3.5 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Liviu Ţâroiu a acceptat să-i plătească chiria lui Oprea

După patru ani, în care a cerut să fie sprijinit financiar la plata chiriei, directorul Muzeului Câmpulung a găsit înţelegere la Liviu Ţâroiu, care i-a acceptat să folosească 500 de lei din resursele instituţiei, pentru cazare. Contractul de management pe care municipalitatea l-a încheiat cu Alexandru Oprea, la finele lunii noiembrie 2013, după câştigarea concursului de director, n-a prevăzut în conţinutul său acordarea vreunei sume cu titlu de indemnizaţie de locuinţă şi nici să i se acorde managerului un drept din această categorie. Din 25 noiembrie 2013, de când a fost instalat în funcţie, bucureşteanul a tot solicitat să beneficieze de prevederile legii, însă i s-a explicat că nu se poate. Pe 6 februarie 2018, a reluat demersul, depunând o nouă adresă la Primărie, având ca subiect acordarea unei sume forfetare lunare pentru asigurarea cazării, pe perioada contractului de management. Din care n-a mai rămas decât un an. 

Ideea cazării managerului Muzeului în Casa de Oaspeţi, lipsită de bucătărie, a picat  

Pe baza recentei sale cereri a fost întocmit un proiect de hotărâre, întemeiat legal pe prevederile articolului 30 din capitolul III – Contractul de Management al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.198/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare. Raportul Ramonei Simion, şefa Personalului, care susţine şi justifică hotărârea de Consiliu adoptată în cadrul şedinţei din 28 februarie 2018, preia în conţinutul său respectiva prevedere: „Managerul care nu are domiciliul în localitatea în care instituţia îşi are sediul poate beneficia de locuinţă de serviciu sau, după caz, poate primi din bugetul autorităţii o sumă lunară forfetară neimpozabilă, în cuantum de până la 50% din câştigul salarial mediu net pe economie, pentru a-şi asigura cazarea, şi poate beneficia lunar de decontarea cheltuielilor de transport pentru două deplasări dus-întors în localitatea de domiciliu, în condiţiile legii, conform clauzelor contractului de management.” 

„Conform legii, în situaţia în care este dânsul – a prezentat Liviu Ţâroiu în plenul Consiliului ce drepturi are subalternul venit de la Bucureşti -, poate primi o indemnizaţie pentru o locuinţă, al cărei cuantum trebuie să-l stabilim noi, din surse proprii ale Muzeului. Eu propun, dacă îşi închiriază un apartament, să fie 5 milioane (n.r. lei vechi) pe lună.” După scurtul expozeu al primarului, Constantin Ivan şi-a amintit că Primăria administrează o facilitate de cazare, la doi paşi de Muzeu. „Ştim cu toţii că Primăria are nişte locuinţe de serviciu de calitate, care pot fi folosite în cazurile speciale pe care le avem.”, a afirmat acesta, contrazis de colegul Ţâroiu, care a intuit că se referă la Casa de Oaspeţi a Primăriei: „N-avem locuinţe de serviciu. Sunt camere de oaspeţi, nu sunt locuinţe de serviciu. Acolo n-are bucătărie, n-are ce-i trebuie. Locuinţe libere, de-aş fi avut, îi puneam la dispoziţie una.” 

Cum directorul Alexandru Oprea era de faţă, Ionel State l-a întrebat ce ar prefera: bani de chirie sau locuinţă. „Aici nu este vorba de preferinţe. Este vorba de ce decide autoritatea. Din 2013, această problemă a fost adresată autorităţii, care este semnatarul contractului de management, dar am înţeles că nu au fost posibilităţi nu ştiu de ce natură. Rămâne la latitudinea autorităţii. Orice este mai bine decât zero.”, a afirmat acesta. 

Cea mai convenabilă situaţie pentru ambele părţi era cea prevăzută în hotărârea de Consiliu: acordarea, începând de la data adoptării hotărârii, până la expirarea contractului de management, a celor 500 de lei, pentru a-şi asigura cazarea. Sumele vor fi suportate din bugetul propriu al Muzeului Municipal. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!