15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” s-a adresat Primului Ministru pe subiectul deşeurilor periculoase abandonate la ARO

Riscul producerii unui incident cu consecinţe grave în Câmpulung şi zonă, din cauza deşeurilor periculoase abandonate de patronul moldovean Vasile Tofan pe proprietatea companiei deţinătoare a fostei platforme ARO, a determinat Asociaţia “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” să se adreseze Primului Ministru şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în vederea sprijinirii acţiunii de debasare a halei de conţinutul nociv. O soluţie ar reprezenta-o determinarea producătorilor acestor deşeuri să respecte obligaţia legală de a le ridica, pentru a nu fi nevoită comunitatea locală să suporte costurile eliminării stocurilor rămase la ARO.          

Nr. 161/18.05.2016       

Către Cabinetul Primului Ministru

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, constituită din 75 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, vă adresează solicitarea de a sprijini demersul companiei Landmark Management, din Bucureşti, de a elibera proprietatea deţinută la Câmpulung, fosta platformă industrială ARO, de cantitatea de 2.400 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase depozitate ilegal de firma SC Global Eco Center SRL, din Iaşi. Operatorul de deşeuri a deţinut la Câmpulung un depozit în incinta fostei Uzine ARO, unde, pe 2 octombrie 2013, a izbucnit un incendiu puternic, care a condus la suspendarea activităţii firmei şi, într-un final, la retragerea autorizaţiei de funcţionare.

SC Global Eco Center SRL se află în prezent în procedura insolvenţei. În cei doi ani trecuţi de la încetarea activităţii, patronii – care, în prezent, sunt urmăriţi penal – au nesocotit total obligaţia de degajare a amplasamentului de miile de tone de deşeuri, obligaţie impusă printr-un grafic asumat atât de firma care a abandonat substanţele periculoase, cât şi de autorităţile de mediu. 

În condiţiile în care SC Global Eco Center SRL refuză să elibereze hala de cele 2.400 de tone de deşeuri, proprietara imobilului, Landmark Management, a notificat producătorii acestor deşeuri să le preia, în caz contrar, îi va acţiona în instanţă. O parte din cei 57 de producători ai deşeurilor au intenţionat să le ridice, dar, în lipsa unui suport al autorităţilor de mediu, acest lucru nu a fost posibil.                      

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” se alătură demersului companiei Landmark Management şi solicită implicarea autorităţilor statului în rezolvarea acestei situaţii de o gravitate fără precedent pentru comunitatea din Câmpulung, întrucât riscul unui accident ecologic este, în prezent, foarte mare. Direcţionarea responsabilităţii către autorităţile locale şi comunitatea câmpulungeană – şi aşa expusă pe durata celor peste nouă ore în care incendiul a ars încontinuu, dar şi pe durata celor trei ani de activitate desfăşurată în contradicţie cu legea, fapt pentru care SC Global Eco Center SRL a fost sancţionată de trei ori de Garda de Mediu – ar fi un gest nedrept din partea autorităţilor statului.

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” este constituită în scopul promovării unui mediu curat, sănătos şi sigur în zona Muscelului, al promovării în rândul tinerei generaţii a ideii de trai într-un mediu curat şi sănătos şi al dezvoltării unui turism durabil în zonă. 

În speranţa că veţi da curs solicitării noastre,

Vă mulţumim!

Consiliul Director

În scurt timp, s-a trimis un răspuns la adresa noastră. 

Cancelaria Primului Ministru

Nr. 15D/6865/20.05.2016

Direcţia Relaţii Publice

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”

Referitor la memoriul dumneavoastră nr. 161/18.05.2016, vă facem cunoscut faptul că a fost transmis, spre competentă soluţionare, MINISTERULUI MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR şi MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII, solicitând luarea măsurilor legale ce se impun.

Urmează ca, în termenul legal, instituţiile sesizate să comunice Cancelariei Primului Ministru şi dumneavoastră soluţia adoptată.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!