11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Se pregăteşte o nouă intrare în Consiliul Local Câmpulung! Paznicul Dumitrache ţine să-i ia locul secretarului de stat Ivan

Promovarea lui Constantin Ivan în funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, începând cu 28 martie 2018, prin Decizia 141 a premierului Vasilica Viorica Dăncilă, a lăsat PSD Câmpulung în nouă oameni în Consiliul Local. Formalităţile de înlocuire a colegului propulsat politic la nivel central se derulează pe parcursul lunilor aprilie şi mai, social-democraţii alegând calea ocolită a întregirii echipei componente a Legislativului municipal. Adică la şedinţa Consiliului Local, care se va ţine în această săptămână, aleşii vor lua act de încetarea de drept a mandatului lui Constantin Ivan, ca urmare a demisiei acestuia, şi tot prin hotărâre de Consiliu va fi declarat vacant locul alesului PSD-ist. Din câte se pare, social-democraţii puteau să se prezinte cu înlocuitorul chiar în cadrul aceleiaşi şedinţe în care se consuma procedura descrisă, dar aceştia au optat pentru învestirea succesorului la următoarea întrunire în plen. Şi nu numai din considerente legale, ci şi pentru că, potrivit unor vorbe răsuflate din culise, agentul de pază Ion Dumitrache, următorul pe lista PSD la alegerile din 2016, nu vrea sub nicio formă să renunţe la dreptul lui de a accede în Consiliul Local. Chiar primarul Liviu Ţâroiu s-a ferit să dea ca certă intrarea tovarăşului de partid în Consiliu, pe motiv că trebuie întrebat dacă doreşte! Când colo, omul nu doreşte să se dea la o parte, ca să-l lase pe un coleg mai pregătit profesional, cunoscător al legilor aplicabile în administraţia publică locală, să se alăture majorităţii covârşitoare.

Şi PSD-iştii au fost şocaţi de numărul de consilieri scos. Iar ei făcuseră o listă ca să fie  

Target-ul PSD-ului la alegerile din iunie 2016 a fost de maximum şapte aleşi, un deziderat îndrăzneţ, dacă ne gândim că social-democraţii intrau în lupta electorală „ciufuliţi” rău de tot de aliaţii PNL, care îi lăsaseră în trei „bucăţi” după ruperea USL, în mandatul 2012-2016. Cum şi şapte li s-a părut un obiectiv cutezător, PSD-iştii au trecut ce-au mai găsit prin catastifele partidului, în materie de candidaţi, pe care nu prea i-au avut. Altfel spus, au umplut lista cu persoane despre care, nici în cele mai fanteziste închipuiri, n-au crezut că pot intra în Consiliul Local. Scorul halucinant al social-democraţilor i-a şocat până şi pe aceştia. Dacă, în privinţa câştigării alegerilor de către Liviu Ţâroiu, n-au fost măcinaţi de cine ştie ce emoţii, în privinţa numărului de ocupanţi ai unui loc în Consiliul Local, au fost şi ei năuciţi de „purcoiul” de membri de partid deveniţi aleşi locali. De aceea au şi ajuns atâţia anonimi ai politicii câmpulungene în conducerea Câmpulungului, PSD trecându-i pe listă ca să fie, convins că nu obţine mai mult de şapte aleşi, după cum au afirmat cu gura lor Marin şi Ţâroiu, înainte de alegeri.

Remember declaraţiile candidatului Liviu Ţâroiu cu câteva luni înainte de alegeri: „Ne-am asumat în faţa Biroului Permanent nişte angajamente şi sperăm să luptăm să obţinem nişte procente destul de bune. Ne ducem undeva spre 7 consilieri şi sperăm să obţinem 7 consilieri PSD la Câmpulung şi postul de primar.”, reluate sub următoarea formă la conferinţa organizaţiei PSD, la care au fost anunţaţi candidaţii: „În alianţa USL, care s-a rupt, am încercat să sprijin ritmul de dezvoltare a infrastructurii foarte mult, căci cei din conducerea PNL s-au axat mai mult pe partea de învăţământ, de sănătate şi mai puţin pe partea de infrastructură. Situaţia cu USL ne-a pus într-o poziţie un pic dificilă pe cei care am fost ai PSD-ului, fiindcă am rămas într-un număr foarte mic de consilieri, 3. Cred că vom obţine un scor foarte bun, de peste 40%, în aşa fel încât să impunem partea socială, care nu prea s-a simţit în toată această perioadă la Primărie şi Consiliul Local.”

Cine sunt cei cu care Ţâroiu nădăjduia la  40%   

Primar: Ioan Liviu Ţâroiu

Consiliul Local

1.Ion Liviu Ţâroiu, 63 ani, de profesie inginer, consilier local

2.Nicolae Dumitru Dumitrescu, 62 ani, inginer, inspector control trafic

3.Estera Ambruş, 42 ani, asistent medical, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Argeş 

4.Cornel Băjan, 60 ani, lăcătuş mecanic, şef cabinet parlamentar

5.Andreea Nora Fărcăşanu, 37 ani, economist, manager calitate

6.Constantin Ivan, 58 ani, inginer, şef serviciu Hidroelectrica

7.Victor Bână, 53 ani, mecanic auto, administrator de firmă

8.Mărgărin Şerban Blidaru, 47 ani, profesor, directorul Clubului Sportiv „Muscel”

9.Marin Stanciu, 60 ani, specialist criminalist, pensionar

10. Florin Pană, 43 ani, asistent medical, director de Îngrijiri la Spitalul Câmpulung 

11.Ion Iliescu, 56 ani, maistru minier, pensionar

12.Gheorghe Sârbu, 72 ani, profesor, pensionar

13.Ionel Dumitrache, 54 ani, agent de pază

14.Mirabela Mihaela Manea, 30 ani, specialist relaţii internaţionale, consilier parlamentar

15.Dan Dănescu, 62 ani, profesor

16.Petruţa Miriţă, 51 ani, profesor 

17.Laurenţiu Durdun, 46 ani, profesor

18.Mihai Cristian Pestriţu, 46 ani, inginer

19.Maria Alexandru, 62 ani, inginer, pensionar

20.Aurelia Poponete, 69 ani, economist, pensionar

21.Constantin Coman, 58 ani, inginer, operator CNC

22.Marius Miloiu, 47 ani, economist, director

23.Gheorghe Gabriel Neacşu, 48 ani, economist, consilier

24. Mihai Vasile Mirea, 25 ani, economist  

Ocupaţia, vârsta şi numele dobândit prin căsătorie/divorţ corespund momentului mai 2016, când a debutat campania electorală pentru alegerile locale. 

Agentul de pază Dumitrache vrea neapărat în Consiliu, fiind şansa vieţii lui

Alegerea lui Liviu Ţâroiu ca primar şi mandatele nesperat de multe obţinute de PSD au coborât linia eligibilităţii până la poziţia a 11-a, pe care se afla un cetăţean din Mărcuş, Ion Iliescu, un nume sonor purtat de un necunoscut în politica locală, probabil, trecut pe listă pentru notorietatea sa în urechile votantului tradiţional al partidului roşu. După trei luni, a fost potolit şi „sevrajul” politic al lui Gheorghe Sârbu, care se sacrificase pentru Monica Cotenescu, căreia îi venise rândul la Consiliul Judeţean. Primul consilier local câmpulungean, care a „capitulat” după trei luni de mandat, fără a fi afectat de vreo incompatibilitate între profesie şi calitatea de ales, aşa cum s-a întâmplat în mandatul trecut, când PSD a pierdut din acest motiv un loc în Legislativ, a fost Victor Bână. Reamintim că prima „secerată” de incompatibilitate între funcţia de director comercial la Edilul şi scaunul de consilier local a fost Iuliana Hirică, succedată de Adrian Verde, scos din el din Consiliu de acelaşi motiv. Nu se „pupa” funcţia de consilier în Ministerul Agriculturii, pe care o deţinea la acel moment, cu calitatea de ales local. Aşa a rămas PSD în trei oameni, deoarece următorul pe lista păguboasei USL revenea unui liberal. Bână nu s-a regăsit, probabil, în administraţia publică locală, aşa că a luat decizia de a ceda locul unui coleg cu carieră în domeniu. 

Şedinţa ordinară a lunii septembrie 2016 a fost ultima pentru omul de afaceri, care a părăsit frontul de lucru în slujba comunităţii, în favoarea business-ului personal. Pe 30 septembrie 2016, a doua zi după întâlnirea în forul legislativ, acesta şi-a depus demisia. Abia la sfârşitul lunii noiembrie, Gheorghe Sârbu a intrat în drepturile (şi obligaţiile) de ales local, întrucât procedura prevede că, în cadrul primei şedinţe de Consiliu de după demisie, se ia act de încetarea de drept a mandatului respectivului şi se declară vacant locul acestuia, iar, la următoarea, înlocuitorul lui depune jurământul.

Acelaşi lucru se întâmplă în prezent după eliberarea locului lui Constantin Ivan. Conform listei, ocupantul poziţiei cu numărul 13 este Ionel Dumitrache, paznic de meserie, care nici nu se gândeşte să rateze şansa vieţii, aceea de a fi în echipa care conduce Câmpulungul spre progres. Întrebat despre succesorul lui Ivan în Consiliu, la conferinţa de presă de la Primărie, Liviu Ţâroiu a cam ocolit răspunsul. „O să avem o discuţie la partid. În ordine, pe listă, este Dumitrache. Trebuie să discutăm cu el, să vedem dacă doreşte.”, a fost informaţia complet lipsită de entuziasm, transmisă de primar, săptămâna trecută. Din câte am înţeles noi, omul doreşte mai mult decât îşi doresc şefii de partid să-l vadă înfipt la masa Consiliului Local. Şi pe bună dreptate. Dar înainte să încerce superiorii să-l convingă să renunţe, fiind prea mare pălăria pentru el, ar trebui ca Dumitrache să-şi vadă lungul nasului. 

În cazul în care conducerii PSD Câmpulung îi reuşeşte convingerea colegului ca să stea în banca lui, nici următorii doi de pe listă nu sunt disponibili. Mirabela Manea va  face parte din Consiliul de Administraţie al Pieţelor SRL, iar Dan Dănescu, încă director de şcoală, se află într-o situaţie de incompatibilitate, datorită finanţării unităţilor de învăţământ de la bugetul local. În plus, Şcoala fostă Nr.2, actuală „C.D. Aricescu”, este parteneră în proiectul municipalităţii cu fonduri europene „Schimbă-ţi viitorul”. Prin urmare, ştacheta ar putea coborî până la poziţia a 16-a.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!