10.2 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Istoria se rescrie la Câmpulung. Cercetători şi istorici au adus cartea care vorbeşte clar despre Negru Vodă

Am scris de multe ori despre Câmpulung ca fiind „Oraşul lui Negru Vodă”. Am auzit de multe ori pe stradă copii întrebându-şi părinţii cine a fost acest Radu Negru Vodă, iar răspunsul: este o legendă. Acum, în cea de-a patra lună a centenarului Marii Uniri, cercetători şi istorici au venit la Câmpulung pentru a prezenta truda de trei ani printre arhive şi documente, toate strânse într-o carte. Evenimentul s-a consumat în incinta Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, acolo unde, în faţa multor iubitori de cultură şi istorie, s-au aflat Ştefan Dumitrache – directorul Muzeului Curtea de Argeş, Ionuţ Radu – directorul Editurii Librex şi, bineînţeles, unul dintre autorii acestei cărţi, Cristian Moşneanu. 

Cu sprijinul Asociaţiei „Radu Negru – Câmpulung Muscel”, editura Librex a reuşit să creeze, marţi, un eveniment demn de Anul Centenar. A avut loc lansarea cărţii „Radu Negru Vodă”, scrisă de istoricii Cristian Moşneanu şi Cornel Bîrsan. 

Negru Vodă – între mit şi adevăr

În deschiderea evenimentului a ţinut să spună câteva cuvinte Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Argeş, cel care a urmărit îndeaproape truda autorilor la aceste cărţi. „Totul era legat de Negru Vodă. La Câmpulung, totul era despre Negru Vodă. Există în folclor toate aceste momente, atunci de ce să fie şterse din istorie? Mai târziu, când m-am apucat de meserie, am intrat pe arhive. Şi am luat, aşa cum este firesc, arhivele Academiei Române. Am constatat cu plăcere că nimeni nu se îndoia cu privire la existenţa lui Radu Negru. Dispute pe această temă? Multe. S-au gândit nişte istorici, la un moment dat, să îl şteargă din istorie, doar pentru că era foarte greu să dovedească de unde provine. Partea proastă este că exista în documente. Avem cronicile Ţării Româneşti. Au spus şi de ele că sunt false atunci. Editura şi-a propus un tur de forţă. Prin care încearcă să aducă în faţa noastră personalităţi de prim rang, vizionare, care au gândit întotdeauna cu un pas înainte. Dacă veţi citi această carte, veţi înţelege…”, a spus Ştefan Dumitrache.

Cel care a sprijinit autorii şi a cercetat îndelung posibilii istorici care ar fi putut scrie despre aceste pagini ale istoriei ţării noastre este Ionuţ Radu, directorul editurii Librex, editură care se ocupă de cărţile dedicate Centenarului. Acesta a venit în completarea directorului Muzeului Curtea de Argeş şi a vorbit pe scurt despre carte. „Suntem în An Centenar şi nu există o mai mare bucurie decât să lansăm adevăratul întemeietor al Ţării Româneşti în Câmpulung. În afară de cartea aceasta, noi am mai scos, acum un an jumătate, „Istorii furate – Radu Negru Vodă, între adevăr şi mit”. Am făcut multe cercetări până să dau de cei care aveau să scrie. Cristian Moşneanu şi Cornel Bîrsan, împreună cu Adrian Anghel, au făcut ceva ce nimeni nu a mai făcut până acum: au scris despre Negru Vodă. Această carte este munca a trei oameni timp de trei ani. Aici sunt dovezi clare.”, spune Ionuţ Radu.

Cartea „Radu Negru Vodă” face parte din colecţia Centenarul Marii Uniri, ce reprezintă un editorial al celor de la Librex în acest an, prin analiza semnificaţiei istorice a evenimentului. 12 monografii cu personalităţile care au contribuit la confirmarea noastră ca stat român. Prima carte face referire la primul domnitor român care a unit Ţările Române, iar ultima este dedicată Regelui Ferdinand, Întregitorul acestei ţări. „Am gândit colecţia cu 12 cărţi. Puteau fi mai multe, însă sunt 12 luni ale Anului Centenar şi i-am ales pe cei mai importanţi care au contribuit, la timpul lor, pentru unitatea ţării. Mihai Viteazul este primul care a deschis colecţia… noi suntem în faţa dumneavoastră cu patru cărţi din această colecţie, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Regina Maria, Radu Negru.”, a continuat directorul editurii, Radu Ionuţ.

Unul dintre autorii cărţii, Cristian Moşneanu, a prezentat publicului semnificaţia acestui volum, chiar dacă a simţit nevoia să explice, ore la rând, de i s-ar fi dat, de ce l-a ales pe Negru Vodă şi ce înseamnă acesta pentru istorie. „Ceea ce uneşte comunitatea şi sufletul este istoria. De ce să neglijăm… este datoria noastră să aducem viu, în memoria colectivă a poporului nostru, pe acei înaintaşi care au pus o cărămidă asupra zămislirii poporului român, pentru ca şi cei tineri să aibă o viziune cât mai clară despre viitor. Se spune despre un om că este suma tuturor poveştilor de viaţă pe care le are în spate. Despre un popor se spune că este suma tuturor poveştilor istorice. El se manifestă după ce s-a întâmplat în istoria sa. În această carte găsiţi zeci de dovezi ale informaţiilor care au fost ignorate cu desăvârşire, dar sunt adevărate.”, spune Cristian Moşneanu. 

La expoziţie s-a vorbit şi despre volumul din Centenar ce îi este dedicat Reginei Maria, cea care a urmărit constant întărirea legăturilor dintre România şi Marea Britanie, dovedind reale calităţi diplomatice în susţinerea şi apărarea intereselor României. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale şi a susţinut alianţa cu Antanta, în vederea susţinerii de către aceasta a realizării statului naţional român. „Faptul că Regina Maria a ajuns să ne iubească a fost datorită oamenilor din Război, a celor din armată, asta pentru că atunci ajunsese să cunoască problemele acestui popor. Din punctul meu de vedere, Regina Maria reprezintă un model de patriotism.”, spune istoricul Cristian Moşneanu. De asemenea, reamintim că Regina Maria a ales să poarte ia de Muscel la ceremonii desfăşurate la nivel naţional. Ca să nu mai spunem de legătura sa cu Cetatea Basarabilor. Cât despre Radu Negru Vodă, cel pe care toţi îl ştiu doar de legendă, istoricul Gheorghe Şincai afirma: „Radu Negru Vodă era vodă în Ardeal şi Haţeg pe Almaş şi Făgăraş şi au coborât în Ţara Românească pe apa Dâmboviţei la Câmpulung, unde şi-au făcut curţi şi mănăstiri…”. 

La eveniment s-au mai prezentat şi alte informaţii de interes pentru iubitorii de cultură şi istorie, însă le vom relata în ediţiile viitoare.

 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!