3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Duminică se dă ceasul înapoi

În noaptea de sâmbătă spre duminică, trecem la ora de vară. Astfel, ora trei a zilei de duminică, 29 martie, va deveni ora patru, iar ziua va avea doar 23 de ore. În acest context, ziua de 29 martie 2015 va fi, oficial, cea mai scurtă zi din an. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Ideea orei de vară aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. În anul 1784, a scris un eseu numit „An Economical Project”, în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Pe când se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul în care lămpile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6.00, surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început, a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont. Apoi, în anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În 1908, prima tentativă de a introduce această regulă s-a făcut în Marea Britanie, însă a fost întâmpinată negativ. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. În ţara noastră, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932. Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară. Doar ţările din zona tropicală, Japonia şi China, se numără printre cele care nu au adoptat ora de vară.
Specialiştii recomandă, totuşi, să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seară să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!