Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” a fost, în perioada 3-4 martie, gazda unui concurs de şah. Competiţia, aflată la cea de-a doua ediţie, este organizată de Clubul „Micul Regat”, iar aici au participat zeci de elevi de la şcolile din Piteşti, Mioveni şi, bineînţeles, Câmpulung.
Peste 59 de elevi şi-au etalat abilităţile la sportul minţii şi au participat la cea de-a doua ediţie a concursului de şah desfăşurată în organizarea clubului de şah Micul Regat, la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” din Câmpulung.
Pe lângă clubul de şah „Micul Regat”, concursul s-a mai aflat în colaborare şi cu Alfil Piteşti şi susţinut de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Argeş şi Asociaţia „Sportul pentru toţi”. Şi prima ediţie s-a desfăşurat tot la „Oprea Iorgulescu”, iar pentru instituţie, concursul are un rol important. „Avantajele şi beneficiile şahului în dezvoltarea intelectuală a copiilor sunt imense. Creşte concentrarea, capacităţile intelectuale, memoria, dar şi gândirea analitică şi abstractă. Pentru şcoala noastră, este important şahul, deoarece influenţează pozitiv elevul, atitudinea lui faţă de învăţătură şi un bun comportament”, ne-a declarat George Ghinescu, directorul şcolii.
După mai multe runde jucate, sâmbătă au fost premiaţi elevii nelegitimaţi într-un club sportiv:
-Locul I: Alexia Ilinca;
-Locul II: Rareş Ambruş;
-Locul III: Alexandru Stanciu;
Duminică a avut loc şi premierea participanţilor legitimaţi la cluburile de şah:
-Locul I: Eduard Cărpeniş – Clubul Central de Şah Bucureşti;
-Locul II: Andrei Stanciu – Clubul Alfil Piteşti;
-Locul III: Marius Frâncu – Clubul Dacia Mioveni.
La nivel de municipiu ar trebui ca şahul să le fie prezentat elevilor şi mai mult, deoarece acest sport al minţii are o legătură strânsă cu multe domenii.
Şahul şi matematica – şahul presupune un număr infinit de calcule, de la numărul atacurilor şi al apărărilor până la calcularea lungilor variante şi a arborilor de calcul.
Şahul şi arta – şahul dă frâu liber imaginaţiei pe cele 64 de pătrăţele, fiecare jucător are propriul stil de joc şi personalitate.
Şahul şi psihologia – şahul este un test al răbdării, al nervilor şi al concentrării.
În fiecare partidă, jucătorul este generalul unei armate şi poate decide singur ce face cu soldaţii: îi poate sacrifica, schimba, pierde, apăra sau ordona pentru trecerea oricărei bariere către regele advers.