18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Pe 20 aprilie, primarii şi viceprimarii sunt aşteptaţi, cu asistaţii social încolonaţi, în faţa patronilor veniţi să-i angajeze

După ce şi-a vărsat năduful la adresa colegilor angajaţi în Primării, pe posturi de experţi, mediatori sanitari şi mediatori şcolari, liderul romilor musceleni i-a săgetat, mai cu blândeţe, pe primarii care nu i-au presat pe asistaţii social ai comunelor, de ordinul sutelor în mai toate localităţile, să participe la bursa locurilor de muncă din toamna trecută şi, mai mult decât atât, să se şi angajeze. Mai cu seamă că erau disponibile 280 de slujbe, foarte multe pentru necalificaţi. Experienţa se va repeta pe 20 aprilie 2018, când tinerii etnici şi părinţii lor în putere sunt aşteptaţi la o nouă acţiune de recrutare de personal, monitorizată de data aceasta, speră Marian Neagoe, de cei care le plătesc venitul minim garantat. Adevărul este că primarii, dacă ar dori să scape de „pomanagiii statului”, ar putea să le explice pe înţelesul lor modificările Legii ajutorului social, aflate în dezbatere la nivel central, care îi lasă fără câştigul încasat nemeritat. Dar primarii nu se complică, întrucât analfabeţii care populează aşezările sărace sunt uşor de manipulat la vot. Cu ajutorul Celui de Sus, vom apuca ziua în care nu vor mai avea pe cine manipula, când ajutorul social va deveni o amintire din trecut. 

Nu o dată, Neagoe a punctat corect care este nivelul asistatului social, un ins lipsit de demnitate, de mândrie, de grijă pentru copii, demn de dispreţul majoritarilor ale cărui resturi i le strânge, ale cărui haine şi încălţăminte rupte i le poartă. „Preferaţi să faceţi cele mai umilitoare munci la ajutorul social: să strângeţi gunoaie, fecale şi tot felul de mizerii, în loc să vă duceţi la o fabrică, să munciţi pe un salariu. Să ai bani ca să dai copiii la şcoală, ca să nu ajungă ca tine!”, le-a bătut obrazul fraţilor etnici liderul lor, care şi printr-o minune să se trezească vreodată că vor să muncească, s-ar putea să nu mai aibă unde. Asta pentru că societăţile din România – este cazul şi celor din Piteşti – au făcut cereri de lucrători din Vietnam, Nepal şi Pakistan. Odată completat necesarul de personal, n-o să mai aibă nevoie de romii lăsaţi fără ajutoare sociale. „Aceste lucruri trebuie să le spunem toţi, şi asistentul social, şi directorul de şcoală, şi primarul. Când cetăţeanul de etnie romă o va duce mai bine, având un serviciu, nu ne mai putem duce pe la el cu kilul de ţuică: bă, votează-mă! Când el n-are un metru de asfalt, n-are apă potabilă şi canalizare! Ca să nu mai vorbim că sunt sute de locuinţe în zona Câmpulungului, în prezent, care n-au curent electric!”

Pe 20 aprilie se organizează bursa locurilor de muncă pentru romi, la sediul A.L.O.F.M. Câmpulung. „Tare mult mi-aş dori să văd primari, viceprimari, cu maşinile lor, cu microbuzul şcolii, dacă le permite legea, şi 15, 30, 40 de tineri din fiecare localitate. Domnul Paul Petrescu a contactat deja patronii a peste 30 de firme. E ruşinos să spui: n-am ce mânca, n-am cu ce îmbrăca copiii, dar stau acasă la fundul femeii! Hai să gândim cum gândeam acum 30 de ani, când romii munceau. E falsă ideea că romii n-au muncit. Plecau autobuze din Dragoslavele, din Lereşti, din Cetăţeni, din Bughea, la Uzină, la Mină, la Melană. Munceau. Acum, dacă de 25 de ani n-au mai muncit, e clar că le va fi greu. M-am săturat să-mi reproşeze toţi patronii: „Mariane, tu şi colegii tăi îi ţineţi în braţe şi noi n-avem oameni la muncă.”, a conchis liderul Partidei, care trage nădejde că, de data aceasta, va fi altfel. 

Pe 3 aprilie 2018, Senatul României a adoptat modificările la Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, potrivit cărora „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.” Abia după şase luni, familia sau persoana singură va putea solicita un nou drept, însă situaţia prevăzută anterior se poate repeta şi de această dată. Totodată, asistaţii social, care primesc venitul minim garantat de cel puţin şase luni, au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate. Altfel, pierd dreptul la ajutor social. Propunerea legislativă adoptată de Senat a fost transmisă Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională. Ce este important şi de reţinut, totodată, este faptul că PSD, cel care a făcut atâta rău ţării cu această lege menţinută şi când n-a mai fost nevoie de ea, nu a avut iniţiativa stopării trândăviei, de care se face direct responsabil. Iniţiatorii legii au fost doi senatori PMP şi cinci deputaţi ALDE.         

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!