8.4 C
Campulung Muscel
20/04/2024

În timp ce consătenii cer permisiunea aleşilor să păşuneze cu oile şi vitele pe izlazurile comunale, Un cetăţean şi-a dus vacile la păscut pe stadion     

 

Toamna trecută, aleşii de la Godeni au fost solicitaţi să se pronunţe favorabil asupra unor doleanţe pastorale, provenite de la musceleni interesaţi să-şi scoată animalele la păşunat pe proprietăţile comunei. Una dintre aceste cereri depuse la Primărie a fost prezentată de edilul şef la întrunirea Legislativului din 25 septembrie 2017. Un cetăţean din Berevoeşti, pe nume Dilirici, s-a adresat autorităţilor locale de la Godeni, pentru a obţine permisiunea de a intra cu oile pe păşunea de la Capu Piscului, după ce sunt scoase animalele localnicilor de pe izlazul comunal. „I-am spus că nu putem închiria prin licitaţie publică, deoarece nu avem amenajament pastoral – le-a expus primarul Ion Pădureanu discuţia avută cu crescătorul de oi din Berevoeşti -, dar dacă Consiliul Local aprobă păşunatul, condiţia este numai după ce ies animalele cetăţenilor din Capu Piscului şi să asigure îngrăşământul pentru izlaz.”

În completarea situaţiei aduse de şeful Executivului la cunoştinţa aleşilor, Ion Livezeanu a anunţat că şi consăteanul Bebe Croitoru este pregătit să se prezinte cu o solicitare similară la Primărie. Însă acestuia, după cum a amintit primarul Pădureanu, i s-a aprobat păşunatul animalelor pe izlazul Bahna. Beneficiarii izlazului din Capu Piscului, dorit şi de oieri din afara localităţii, nu numai din comună, se pare că nu erau prea încântaţi de „oaspeţi”, pe motiv că le vor fi stricate terenurile. Petentul dorea să fie acceptat numai în perioada toamnei şi numai după ieşirea vitelor de pe imaşul satului. Consilierul Bogdan Pătru şi-a salvat colegii de la responsabilitatea unei decizii, care sigur ar fi nemulţumit una dintre părţi dacă era satisfăcută cealaltă, propunând organizarea unei şedinţe cu oamenii din Capu Piscului. Căci, până la urmă, pentru reprezentanţii comunităţii, opinia cetăţenilor era prioritară. 

La următoarea întâlnire în plenul Consiliului Local, primarul Ion Pădureanu a adus cu el încă două cereri cu acelaşi obiect. Una primită de la Nicolae Negoescu, din satul Capu Piscului, care dorea concesionarea izlazului Paolu. „Eu i-am comunicat că izlazul nu se poate concesiona, deoarece nu avem întocmit şi aprobat planul de amenajament pastoral.”, a comunicat destinatarul cererii răspunsul dat înainte de şedinţă. Iar cealaltă hârtie provine de la Valerică Popa, tot din Capu Piscului, interesat să-şi mâne animalele pe izlazul Bahna, accept pe care îl primise încă din anul 2016. 

În timp ce unii dintre deţinătorii de turme ori cirezi întreabă autorităţile înainte de a-şi scoate oile şi vacile la păscut pe păşunile comunale, alţii îşi văd de treabă şi nu mai cer aprobarea nimănui. Este cazul lui Gabriel Vlăduţă, pe care viceprimarul Dorel Rumînescu l-a reclamat în plen că, exact în ziua şedinţei aleşilor, 30 octombrie 2017, a băgat vacile pe stadion. „Să luăm măsuri, să îl amendăm!”, a cerut consilierul Bogdan Pătru. „E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!