Mulţi câmpulungeni s-au întrebat, în ultima perioadă, câţi mai suntem. Dacă luăm în considerare raportul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, concluzia este că, anul trecut, numărul naşterilor a continuat să scadă, faţă de anul 2016.
În anul 2017, la Primăria Municipiului Câmpulung a fost înregistrat un număr de 720 de naşteri – din toată zona Muscel -, iar în anul 2016 s-au înregistrat 806. În ceea ce priveşte decesele în rândul câmpulungenilor, în anul 2017 au fost înregistrate 495 de decese, iar în 2016, 758. Numărul divorţurilor la Primărie în 2017 a fost de 6, iar cu un an înainte a fost de 20.
Mai multe dosare la Asistenţă Socială
În anul 2017, Serviciul Public de Asistenţă Socială din municipiul Câmpulung a înregistrat în activitatea sa un număr considerabil de dosare, atât la anchetele sociale , cât şi la banii necesari pentru alocaţia de stat, indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie.
Compartimentul persoane cu handicap, persoane vârstnice şi fond locativ din cadrul Serviciului Public de Asistenţă socială a avut, anul trecut, un număr de doi funcţionari publici în execuţie, având ca obiectiv principal prevenirea marginalizării persoanelor vârstnice, asigurarea unor servicii sociale persoanelor cu handicap şi gestionarea fondului de locuinţe.
În speţă, au fost efectuate:
- 8720 de anchete sociale pentru întocmirea dosarelor cu handicap;
- 865 de anchete sociale efectuate la solicitarea părinţilor pentru elevi în cadrul programului „Bani de liceu” şi burse acordate de Consiliul Judeţean Argeş;
- 8100 de evaluări trimestriale;
- 83 dosare pentru adulţi instituţionalizaţi;
- 830 de reevaluări efectuate la cererea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, precum şi a unităţilor medico-sociale;
- 830 de planuri de servicii la centrele de zi;
- 820 anchete sociale – Vultureşti şi Tigveni
Dosarele au fost efectuate prin colaborarea cu alte instituţii publice precum spitale de recuperare sau centre de zi, în vederea facilitării accesului persoanelor vârstnice şi persoanelor cu handicap în instituţii specializate.
Nu scade alocaţia
În cadrul programului pentru stabilirea dreptului la alocaţia de stat, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi stimulentului de inserţie, au fost înregistrate:
- 8227 de dosare pentru alocaţia de stat;
- 880 de dosare modificări alocaţii de stat;
- 8246 de persoane indemnizaţii creştere copil şi stimulente de inserţie.
Vorbind despre alocaţia de stat ne referim aici la copiii şi tinerii din ţară, în principiu cu vârsta de până la 18 ani şi, în cazuri speciale, chiar şi mai mare, care au dreptul să primească din partea statului o sumă de bani, suma oferită ca o formă de ocrotire. În anul 2017, valoarea alocaţiei nu a fost modificată, aşadar, şi în acest an, cei îndreptăţiţi vor primi aceleaşi sume.
Se acordă suma de 200 de lei din partea statului pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sau chiar trei ani în cazul celor cu nevoi speciale, venit care cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de legislaţia în vigoare.
Suma de 84 de lei se acordă copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi, în cazurile speciale, pentru liceenii de peste 18 ani, până la finalizarea studiilor.
Stimulentul de inserţie, care reprezintă suma lunară de care beneficiază părinţii aflaţi în concediul de creşterea copilului, dar care se întorc mai devreme la muncă, nu îşi schimbă cuantumul în 2018.
Persoanele care obţin venituri favorabile impozitului se pot întoarce la muncă cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului, sau trei ani în cazul copiilor cu nevoi speciale, primesc stimulul de inserţie încă un an în plus din acel moment, în funcţie de tipul de concediu pe care îl au pentru creşterea copilului (doi sau trei ani, după caz).
Valoarea stimulentului de inserţie în anul 2018 s-a stabilit în 2017 cu suma de 650 de lei. Însă, ţinând cont de faptul că nu a fost dat niciun astfel de act normativ care să majoreze valoarea stimulentului de inserţie, rezultă că şi în 2018, cel puţin până acum cuantumul rămâne la 650 lei.