11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Primarii Ţâroiu, Toader şi Boncoi au de pregătit o roabă de hârtii pentru un amărât de aviz

Ministerul care ne dă banii pentru reabilitarea unui fir al aducţiunii de apă cere declararea investiţiei obiectiv de interes public. Altfel, Direcţia de Agricultură nu-şi poate da avizul pentru scoaterea temporară a terenurilor afectate de lucrări din circuitul agricol 

La cererea instituţiilor statului, la dosarul investiţiei de reabilitare a unuia dintre cele două fire ale aducţiunii apei brute este musai să se adauge o stivă de hârtii. În primul rând, Ministerul Dezvoltării Regionale a cerut municipalităţii să declare investiţia pe care o plăteşte la Câmpulung, „Reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute (DN 800)”, drept obiectiv de utilitate publică. De parcă putea fi de utilitate privată, vorba lui Liviu Ţâroiu. Dar, unde-i ordin, cu plăcere, mai cu seamă că este în joc o finanţare de peste 43 de miliarde de lei vechi, ca să ne referim doar la banii aşteptaţi de la minister. Ce-i drept, suma mai scade la licitaţie, dar, până la licitaţie, suntem tot la stadiul de „maculatură”. Ce-a cerut cabinetul condus de Paul Stănescu e nimic pe lângă ce voieşte instituţia din teritoriu a Ministerului Agriculturii. O roabă de hârţoage, din partea celor trei primării de localităţi străbătute de magistrala de apă, înainte să intre în Staţia de Tratare, prin care să se dovedească scoaterea temporară din circuitul agricol a suprafeţelor afectate de lucrări! Vreo 13 hârtii de „căciulă”, după cum reiese din „îndrumarul” comunicat Primăriei Câmpulung de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Argeş.  

Pentru cele 43 de miliarde, promise de minister, declari ce vrea ministerul  

Referitor la pretenţia finanţatorului, Ministerul Dezvoltării, primarul Liviu Ţâroiu a făcut, la şedinţa Consiliului Local din 29 martie 2018, un mic comentariu, din care a reieşit, oarecum, inutilitatea demersului cu care se complicau ai noştri. Dar n-aveau încotro decât să se supună birocraţiei care „omoară” celeritatea unor investiţii, cum este cea despre care relatăm. „Ştiţi foarte bine că între obiectivele noastre de investiţii este reabilitarea unui fir dintre cele două conducte de aducţiune a apei brute. Dat fiind faptul că această conductă trece prin trei unităţi teritorial-administrative, Lereşti, Valea Mare, Câmpulung, ni s-a cerut de la Ministerul Dezvoltării că este de utilitate publică. E o formalitate pentru care ne trebuie o hotărâre a Consiliului Local. O conductă de aducţiune a apei brute nu poate fi altfel.”, a fost singura remarcă de la acest punct al ordinii de zi, care i-a aparţinut primarului Ţâroiu.

Reamintim că valoarea totală a investiţiei, conform Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, se ridică la 4.587.133 lei, cu TVA, din care oficialii de la Ministerul Dezvoltării, gestionarul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, au fost de acord să vireze Câmpulungului 4.312.010 lei. Contribuţia municipalităţii se ridică la 275.123 lei, cu TVA. Din totalul precizat, 4.587.133 lei (1.007.320 euro), operaţiunile de construcţii-montaj au fost estimate la 3.902.949 lei (857.075 euro).

Lereşti şi Valea Mare trebuie să voteze ce a votat Câmpulungul

A doua formalitate căreia a trebuit să i se dea curs a fost scoaterea temporară din circuitul agricol a suprafeţelor de fâneţe afectate de lucrări, cu avizul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Argeş. 

Ca să-şi dea avizul, D.A.J. Argeş a solicitat declararea obiectivului de investiţie drept obiectiv de utilitate publică, prin hotărâre a Consiliului Local. Dacă, în privinţa acestei chestiuni, aleşii au scăpat ieftin, în cazul obţinerii avizului de la Agricultură se consumă un maldăr de hârtii, cereri, acte de proprietate, hotărâri ale Consiliilor Locale, extrase de carte funciară, certificate de urbanism, studii pedologice şi agrochimice, note de calcul privind tariful datorat pentru „indisponibilizarea” temporară a terenurilor şi documente de plată a tarifului, virat în contul Ministerului Agriculturii. Plus memoriul tehnic al lucrării, avize tehnice pentru amplasarea construcţiilor care se execută în zona amenajărilor de îmbunătăţiri funciare, eliberat de Agenţia de profil, procesul verbal de verificare în teren privind existenţa sau inexistenţa construcţiilor pe terenul agricol situat în extravilan, pentru care se solicită scoaterea din circuitul agricol, întocmit de reprezentanţii Direcţiei de Agricultură. Aşadar, acte peste acte, emise de cele trei Primării, Câmpulung, Lereşti şi Valea Mare Pravăţ, cele trei Consilii Locale, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Argeş, Direcţia de Agricultură Argeş, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Argeş şi ne oprim aici, căci ne facem inimă rea de pomană.  La un asemenea stufăriş de documentaţie, pentru un biet aviz al judeţului, ca să intre constructorul pe fâneţele străbătute de magistrala de apă, este lesne de înţeles că investiţia nu va ieşi din birouri în 2018. „Bineînţeles că avizul de la Agricultură este obligatoriu. Ni s-a cerut să scoatem temporar, pe durata lucrărilor, din circuitul agricol, aceste terenuri. Noi am făcut solicitare către cele două UAT-uri, Lereşti şi Valea Mare, şi dânşii ne vor da hotărârile de Consiliu respective, pe care le vom pune la dispoziţie celor de la Agricultură, pentru emiterea avizului.”, a informat, acum două săptămâni, Liviu Ţâroiu. Terenurile agricole, din proprietatea publică şi privată, aflate pe traseul de reabilitare a conductei, măsoară 1.000 de metri pătraţi. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!