23/04/2025

La Câmpulung, ministrul Fifor deschide Cutia Pandorei

Prezent recent la Câmpulung, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a făcut o serie de declaraţii în faţa tuturor celor care au participat la ceremonialul din incinta Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. Ministrul a vorbit despre militarii din cadrul batalionului care au murit, despre noile achiziţii în armată şi s-a arătat interesat despre evaluarea medicală ce se realizează înainte de intrarea în teatru. 

Ministrul, cu gânduri bune pentru militari

Ministrul Mihai Fifor a fost prezent la Câmpulung, unde a transmis că a dorit să ia parte la întâlnirea cu militarii care vor fi dislocaţi în Afganistan. „Sperăm ca fiecare dintre ei să se întoarcă acasă cu bine, pentru că, până la urmă, acesta este şi scopul, pe de o parte, de a arăta că România este un partener loial în toată ţara şi pentru a arăta că poate să susţină în orice moment misiunea pe care Alianţa Nord-Atlantică ne-a încredinţat-o. Credem din toată inima că lucrurile vor decurge aşa cum au fost planificate.”, a declarat Mihai Fifor.

Familiile au un rol important

În acelaşi timp, ministrul a mulţumit familiilor militarilor pentru sprijinul acordat, pentru că îi susţin şi le oferă o motivaţie în plus. „Mă gândesc cu drag şi cu multă căldură la familiile celor care se pregătesc de plecarea în Afganistan. Le mulţumesc pentru efortul de a fi alături de cei dragi şi îi asigur de tot sprijinul nostru.”, a transmis Fifor. Ministrul a fost întrebat dacă există vreo posibilitate ca România să îşi retragă, în timp, trupele din zona de conflict şi s-a precizat că, la un moment dat, s-ar fi vorbit despre retragere, dar dacă s-a asistat la un ceremonial de plecare în Afganistan înseamnă că sunt doar vorbe…”România nu a deschis niciodată un astfel de subiect. Este ţară membră NATO, care are obligaţii asumate în cadrul alianţei şi ne ducem la îndeplinire această misiune fără niciun fel de problemă.”, a răspuns şeful Apărării Naţionale.

2017, an de referinţă pentru MApN

Reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale a făcut câteva precizări şi despre importanţa anului 2017, în vederea ultimelor achiziţii. „Anul 2017 este unul de referinţă pentru Armata României. Am reuşit să demarăm mai multe programe de înzestrare. La finalul anului trecut, am semnat contractul de achiziţionare a 227 de transportoare Piranha 5, precum şi achiziţionarea a peste 170 de autocamioane militare, care vor intra în curând în cadrul structurilor din MApN.”, a declarat Mihai Fifor. 

Nu uităm eroii ţării!

Ministrul a mai declarat că, pe timpul misiunilor din teatrul de operaţii din Afganistan şi din ţară, Armata Română a pierdut patru militari încadraţi în Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. „Mă gândesc la cei trei militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul de anul trecut, iar în anul 2008, în luna august, sublocotenentul post mortem Dragoş Alexandrescu a murit în timpul unei misiuni în Afganistan.  Sunt toţi eroi ai acestei ţări, avem cu toţii datoria de onoare să menţinem vie amintirea camarazilor noştri, trebuie să dovedim recunoştinţă şi respect pentru tot ce au făcut şi au sacrificat pentru patrie şi neam. Am fost şi le vom rămâne alături familiilor celor căzuţi pe câmpul de luptă.”, spune Fifor. 

Însă, când a fost întrebat care este stadiul în care se află ancheta legată de accidentul petrecut în iunie 2017 la Valea Urdii, în care trei militari au murit şi alţii au ajuns în spitale, ministrul a spus că ar prefera să nu discute despre acest subiect. Probabil, pentru că nu vom afla niciodată, oficial, ce s-a întâmplat acolo. 

Sprijină familiile celor decedaţi

Cum acest subiect a deschis Cutia Pandorei, jurnaliştii l-au întrebat pe ministru despre ajutorul pe care îl primesc cele trei familii ale militarilor decedaţi în tragicul accident, deoarece au apărut tot felul de speculaţii cum că nu sunt sprijiniţi. „Eu mă bucur că puneţi aceste întrebări, în primul rând, să vă spun că Ministerul Apărării Naţionale a încercat să fie alături de familii şi cred că facem asta de câte ori, din păcate, apare o astfel de situaţie absolut îngrozitoare. Într-adevăr, una dintre doamne nu a dorit să fie încadrată în Armata României, dar celelalte două au documentaţile necesare depuse, se află în procesare la direcţia Resurse Umane şi se va rezolva în câteva zile.”, a răspuns Mihai Fifor. Rămâne de văzut dacă văduvele vor fi angajate până la urmă, însă ministrul a ţinut să lămurească şi această problemă. 

Sănătatea, o prioritate

Doi militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” s-au întâlnit la sediul Ministerului Apărării Naţionale cu ministrul Mihai Fifor, înainte de dislocarea lor în Afganistan. Ministrul i-a invitat pe cei doi „vulturi”, maior Andreea Bădoi, care este psiholog, şi locotenent-colonel Daniel Hurubean, care este medic. „Am ţinut să încep ziua discutând cu doamna maior Andreea Bădoi – psiholog şi cu domnul locotenent-colonel Daniel Hurubean, care este medic. Amândoi se pregătesc de plecare în teatrul de operaţii, alături de militarii care vor asigura rotaţia. Am considerat că este important să analizăm încă o dată, care sunt nevoile misiunii din punct de vedere medical şi al asistenţei psihologice, înainte de intrarea în teatru.”, a subliniat ministrul Mihai Fifor, pe pagina personală de Facebook.

Nu rămâne decât ca timpul să rezolve multe alte probleme, iar militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, care încadrează Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, să îşi îndeplinească misiunea cu bine şi să ducă cu cinste numele oraşului în care este garnizoana unde s-au pregătit. 

 

Duminică, a fost dislocat primul Detaşament din Batalionul Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”. Aproape 100 de militari au ajuns deja în Afganistan, iar următorii vor pleca, tot împărţiţi pe grupe, în diferite zboruri, întreaga lună februarie. Generalul de brigadă Dorin Blaiu, comandant al Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, a fost prezent şi a urat succes în misiune celor care deja au ajuns acolo.  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!