliului Local.
Pe ce s-au bazat slujbaşii lui Ţâroiu când „au luat în calcul” măririle de taxe, care ne dau emoţii numai auzind despre ele, darămite să le mai şi vedem votate?! Pe conştiinciozitatea contribuabilului câmpulungean, un bun platnic în general, care plăteşte şi nu cârteşte. Pe obedienţa lui faţă de autoritatea statului, care, chipurile, le ştie mai bine decât el, pe resemnarea colectivă că asta-i viaţa. Iar autoritatea speculează nedrept corectitudinea şi lipsa de reacţie a omului de rând, ticluind un tribut mai mare.
Aceste veşti nefericite au zburat în spaţiul public în contextul unor raportări de depăşiri fulminante ale planului de încasări de către Economicul Primăriei, în primele trei luni ale anului. Mai precis, Iarca şi subordonatele sale au prognozat că vor colecta, până la 31 martie, 7,5 milioane de lei – ne referim doar la veniturile proprii ale Primăriei, nu la cele primite din surse centrale -, însă cetăţenii au răsturnat şi în acest an previziunea economistelor, lăsând la casierie peste 13,5 milioane de lei. Procentual, realizarea primelor trei luni ale acestui an, transmisă de directoarea Iarca, se cifrează la 179,18%, comparabilă cu cea a anului trecut. Ce-i drept, a fost şi imboldul celor 10% scutiţi pentru plata cu anticipaţie a totalului datorat pentru întreg anul, dar ceva se întâmplă, după cum a remarcat şi opoziţia: cum reuşeşte Primăria performanţa de a avea, trimestrial, raportări de 160-180%, pentru ca la sfârşit, când se analizează încasările întregului an, să coboare brutal la sub 90%?
Căci asta s-a întâmplat în 2017 şi cu un an înainte la fel. Vă reamintim că gradul de realizare a veniturilor proprii programate în ultimii doi ani, mai mic de 97% pe fiecare an, care obliga Primăria să-şi fundamenteze încasările pentru anul curent cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent – cerinţă nesocotită de Câmpulung, unde raportarea s-a făcut la estimare, nu la realizare -, a făcut ca bugetul local să nu treacă din prima „examenul” Finanţelor Publice argeşene, care l-au întors autorilor, pentru corecturile de rigoare.
Ce-a fost a fost, important este ce va fi, adică anunţata majorare de impozite, cu care Primăria se pregăteşte să taxeze comunitatea pentru succesul încasărilor de 180%.