Este o modă ca, în pragul sărbătorilor, crescătorii de animale şi producătorii de fructe şi legume să apară pe piaţă cu oferte tentante. Cea mai nouă modă de vânzare este în mediul online. Tot aici găsim şi schimburi care mai de care, ceea ce ne dovedeşte că muscelenii noştri sunt deschişi la idei noi şi se conformează secolului în care trăim.
Nu mai este lejer să stai în pieţe şi târguri să îţi vinzi animalele în prag de sărbătoare, ba mai mult, să şi plăteşti taxe pentru a vinde, când poţi să le vinzi de acasă, online, pe site-uri publice, cum ar fi olx.ro, publi24, etc. Clienţii au posibilitatea de a vedea videoclipuri cu animalele şi fotografii, se pot informa despre hrana şi despre modul cu care au fost tratate animalele.
Troc cu animale, afacere de top
Printre vânzătorii de animale, găsim şi comercianţi care aleg şi schimbul. Spre exemplu, în această perioadă, când cele mai des întâlnite la vânzare sunt oile cu miei. Un comerciant din Câmpulung, anunţ postat de „Mandrau”, şi-a scos la vânzare 60 de oi ţurcane, cu preţul de 250 de lei bucata, însă acesta a făcut o menţionare: „Schimb oile cu auto”. O afacere destul de profitabilă, să spunem, dacă vrei să laşi aglomeraţia din municipiul nostru şi să o dai pe nişte ţurcane numai bune de stat la munte cu ele.
O altă surpriză am găsit-o la Alex, un tânăr din satul Putina, comuna Vlădeşti, care îşi vinde Matizul pe suma de 3.500 de lei, însă şi acesta are o descriere interesantă la anunţ: „Maşina merge foarte bine, nu troncăne, nu bate, are nevoie de mici retuşuri. Accept şi schimburi cu unele variante de maşini sau cai şi oi”. Se pare că unele persoane caută să îşi dea animalele pe maşini şi alţii invers.
Continuăm. În comuna Stâlpeni, un localnic consideră că a făcut cea mai profitabilă afacere. A dat o oaie şi doi miei pe o cositoare. În comuna Bălileşti, un alt localnic şi-a cumpărat cai la căruţă în schimbul a 50 de oi. Trocul, în ziua de astăzi, este o afacere mai bună decât pe vremea dacilor, spun bătrânii, care trăiesc încă din asta.
Cât e oaia… cât e mielul?
Ofertele, atât la oi, cât şi la miei sunt tentante. Vânzătorii aleg să le dea la kilogram în viu, dar şi deja tăiate. Preţul la vânzarea în viu variază între 11 şi 15 lei, iar la carnea gata tăiată, între 20 şi 25 de lei. De asemenea, o alternativă la carnea de miel este cea de ied.
Mulţi dintre comercianţi aleg să pună o sumă mare pentru a negocia pe urmă. Am contactat şi un vânzător, care ne-a spus: „Am vândut de pe 7 martie şi până acum 25 de miei. Îi dau cu 11 lei kilogramul în viu. Sunt oameni care îi mai şi cresc, nu îi iau doar pentru tăiat”.
Vă prezentăm ultimele oferte ale muscelenilor strict din mediul online.
*În comuna Dâmbovicioara, un utilizator de cont Olx vinde oaia cu 220 lei bucata;
*În comuna Bălileşti, Dumitru vinde 31 de oi şi 20 de miei cu 7.000 de lei toate;
*Ion, din Câmpulung, vinde mieii cu 11 lei kilogramul, dar negociabil;
*Cristi, din Câmpulung, vinde miei vii sau sacrificaţi, hrăniţi doar cu porumb şi fân, cu 25 lei kg;
*Elena, tot din apropierea municipiului, vinde oi ţurcane cu 300 de lei bucata;
*Cristian vinde un berbec carabaş, în jur de 100 kg, cu 1.300 de lei;
*În comuna Mioarele, un alt comerciant vinde oi ţurcane cu 400 de lei bucata;
*În Câmpulung, în anonimat trecut, dar cu detalii la numărul de telefon, un localnic vinde două oi cu miei şi un berbec la preţul de 550 de lei o oaie cu miel şi 1.000 de lei berbecul;
*În Stoeneşti, Alina vinde miei în viu cu 10 lei kg;
*Anunţul zilei îl face un berbec de rasă pură, mai mult pentru decor decât de tăiat, deoarece este foarte frumos. Un berbec ţigău mior vândut de un localnic din comuna Boteni, cu preţul de 900 de lei.
*Ceauşel, din Câmpulung, vinde oi cu miei după ele, 400 de lei oaia cu mielul împreună;
Alternativa la carnea de miel şi de oaie este carnea de capră, respectiv carnea de ieduţ. Preţurile sunt destul de măricele faţă de alţi ani, însă se pare că şi aceste animale se vând destul de bine.
*Rodica, din Câmpulung, vinde ieduţi rasa Alpina Franceză cu 300 de lei bucata;
*Elena Dumitrache, din Domneşti, vinde 30 de capre cu 200 de lei bucata;
Cam în jurul acestor valori se învârt preţurile la capre şi iezi.
Pastrama de oaie se vinde în mediul online cu 32-35 de lei, cea afumată, şi 25-27 de lei, cea crudă, însă mulţi oameni o cumpără din pieţe sau aleg să cumpere din timp miel şi să îl păstrămească. Vorbim aici despre majoritatea celor care stau la curte.
Să nu uităm de ţuică
Că tot suntem la capitolul tradiţii şi surprize, în mediul online, atât la vânzări, cât şi la schimburi, după oi, vaci şi cai, cea mai schimbată pe obiecte sau invers este ţuica. Un anunţ de vânzare la ţuică ajunge să aibă mai multe vizualizări decât un anunţ online al unui market cu deschidere de site-uri publice de alimente conservate. Astfel că ţuica noastră de Muscel este foarte vândută pe internet, cu preţuri între 10 lei şi 35 litrul, în funcţie de vechimea ei şi de consistenţă, mai scumpă fiind cea de prune faţă de cea de mere sau pere.
În preajma Sărbătorilor Pascale, la capitolul „tradiţional”, carnea şi ţuica sunt la mare căutare, însă ce este uimitor este modul de târguire al muscelenilor, dar şi inventivitatea la schimburi.