La Organismul Intermediar Regional POSDRU Regiunea Sud Muntenia a fost semnat, marţi, 6 martie, contractul de finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman „Soluţii concrete pentru probleme reale”, beneficiară fiind comuna Schitu Goleşti. În cadrul proiectului admis, grupul ţintă este populaţia marginalizată, de etnie romă, din satul Lăzăreşti, dar şi persoanele tinere române, care doresc să-şi deschidă o afacere. Proiectul urmează să se deruleze pe o perioadă de 36 de luni, valoarea totală a contractului de finanţare fiind de 18.113.358,66 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 18.073.595,66 lei (15.290.143,07 lei, fonduri europene şi 2.499.970,74 lei, de la bugetul naţional), iar valoarea neeligibilă, suportată de Primăria Schitu Goleşti se ridică la 283.481,85 lei, pe o perioadă de trei ani.
Conform obiectivelor, proiectul care va fi implementat la Schitu Goleşti îşi propune reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.
Cei care au întocmit documentul, care a fost admis la finanţare, au identificat şapte obiective specifice, care, la rândul lor, au mai multe subpuncte (1.Sprijin pentru creşterea accesului şi participării la educaţie; 2.sprijin pentru accesul şi/sau menţinerea pe piaţa muncii; 3.susţinerea antreprenoriatului în cadrul comunităţii, inclusiv a ocupării pe cont propriu; 4.sprijinirea dezvoltării/furnizării de servicii sociale; 5.activităţi de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit ale persoanelor din grupul ţintă; 6.activităţi de asistenţă juridică pentru reglementări acte; 7.acţiuni de implicare active şi voluntariat al membrilor comunităţii în soluţionarea problemelor cu care se confruntă).
Unul dintre scopuri a fost identificarea şi atragerea la activităţile proiectului a unui număr de 600 de persoane, din zona marginalizată.
56 de copii vor primi hrană, haine, încălţăminte, rechizite
Un alt obiectiv a fost creşterea participării persoanelor cuprinse în grupul ţintă la programele integrate de educaţie timpurie, inclusiv „A doua şansă” şi reducerea părăsirii timpurii a şcolii, pentru un număr de 168 de persoane. Dintre acestea, 56 sunt copii, care vor fi sprijiniţi să aibă acces şi să participe la educaţia timpurie. Adică părinţilor lor le vor fi furnizate servicii de informare şi consiliere, programe de educaţie parentală. Aceşti copii vor beneficia de programe de învăţământ ante-preşcolar şi şcolar, pachete de hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale educaţionale, servicii sociale şi medicale.
Reducerea părăsirii timpurii a şcolii va fi promovată prin măsuri integrate de prevenire, de educaţie, informare, consiliere şi mentorat, destinate elevilor, cât şi părinţilor acestora, din clasele pregătitoare şi I-VIII, totalizând 92 de elevi. Subactivitatea „A doua şansă” are ca ţintă 20 de persoane, care îşi vor completa studiile sau care nu au finalizat o formă de învăţământ.
Societăţile care vor angaja romi vor beneficia 12 luni de subvenţii
Ca obiectiv specific a fost identificat şi sprijinul pentru accesul şi / sau menţinerea pe piaţa muncii a 300 de persoane, din care 240 sunt de etnie romă. Aceste persoane vor fi consiliate şi repartizate la programe de formare, calificare, ucenicie sau antreprenoriat. Angajatorii, care vor primi aproximativ 30 de persoane, care vor face ucenicie la locul de muncă, vor beneficia de subvenţie timp de 12 luni. De aceeaşi subvenţie, pentru 12 luni, vor profita şi societăţile care primesc, în urma organizării burselor de locuri de muncă, persoane care au finalizat cursurile prin acest program.
Localnicii din Schitu Goleşti, care vor opta pentru instruirea în domeniul antreprenoriatului, circa 78, vor fi sprijiniţi pentru înfiinţarea de afaceri sub forma unor servicii personalizate. Plus că, după ce vor fi evaluate, 50 de planuri de afaceri vor primi ajutor de minims, în sumă maximă de 25.000 de euro per firmă, după ce acestea au primit consultanţă pentru întocmirea actelor constitutive în vederea înmatriculării la ORC Argeş.
În Centrul comunitar multifuncţional vor fi oferite mai multe tipuri de servicii
Cei 600 de locuitori din Schitu Goleşti, care alcătuiesc grupul ţintă, pentru care a fost întocmit, de fapt, acest plan vor mai beneficia de mai multe tipuri de servicii integrate, respectiv servicii sociale, medico-sociale, medicale, care vor fi oferite într-un centru comunitar multifuncţional. Cu această ocazie, 100 de familii vor fi sprijinite cu pachete cu îmbrăcăminte, lenjerie, încălţăminte, în funcţie de nevoile individuale identificate.
În centrul comunitar multifuncţional, 30 de locuitori ai comunei, cu dizabilităţi şi boli cronice, vor fi ajutaţi să-şi crească calitatea vieţii pe linia autonomiei, securităţii, demnitării, deciziei şi responsabilităţii personale. Această categorie va fi ajutată şi în îndeplinirea activităţilor zilnice, în asigurarea igienei personale, îmbrăcare şi dezbrăcare, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasare în interior, comunicare, prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activităţi de menaj şi spălătorie, facilitarea deplasării în exterior, activităţi de administrare şi gestionare a bunurilor, socializare.
Alt punct interesant al programului prezintă faptul că 95 de locuinţe, aparţinând sătenilor care alcătuiesc grupul ţintă, vor beneficia de lucrări de construcţii şi branşamente la utilităţi, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de locuit. Pentru a-şi pune la punct actele de proprietate, 93 de săteni vor fi consiliaţi de specialiştii angrenaţi în acest proiect de amploare.