27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Ciobanul criminal de la Măţău, condamnat

Un cioban din satul Măţău, comuna Mioarele, Dumitru Bălăceanu, de 53 de ani, a sfârşit în urma bătăii primite chiar de la tovarăşul său de la stână, de aceeaşi vârstă, pe fondul consumului exagerat de alcool şi al unor neînţelegeri mai vechi. După ce şi-a ucis colegul, s-a culcat lângă el, iar în dimineaţa zilei de 1 septembrie 2017, a realizat ce a făcut şi a povestit ce a făcut poliţiştilor Postului din Mioarele. Criminalul, Emilian Durdun, şi-a primit pedeapsa, fiind condamnat de Tribunalul Argeş pentru omor, fiind, în acelaşi timp, pus să plătească daune morale şi materiale fiului celui pe care l-a ucis.

Victima şi criminalul, ciobani la aceeaşi stână

Emilian Durdun şi Dumitru Bălăceanu erau angajaţi la o stână, aflată undeva într-o zonă greu accesibilă, pe Valea Măţăului, spre Suslăneşti, ce aparţine unei familii din Măţău, cu tradiţie în creşterea animalelor. Cei doi se aveau ca şoarecele cu pisica şi nu puţine au fost scandalurile între ei, mai ales atunci când consumau alcool, însă nimeni nu se aştepta să se ajungă la crimă. În ultima zi a lunii august 2017, spre seară, ciobanii s-au apucat să bea vârtos, iar la un moment dat s-au luat din nou la ceartă. Câteva minute mai târziu, cum niciunul dintre protagonişti nu ceda, gâlceava s-a transformat în bătaie. Pentru a fi sigur de victorie, Emilian Durdun, cunoscut ca un împătimit al băuturilor alcoolice, internat de mai multe ori la Psihiatrie, pentru dezalcoolizare, a pus mâinile pe o bâtă, apoi pe un ţăpoi, şi l-a lovit pe Dumitru Bălăceanu până l-a lăsat lat în patul din stână. Obosit, a adormit lângă el, iar a doua zi de dimineaţă, văzând că tovarăşul său nu mai mişcă, cu capul încă plin de aburii alcoolului, a conştientizat că a făcut o faptă cumplită, dar nu-şi mai aducea aminte cu certitudine ce s-a întâmplat, aşa că s-a prezentat la Postul de Poliţie din Mioarele şi le-a spus că tovarăşul său de la stână nu mai e în viaţă şi că, probabil, el l-a omorât. 

Condamnat la 11 ani de închisoare şi obligat să plătească despăgubiri fiului celui pe care l-a omorât

Emilian Durdun a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de Ordonanţă, iar pe numele său a fost deschis dosar de cercetare penală pentru omor. De atunci, bărbatul este în arestul preventiv al IPJ Argeş.

Joi, 1 martie 2018, Tribunalul Argeş a dat sentinţa, Emilian Durdun fiind condamnat la 11 ani de închisoare, cu privare de libertate, pentru infracţiunea de omor. Din această pedeapsă, bărbatului i se va scădea perioada reţinerii şi a arestului preventiv, de la 1 septembrie 2017, la zi. Prin aceeaşi sentinţă, magistratul de caz a menţinut măsura arestului preventiv, dispunând confiscarea specială de la el a obiectelor de care s-a folosit la comiterea infracţiunii, depuse la Camera de Corpuri Delicte a Tribunalului Argeş. Şi anume: o bâtă din lemn, cu lungimea de aproximativ 1,45 metri, plesnită în zona mediană; o bâtă din lemn, ruptă în două fragmente, cu lungimea de 115 centimetri, respectiv 90 centimetri. 

Pe latura civilă, fiul celui decedat, Dumitru Alexandru Bălăceanu, a cerut să fie despăgubit de criminal. Completul Penal i-a admis acţiunea, obligându-l pe Emilian Durdun să-i achite 2.100 de lei, daune materiale şi 70.000 de lei, daune morale. Tot cel condamnat este cel care va suporta cheltuielile judiciare avansate de stat, în sumă de 1.400 de lei.

Conform hotărârii instanţei, lui Emilian Durdun i se vor preleva probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!