Căminul Cultural Coteşti, amplasat în ceea ce a se doreşte a fi centrul satului, este „capăt de drum” bun, pentru că din dreptul său încep hârtoapele arterei judeţene, scăpate agendei de lucru a ultimilor ani a administratorului responsabil de întreţinerea ei. Nici exteriorul edificiului cultural, o clădire reabilitată din temelii, nu arăta prea bine în partea de jos, treptele sparte, cu gresia sărită pe alocuri, contrastând cu restul imaginii Căminului. Nu numai scările distruse, aşa cum păţesc mai toate imobilele care au accesul îmbrăcat în gresie, un material care se deteriorează uşor, erau problema, după cum aveam să aflăm de la şeful Primăriei. Reabilitarea totală a construcţiei a lăsat în urma sa o hibă: subsolul, care a servit în trecut drept depozit de combustibil solid pentru încălzire, a fost astupat şi, ca urmare a lipsei ventilaţiei, podeaua a fost deteriorată.
Lumea, prevăzătoare, i-a avertizat pe muncitori să nu pună gresie pe trepte, că se umflă de la gheaţă şi zăpadă
Cetăţenii din Capu Piscului, cu care am stat de vorbă, săptămâna trecută, despre condiţia deplorabilă a drumului judeţean ce străbate localitatea, erau mulţumiţi de facilitatea de găzduire a evenimentelor organizate de vecini. Aceştia ne-au spus că şi cei din Capu Piscului apelează la Căminul Cultural din Coteşti, care este bine dotat, are toaletă în interior, apă, mese, etc.
„La Capu Piscului, nu este apă curentă, nu are toaletă înăuntru, de aceea vine lumea aici. Pentru o nuntă, un botez, am mai luat mesele de aici. Du-te şi ia-o pe doamna Simona de la Primărie, care se ocupă de Cămin, adu-o aici, îţi dă mesele, du-o înapoi, cară mesele, adu-le înapoi şi faci şapte drumuri pentru cinci mese care-ţi trebuie la un botez!”, povestea unul dintre petenţi. „Când s-au apucat de lucrare, lumea le-a spus: nu puneţi gresie, că stau gheaţa şi zăpada pe ele şi se umflă. Oamenii au zis să toarne ciment, ca să nu fie probleme.”, a adăugat el. Ce au intuit sătenii că se va întâmpla s-a întâmplat: scările arată groaznic, prin urmare Primăria le va reface, montând tot gresie în locul celei din care doar amintirea a rămas.
Astuparea depozitului de la subsol a condus la deteriorarea podelei
În luna februarie a acestui an, o firmă din Bradu a obţinut, prin încredinţare directă, contractul privind „lucrări de reparaţii de clădiri rezidenţiale”, cu o valoare de 35.000 de lei. Suma care figurează în bugetul anului 2018 pentru reparaţii la Căminul Cultural Coteşti. Roloplast Tehnoconstruct SRL are de efectuat, potrivit achiziţiei întreprinse de Primăria Godeni, pe 20 februarie 2018, reparaţii pe o suprafaţă cuprinsă între 500 şi 600 metri pătraţi, „în conformitate cu cerinţele beneficiarului”. Care sunt acestea le-am aflat de la primarul Ion Pădureanu, aflat în postura de a întreprinde şi plăti remedieri la un obiectiv trecut o dată printr-o investiţie consistentă. A doua oară, intervenţiile derulate şi în interior, şi în exterior constau în îndreptarea unor erori ale constructorului.
Săptămâna trecută, când ne-am aflat noi la Godeni, fusese încheiată lucrarea în interior, rămânând ca autorităţile locale să se ocupe de treptele făcute zob. Ce s-a întâmplat în incinta Căminului Cultural ne-a explicat primarul Ion Pădureanu. La subsolul construcţiei erau depozite de cărbune şi de lemne. Când s-a făcut reabilitarea, gaura de intrare a fost astupată, s-a încheiat recepţia, după care, în timp, podeaua s-a „sufocat”. Ca să nu se repete fenomenul, în timpul reparaţiilor finalizate în interior, săptămâna trecută, s-au executat trei fante în afară, două spre drumul judeţean şi una spre interior, cu grilaj, care asigură aerisirea încăperii. Urmează cât de curând înlocuirea gresiei, care, probabil, va avea aceeaşi soartă ca precedenta manevră de îmbrăcare a treptelor într-un material care nu rezistă încercărilor vremii.