La o jumătate de an după ce Primăria Câmpulung a făcut obiectul unui control al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Consiliul Local şi comunitatea câmpulungeană au fost informate despre vizita reprezentanţilor instituţiei centrale, care aduce schimbări de esenţă în structura serviciilor subordonate. Mai precis, va apărea un serviciu nou, aşa cum este Poliţia Locală, cum este ADP-ul şi cum era Piaţa, înainte de a fi transformată în SRL. Care va fi „obiectul muncii” al noului serviciu? Iluminatul public, sector aflat în prezent în subordinea ADP-ului, a cărui gestionare se realizează în cadrul unui parteneriat încheiat cu firma Pet Electric Global. Apariţia noului serviciu public, care presupune angajarea unor oameni în domeniu, bine plătiţi, aşadar, o cheltuială suplimentară pentru bugetul local, este prima variantă luată în calcul, potrivit puţinelor informaţii furnizate opiniei publice până în acest moment. Dar există şi a doua, în privinţa căreia avem o bănuială că l-ar încânta mai mult pe primar: delegarea serviciului de iluminat public unui operator privat. Cum, în momentul în care anunţul era lansat de viceprimarul Mărgărin Blidaru, colegul Ţâroiu lipsea, vom afla cu altă ocazie ce face cu sistemul de iluminat public: îl păstrează sau îl dă.
Dacă-şi creează serviciu propriu, Primăria trebuie să angajeze minimum şapte electrotehnişti
Şedinţa Consiliului Local lunară, ţinută în ultima zi de joi din aprilie, s-a încheiat cu informarea nepermis de tardivă a Consiliului Local privind viitorul reţelei de iluminat public, viitor impus de autoritatea în domeniu. În luna octombrie a anului trecut, potrivit veştii date de Blidaru, în lipsa lui Ţâroiu şi, în mod cert, cu permisiunea acestuia – cel mai probabil, Ţâroiu l-a pus pe Blidaru să facă public anunţul întârziat -, trimişii A.N.R.S.C. au efectuat o deplasare la Câmpulung, pentru a dicta factorilor locali luarea unei decizii privind administrarea sistemului de iluminat public. Expozeul viceprimarului a insistat pe urgenţa demarării procedurilor, care, de urgente ce sunt, abia după şase luni, sunt aduse la cunoştinţa decidenţilor şi a contribuabililor! Iată, deci, cât respect manifestă aceste autorităţi repetente la capitolul transparenţă faţă de câmpulungeni care, pe lângă multe altele, plătesc facturile de iluminat public şi, în general, întreţinerea sistemului, plus investiţiile de extindere a reţelei. Însă conducerea Primăriei a considerat că nu este cazul să-l împovăreze pe cetăţean cu grija acestor informaţii preţioase, chit că el este cel care plăteşte din „buzunarul” său afacerile municipalităţii.
Revenind la şedinţa ordinară a lunii aprilie, vicele Mărgărin Blidaru a spus, în câteva vorbe cântărite cu atenţie, ce opţiuni are Consiliul Local: „Echipa de control de la A.N.R.S.C., condusă de Sebastian Radu, ne-a transmis câteva măsuri care trebuie urgentate. Cea mai importantă măsură: să organizăm serviciul de iluminat public. Dacă nu putem să facem acest lucru, să avem o hotărâre în Consiliul Local pentru delegarea de gestiune a serviciului de iluminat public. Deja s-a format o comisie pentru inventarierea elementelor sistemului de iluminat. Luna viitoare sau, cel târziu, în două luni, să stabilim clar ce vom face cu serviciul de iluminat.”
Oponenţilor puterii, care are o manieră curioasă de comunicare, inclusiv cu cei care trebuie să le aprobe intenţiile de schimbare, de data aceasta una majoră şi costisitoare, au ripostat, şi pe bună dreptate, faţă de intervalul mare de timp, scurs între control şi informare. Cum nu-i putea mulţumi sărăcia de date comunicate de viceprimar, aceştia au cerut Executivului să le transmită şi lor pe e-mail dispoziţia A.N.R.S.C.-ului, ca s-o studieze. Totuşi, pe loc, şi opoziţia, şi puterea s-au pus de acord că Primăria şi ADP n-au cum să întreţină acest obiectiv, fiindcă n-au oameni. Tocmai de aceea s-a apelat la varianta colaborării cu o firmă în domeniu. „Noul serviciul nu va fi în cadrul ADP. Va avea minimum şapte angajaţi.”, a afirmat Blidaru. Şapte angajaţi, de profesie inginer şi tehnician electrotehnist, care n-ar trebui să fie greu de găsit, la ce salarii oferă în prezent Primăria Câmpulung. Oricum, pe moment, fără Ţâroiu de faţă, ca să dicteze majorităţii ce să gândească, aleşii păreau că au căzut de acord că înfiinţarea unui serviciu propriu pare varianta favorită celei în care reţeaua publică ajunge pe mâna unei societăţi particulare.