Mai sunt şi musceleni care duc cu mândrie şi cu cinste numele plaiurilor noastre în alte zone. Liana Olteanu este o tânără din comuna Rucăr, care, de câţiva ani, reuşeşte să reprezinte cu mândrie Muscelul, atunci când vine vorba de folclor. Întrebată de noi, despre povestea sa, Liana ne-a povestim câteva lucruri inedite.
„Am început să cânt la vârsta de 18 ani, datorită fratelui meu mai mic. Am mers la Braşov, la Şcoala Populară de Arte, şi am participat la înscrieri şi eu, şi el. El a intrat primul, apoi eu. Emoţiile au fost foarte mari. Am intrat în sală, m-am prezentat şi am început să cânt. Având emoţii şi fără experienţă fiind, dacă nu am cântat, nu ştiam cum este…m-am oprit, iar profesorii mi-au mai dat o şansă. Atunci, am ales un alt cântec. După, mi-au mulţumit, am plecat acasă în aşteptarea rezultatelor. După un timp, am fost anunţată că au apărut rezultatele şi am intrat să le văd. La fratele meu, scria respins, în schimb, atunci când am ajuns la numele meu, în dreptul lui scria admis. Nu îmi venea să cred. Am mers la începutul anului, mi-am cunoscut profesorii.”, ne-a povestit Liana.
Şcoala populară a fost un început
Liana ne-a mai povestit despre faptul că, în acelaşi timp cu Şcoala Populară de Arte, era şi la o altă facultate din Braşov şi că a renunţat la amândouă pentru a practica Pedagogie Muzicală la Piteşti. „Unde evoluez cel mai bine? Cântând la evenimente. Am renunţat la Şcoala Populară, am început să cânt cu interpreţi. M-am mutat la Pedagogie Muzicală la Piteşti. Acum sunt în anul III. Îmi era mult mai uşor, pentru că eu înregistrez la Craiova.”, a mai spus Liana. Musceleanca a mai participat la foarte multe emisiuni de folclor. Până acum, aceasta are 16 cântece scrise de actriţa Jeni Nicolau.
În acest drum este 99% muncă, 1% talent.
S-a pregătit intens şi susţine permanent că are noroc că Dumnezeu i-a scos în cale oameni care să o sprijine şi să o ajute. Cel mai important pentru Liana Olteanu este faptul că îşi doreşte să reprezinte cu mândrie zona din care provine. Pentru costumele populare, Liana a primit ajutor din partea interpretului Constantin Enceanu, care îi este şi o cunoştinţă apropiată. Acesta i-a recomandat-o pe Ilinca Butucea, un nume al modei în România. Constantin Enceanu şi-a făcut primele veste la ea. „Mi-a făcut costume stilizate, dar parcă nici cu acestea nu mă simţeam împlinită. Am început să îmi caut costume. Aveam două primite de la bunica mea. Ţin minte că am avut o emisiune şi am luat unul din ele şi, atunci, mi-am dat seama că mie îmi trebuie costume autentice şi vechi. La ora actuală, cred că am în jur de 40 de costume autentice din Muscel.”, a spus Liana.
Ea mai spune şi că peste tot, pe unde se duce, spune că este din Muscel, că aici este o zonă cu multe tradiţii, obiceiuri frumoase şi unde folclorul a făcut istorie. „Sunt mândră că sunt din această zonă. Vreau să fac câte ceva, să evoluez şi să scot în evidenţă folclorul din zona noastră. Întotdeauna, să nu uiţi de unde ai plecat şi de la stadiul de la care ai plecat. Viaţa te va duce unde îţi doreşti şi, dacă nu eşti om cu oamenii, vei fi pedepsit.”, a continuat Liana. Musceleanca nu se mai poate vedea fără muzică, chiar dacă totul a început dintr-o joacă. De asemenea, ea îşi doreşte să rămână interpret şi să practice şi Pedagogie Muzicală pentru a ajuta copiii. De asemenea, aceasta mai vrea să studieze şi saxofonul, deoarece s-a gândit că poate exista un moment în care nu va putea folosi vocea, deci măcar să îi rămână instrumentul.