Anul şi creşterea tarifelor la operatorul local de utilităţi, Edilul CGA SA, care va recupera la Paştele Cailor cele peste 40 de miliarde de lei vechi, la cât se ridică datoria abonaţilor, dacă majorările o ţin în acest ritm. Dar strategia societăţii este să duduie, cu efectivul complet, neafectat de concedieri, pe seama celor care plătesc conştiincios facturile umflate cu pierderile în reţeaua „răpciugoasă” şi mărite anual prin votul Consiliului Local. Şi cum să prospere altfel decât pe buzunarul contribuabililor, puşi în fiecare an în faţa unei măriri de preţuri, ce-i drept, nu spectaculoase. Însă deranjează numai ideea de facturi mărite, în condiţiile în care calitatea serviciilor este neschimbată. Chiar mai slabă de la un an la altul, din cauza periodicităţii întreruperii furnizării apei potabile, pe fondul avariilor cu zecile pe săptămână. Totuşi, Edilul are îndrăzneala să ceară acceptul consilierilor municipali pentru un plus la tarifele valabile până la 31 august 2015, iar aleşii, sensibili la nevoile societăţii pe care o patronează, i-au sărit numaidecât în ajutor. Precizăm că, în cadrul şedinţei publice, transmise în direct, membrii Legislativului câmpulungean n-au avut decenţa să le prezinte cetăţenilor o minimă justificare a creşterii costurilor la apă şi canalizare. Dacă la toate nimicurile se încing dezbateri teatrale, în care conducătorii noştri se dau de ceasul morţii, de grija electoratului, iată că, la finele lui august, au avut grijă să scoată alţi bani din bugetul fiecărei familii, fără să ne spună şi de ce. Hotărârea a fost luată în spatele uşilor închise, la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, de către consilieri, bineînţeles, la solicitarea conducerii Edilului, unde huzurul, pe cârca abonaţilor, este la ordinea zilei.
De la 1 septembrie, vom plăti facturi mai mari la apă şi canalizare
Respectând tradiţia anuală a măririi preţului apei şi al canalizării – colectarea gunoiului, serviciu prestat de altă firmă, apare pe aceeaşi factură – la începutul lunii august, pe 6, mai precis, Edilul a pus de-un raport, prin care a propus acţionarului majoritar să voteze în plen ceea ce se aprobase deja în AGA, cu o zi înainte. Iată cum arată, de la 1 septembrie 2015, surpriza neplăcută pe care operatorul o face abonaţilor, din rândul cărora vor fi afectaţi tot cei care achită cu regularitate, nu cei care contribuie, prin nepăsare faţă de sancţiunile fără efect ale societăţii, la sporirea datoriei totale, imposibil de recuperat.
Preţul apei potabile creşte de la 2,77 lei/mc, la 2,98 lei/mc;
Pentru canalizare-epurare vom plăti, în loc de 2,25 lei/mc, 2,48 lei/mc;
Iar pentru canalizare ape meteorice vom plăti un tarif majorat la 0,48 lei/mc, de la 0,47 lei/mc, diferenţa în acest caz fiind insesizabilă.
Iată cum justifică Edilul saltul pentru care a primit pe „mute”, în plen, încuviinţarea aleşilor municipali, care, fireşte, ţin cu „casa”, nu cu portofelul câmpulungenilor, care şi aşa plătesc destul, ţinând cont de maniera „producerii” apei venite de la înălţime, prin cădere. Deci, comparaţia cu localităţi precum Piteşti ori Bucureşti, care practică preţuri mai mari, nu stă în picioare. Conducerea societăţii a reclamat faptul că profitabilitatea lasă de dorit din cauza tarifelor practicate la cele două activităţi de bază: furnizarea apei potabile şi preluarea canalizării, din cauza „creşterii unor categorii de cheltuieli, în paralel cu scăderea debitelor de apă-canal facturate”.
Scuzele şi motivele Edilului
Motivele invocate de Edilul şi acceptate de aleşi, pentru a spori valoarea facturilor câmpulungenilor, se prezintă astfel (cităm din adresa trimită de Edilul „patronului”, Consiliul Local):
scăderea producţiei în iunie 2015, comparativ cu iunie 2012, la 137 mii mc, de la 166 mii mc (17%), pentru apa potabilă, şi la 109 mii mc, de la 133 mii mc (18%), pentru canalizare-epurare;
creşterea consumului de energie electrică de la 14.505 lei, în iunie 2012, la 15.606 lei, în iunie 2015, pentru apa potabilă; de la 7.333 lei, în iunie 2012, la 9.659 lei, în iunie 2015, pentru canalizare-epurare; şi de la 3.239 lei, în iunie 2012, la 4.357 lei, în iunie 2015, pentru canalizare-ape meteorice;
majorarea redevenţei de la 22.8300 lei, în 2012, la 31.3716 lei, în 2015 (37%);
creşterea cheltuielilor cu materialele tehnologice şi a cheltuielilor cu suspensiile;
majorarea salariului minim de la 700 lei, în decembrie 2012, la 1.050 lei, în iunie 2015 (50%);
creşterea cheltuielilor materiale cauzate de vechimea reţelelor de apă şi canal;
creşterea gradului de contorizare a abonaţilor, fapt care a condus la scăderea debitelor de apă facturate şi creşterea presiunii în reţea, având drept consecinţă sporirea numărului de avarii. Aceste avarii se soluţionează printr-un consum mare de manoperă şi materiale specifice, generând, la rândul său, pierderi mari de apă care nu se pot factura;
punerea în funcţiune, în ultimul timp, a unor staţii de pompare de apă pentru locuitorii zonelor mai înalte din oraş: strada Dr. Nicolae Fălcoianu, trei staţii de repompare, strada Gheorghe Mitu – una, Richard – una, Valea Româneştilor – trei staţii, Mărcuş – una, Drumul Godeni. Acestea alimentează grupuri mici de locuitori, fiind, din punct de vedere economic, mai puţin rentabile, cu consum de energie electrică sporită.”
Comparaţia se face cu anul 2012, dar, în cei trei ani trecuţi de atunci, au mai avut loc creşteri ale preţului apei şi canalizării care să atenueze şocul neprofitabilităţii cu care îşi justifică Edilul pretenţiile.
Abonaţii din Schitu Goleşti şi Bughea de Sus plătesc acelaşi preţ al apei
A completat lista plângerilor alinate cu recenta majorare de tarife cheltuielile de la Staţia de Epurare mecano-biologică. În cazul acestei anexe este invocată „creşterea cheltuielilor materiale cu energia electrică – aproape s-a dublat – combustibilii şi transportul nămolului rezultat şi a altor cheltuieli materiale generate de menţinerea în funcţiune a liniei apei şi investiţii în vederea preluării debitului excedentar (linia doi)”. În afară de exigenţele privind protecţia mediului, care au generat costurile enumerate mai înainte, i-a băgat la cheltuieli, susţin cei de la Edilul, „gestionarea deşeurilor provenite din Staţia de Epurare, care a necesitat un volum mare de lucrări de întreţinere a depozitului de nămol. În acest sens, s-au închiriat utilaje aparţinând altor societăţi comerciale, costul acestor operaţiuni ridicându-se la 34.000 lei/an.”
Aşa arată lista cu care aleşii au fost de acord să li se închidă gura, care sigur nu-i impresionează pe câmpulungeni, în rândul cărora sunt foarte mulţi nemulţumiţi – în special, cei cărora nu li se permite să-şi monteze apometre, în lipsa asociaţiei de proprietari – de cuantumul facturilor, care le egalează pe cele la energie electrică. Pentru alinarea disconfortului produs de această veste, că, din septembrie, se măreşte bugetul cheltuielilor lunare şi din cauza Edilului, vă anunţăm că vor muri şi caprele vecinilor de la Schitu Goleşti, Bughea de Sus şi Lereşti. Colegilor de suferinţă cu Câmpulungul din Schitu Goleşti şi Bughea de Sus li s-a fixat un preţ pentru apă potabilă egal cu cel plătit de abonaţii din municipiu. Iar lereştenii, care au propriul sistemul de alimentare cu apă, vor plăti un pic mai mult decât orăşenii pentru serviciul contractat la Edilul, canalizare-epurare, 2,59 lei/mc.
Măririle au fost aprobate de Consiliile Locale ale celor patru localităţi, cu precizarea că, dintre aleşii câmpulungeni, Ionel State, angajat al Edilului, şi Bogdan David, a cărui soţie este director comercial al Edilului, n-au participat la vot. Iar consilierii Manuel Zenovie, Emilian David şi Lucian Ionescu s-au abţinut. În rest, ceilalţi au satisfăcut cerinţele Edilului, menite să-i impulsioneze eficienţa, pe banii abonaţilor.