5.5 C
Campulung Muscel
19/03/2025

Unii dintre aspiranţii la o locuinţă a Primăriei au minţit când şi-au declarat veniturile. Aleşii au cerut ajutorul Fiscului

Pentru a treia oară a fost prelungit termenul până la care comisia de atribuire a locuinţelor Primăriei trebuie să predea Consiliului Local un raport nou-nouţ cu situaţia materială a câmpulungenilor aflaţi pe lista de aşteptare. Cei şase membri ai comisiei, şapte cu secretarul Florin Adam, nepunându-l la socoteală şi pe preşedintele Liviu Ţâroiu, care, ca şef, nu îşi toceşte buricele degetelor frunzărind dosarele solicitanţilor, aveau ca dată limită, pentru a-i ierarhiza pe orăşenii aflaţi în impas locativ, 31 ianuarie 2018. La cererea consilierilor şi funcţionarilor implicaţi în munca de cercetare a veniturilor cetăţenilor, care nu-şi permit cumpărarea unui apartament al lor, de aceea trag nădejde să obţină unul de la Primărie, s-au câştigat două luni peste termenul iniţial, până la 31 martie 2018. Nici acesta n-a putut fi respectat, iar motivul sună plauzibil. Dacă, la precedentele amânări, cei responsabili de analiza documentaţiei s-au plâns de volumul mare de muncă, la a treia solicitare de prelungire, Cicu, Stămoiu şi David, consilierii din comisia afundată în socoteli, sunt la mâna Fiscului. Mai precis, având convingerea că unii dintre solicitanţi au minţit când au declarat din ce bani trăiesc, au pus autoritatea executivă să ceară ANAF-ului situaţia reală a veniturilor câmpulungenilor cu dosare la Primărie. Asta ca să-i poată ordona corect, deşi moral era ca pe aceia care au dat declaraţii mincinoase să-i trimită la plimbare, nu mai vorbim despre efectele legale ale unei declaraţii pe propria răspundere nereale. 

S-a găsit un apartament de serviciu în blocul S3, din Grui, pentru un medic pediatru de la Spitalul Câmpulung

Din rezerva de apartamente a Primăriei s-au găsit două disponibile pentru a fi repartizate unor persoane care s-au adresat autorităţilor locale în acest scop. Până se vor urni aleşii să amenajeze locuinţe – un etaj de locuinţe, cum a fost vorba între consilierii din mandatele trecute – pentru doctorii care vor să profeseze la Câmpulung, îi plasează pe puţinii specialişti dispuşi să rămână la noi pe unde au spaţii libere. Unul dintre acestea, rezultat, cel mai probabil, în urma evacuării unor datornici, era în Grui, în blocul S3, scara A, la etajul I. Cum în mapa de urgenţe locative a primarului se afla o cerere de la un medic pediatru, de care unitatea câmpulungeană are atâta nevoie, petenta n-a fost lăsată să aştepte prea mult. Cererea doamnei doctor Georgiana Nadia Gălăţanu, domiciliată în Piteşti, datată 8 februarie 2018, a fost rezolvată la şedinţa Consiliului Local din 29 martie 2018, prin punerea la dispoziţie a apartamentului cu două camere din blocul aflat în vecinătatea Cimitirului Grui. 

Înainte ca cererea doctoriţei de la Pediatrie să îmbrace forma unui proiect de hotărâre, membrii comisiei de repartizare a locuinţelor – consilierii Sergiu Cicu, Bogdan David, Estera Stămoiu, juristul Nicolae Crânguş, şeful Socialului, Cătălin Bădiţa, şi inspectorul de la Venituri, Mihaela Barbu – au decis ca medicului Gălăţanu să-i fie acordat respectivul spaţiu cu titlu de locuinţă de serviciu. 

Tot un apartament cu două camere, de data aceasta, într-unul dintre blocurile ANL, a primit şi Mihai Bogdan Dîmboviceanu, care locuia într-un spaţiu insuficient din Vişoi, împreună cu soţia şi cei doi copii. Omul avea cerere pentru o locuinţă în cartierul ANL din vara anului 2008, dar abia după zece ani i s-a găsit un spaţiu vacant. Asta deşi, deseori, la nivelul Consiliului Local s-a reclamat faptul că sunt multe apartamente goale, titularii contractelor de închiriere fiind plecaţi la muncă în străinătate. 

Cererile celor doi cetăţeni au trecut la vot fără comentarii din partea consilierilor. După îndeplinirea acestor formalităţi care le-au făcut sărbătorile mai frumoase beneficiarilor celor două apartamente, aleşii au fost informaţi cum progresează activitatea colegilor de la Social, desemnaţi, împreună cu cei trei funcţionaţi nominalizaţi mai înainte, în comisia care propune Consiliului Local cui şi ce locuinţă să-i fie atribuită. 

Fiscul câmpulungean, implicat în procesul de ierarhizare a viitorilor chiriaşi ai Primăriei                                                   

În luna ianuarie a acestui an, Sergiu Cicu cerea colegilor consilieri, în numele comisiei care îi ierarhizează pe câmpulungenii cu cereri la Primărie, ocazie cu care constată şi câte mai sunt de actualitate, un răgaz suplimentar datei de 31 ianuarie 2018, la care expira termenul iniţial. „În urmă cu o săptămână (n.r. informarea a fost realizată pe 31 ianuarie 2018), comisia de atribuire a locuinţelor s-a reunit pentru verificarea dosarelor, împreună cu Serviciul Social. Este un număr important de dosare, care necesită un volum mare de muncă. Tocmai de aceea propunem modificarea termenului de 31 ianuarie în 31 martie, pentru a face o lucrare aşa cum trebuie, documentată, luat filă cu filă, făcut punctaj ş.a.m.d. Noi am parcurs, într-o oră şi jumătate, 12 dosare. Pentru a vă prezenta o situaţie corectă, aşa cum este ea în realitate, solicităm acest termen.”, a prezentat Cicu doleanţa comisiei aflate contra timp la acel moment. La fel, două luni mai târziu. „Bănuiesc că este destulă muncă – i-a dat dreptate Ionel State -, deoarece trebuie urmărite foarte atent. Acum, aveţi mai mult de muncă, fiind la început şi sunt foarte multe.”

Cum legea nu impunea un termen până la care să se încheie evaluarea dosarelor, vechi şi noi, consilierii au fost de acord să-şi ajute colegii prelungindu-le durata acţiunii conform dorinţei acestora. „Este vorba despre acea listă de priorităţi, aceea trebuie rezolvată. Dar oricând se pot depune cereri, iar lista poate suferi permanent modificări. Am zis să stabilim o dată ca să ne şi condiţionăm să o avem până atunci.”, a mai precizat directorul Clubului ARO, care este şi preşedintele Comisiei Sociale a Consiliului Local.     

Când era pe punctul să expire şi al doilea termen, acesta a apelat din nou la îngăduinţa Legislativului municipal. De data aceasta, nelimitată, întrucât finalizarea procedurii anevoioase nu depinde atât de cei şapte, cât de declaranţi şi, mai ales, de funcţionarii Fiscului, la sprijinul cărora s-a apelat. „Propun prelungirea termenului de afişare a listei de priorităţi, până la finalizarea acesteia, având în vedere că, pentru completarea dosarelor de locuinţe, solicitanţii trebuie să depună acte curente, dar şi din necesitatea verificării veniturilor la Serviciul Fiscal Câmpulung. Nu mai este mult. Mai sunt în jur de 40-50 de dosare.”, a anunţat Sergiu Cicu la şedinţa Consiliului Local din 29 martie 2018. 

De ce s-a ajuns la implicarea Fiscului? Din cauza cetăţenilor care au minţit atunci când şi-au declarat câştigurile care le intră în casă lunar, motivul fiind, după cum lesne bănuiţi, intenţia de a prinde un loc cât mai în faţă pe lista care va servi viitoarelor repartiţii de apartamente. „Noi, la comisie, ne-am lovit de faptul că oamenii n-au declarat real veniturile şi am luat decizia ca Primăria să facă solicitarea la Finanţe.”, a „deconspirat” Bogdan David motivul prelungirii acţiunii… până când va fi gata. „Am înţeles, a replicat sec Liviu Ţâroiu. Primăria să facă solicitarea pe numele lor, cu toate că nu prea e corect, dar, mă rog, asta e.” Întrebăm şi noi: dar intenţiile viitorilor chiriaşi de a înşela proprietara locuinţelor şi votanţii repartiţiilor sunt corecte?! 

Până la data la care se purtau aceste dezbateri, Finanţele Publice câmpulungene eliberaseră 40 de adeverinţe de venit, cam pentru un sfert din dosarele deţinute la Primărie, dacă ar fi să ne limităm doar la titulari. Potrivit informaţiei furnizate cu altă ocazie de Cătălin Bădiţa, şeful Serviciului Social, la Primărie erau în jur de 700 de cereri, dar, după ce s-au actualizat dosarele, au rămas valabile 140-150 de dosare privitoare la locuinţele sociale şi la cele din fondul locativ al Primăriei. Procedura de analiză a dosarelor ANL nu era încă finalizată în luna februarie, când a fost lansat în spaţiul public acest anunţ. 

Prin urmare, la finele lui martie, s-a stabilit că termenul de verificare a datelor din dosarele câmpulungenilor interesaţi să obţină o casă de la Primărie se prelungeşte până la finalizarea procedurii, membrii comisiei depinzând de adeverinţele eliberate de ANAF. Pentru toţi componenţii unei familii care fac obiectul unui dosar, nu doar pentru cel care depune cererea la Primărie.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!