Unul dintre utilajele Primăriei, manevrat de primar
Aţi auzit vreodată în mediul rural de expresia „La noi îi ca la oraş”? Puţini dintre cei care o aud o şi cred. În mijlocul iernii, mai multe oraşe şi comune au fost „luate prin surprindere” de venirea iernii. Ca în poveşti. Patinoar artistic fiecare trotuar, stradă, bulevard… În comuna Poienarii de Muscel am găsit ceea ce ne aşteptam să găsim, poate, în Câmpulung. Toate străzile şi uliţele perfect deszăpezite, iar pe edilul Ion Banzea l-am întâlnit pe şantierul Primăriei, muncind cot la cot cu angajaţii, ca să distribuie saci cu nisip în toată comuna.
Primarul, la volanul buldoexcavatorului
Dacă în alte localităţi sau chiar în municipiul Câmpulung, iarna i-a cam luat prin surprindere pe edili şi pe angajaţii ADP-ului, în comuna Poienarii de Muscel l-am găsit pe primarul Ion Banzea în şantierul Primăriei, gata de lucru şi pregătit pentru orice capriciu al vremii. Chiar dacă sunt puţini angajaţi, care să se ocupe de lucrările necesare, edilul localităţii nu a stat deoparte şi s-a urcat, ca de obicei, la volanul unui utilaj şi a pregătit, cot la cot cu ceilalţi, nisipiul necesar, amestecat cu sare, pentru împrăştierea pe drumurile comunei.
Din cauza poleiului care poate apărea pe parcursul nopţii, edilul s-a văzut obligat să verifice permanent modul în care se realizează deszăpezirea. În acelaşi timp, primarul comunei s-a pregătit să acţioneze manual, în cazul în care nu poate folosi utilajele, din cauza gheţii, şi a distribuit în toata comuna Poienarii de Muscel saci cu nisip şi sare. „În caz de polei, nu pot să ies cu tractoarele, pentru că alunecă, dar ies cu saci, manual, am mai amestecat şi întotdeauna am provizii de rezervă. Nu ştii, într-o noapte, se întâmplă să ningă mai rău sau să dea îngheţul… şi ce facem? Merge greu pe dealuri… Când începe să ningă şi să viscolească zăpada, noi avem saci pregătiţi, altfel nu facem faţă.”, ne-a declarat primarul de la Poienarii de Muscel, Ion Banzea.
Faţă de alţi ani, în comună, oamenii s-au descurcat mai bine pe timpul iernii, asta datorită implicării administraţiei locale în deszăpezirea la timp a drumurilor din localitate, iar acum, atât edilul localităţii, cât şi oamenii se simt pregătiţi pentru o eventuală schimbare a vremii. „Ce?! A fost bine până acum. Ne-a dat o zi – două şi ne-a speriat?! Am avut o iarnă, într-un an, când urcam cu buldoexcavatorul şi de abia spărgeam gheaţa şi nămeţii. Acum este bine, că s-au mai dezgheţat drumurile. Era un pericol cu poleiul pe jos şi cu zăpada aşezată peste el, pentru că nu ştiai ce te aşteaptă.”, a continuat primarul Ion Banzea.
În toată comuna, pe marginea drumurilor se află distribuiţi saci cu nisip amestecat cu sare
Puţini edili sau reprezentanţi ai administraţiei locale se implică atât de mult, chiar şi cu munca fizică, în dezvoltarea comunităţii sau în îngrijirea locurilor aparţinătoare. Primarul Ion Banzea ne-a povestit faptul că, şi noaptea, merge şi păzeşte angajaţii responsabili cu deszăpezirea, ca a doua zi, când oamenii încep să circule pe străzi, să nu întâmpine probleme sau să evite eventuale accidente ce se pot produce din cauza gheţii. „Cu mine se înţeleg când îşi fac treaba. Nu e uşor. Cum m-aţi găsit astăzi în şantier, noaptea mă găsiţi la ora trei, patru, pe drumuri. Pentru că am băieţi care se ocupă, dar eu trebuie să vin să controlez, că, de multe ori, am mai păţit şi de asta nu mai stau acasă. Îi sunam şi întrebam: „Cum se circulă pe Jugur?” „Se circulă… este bine.” Şi când mă duceam să verific, nu era zăpada nici umblată prin ea, era până la genunchi. Şi îi mai sunam şi întrebam chiar de aici, de unde eram… Şi ei spuneau că este bine, dar nu ieşise niciunul pe drum. Şi atunci am zis că nu se poate. Imediat i-am făcut două schimburi, i-am organizat şi îi verific.”, a mai completat edilul.
În toată comuna, pe marginea drumurilor se află distribuiţi saci cu nisip amestecat cu sare, însă oamenii nu îl folosesc doar pentru drumurile publice, ci şi pentru gospodăriile proprii. Edilul localităţii a menţionat că ştie de acest lucru, însă nu are ce să facă. „Uitaţi sacii cu nisip! Sunt peste tot. Ce să faci? Ce se întâmplă, mai vin şi ei, iau cu găleţile din el şi mai dau pe la ei pe acasă, prin faţa porţii, pe unde este gheaţă… Ce să le faci? Ce Dumnezeu, să stau să îi păzesc pe drum? Mai luăm, mai completăm”. ne-a mai povestit Ion Banzea.
Toţi sacii distribuiţi în comuna Poienarii de Muscel vor ajuta la un trafic în siguranţă pe drumurile publice sau la evitarea unor eventuale restricţii de circulaţie, accidente rutiere şi alte probleme.