Marginea mai multor proprietăţi aflate pe centura Câmpulungului, pe strada Grigore Alexandrescu mai precis, s-a umplut, de luni bune, de mormane de moloz. Apariţia movilelor în peisajul intrării în municipiu, tranzitate ca la balamuc, a fost reclamată celui de-al doilea om din administraţia publică locală, secundul lui Liviu Ţâroiu, care i-a asigurat pe petenţi că rezolvă. Adică trimite un utilaj în zonă, ca să niveleze dâmburile, deşi acolo este de muncă, nu glumă. Nu numai la nivelat, ci şi la ridicatul unora dintre resturile de pe marginea şoselei, căci nu pot fi nivelate chiar toate deşeurile provenite din construcţii. La ora actuală, se îngrămădesc în locul respectiv maldăre de ţigle sparte, bolţari, cărămidă, zidărie, dale de rumeguş cu ciment, care se puneau pe timpuri sub parchetul clasic, până şi fier vechi şi linoleum şi ce mai ascunde stratul subţire de zăpadă aşternut peste întinderea de spărturi rezultate din demolări.
„Domnul vice aşa a zis, că vine”
Gheorghe Stănoiu, unul dintre proprietarii afectaţi de dâmburile din ce în ce mai proeminente, conturate într-o zonă – mai mare ruşinea! – aflată în văzul tuturor celor care tranzitează varianta, a apelat la ziarul nostru, pentru a-i prelua şi prezenta doleanţa. Asta după ce a încercat s-o rezolve la cei în măsură să ia decizii în privinţa curăţeniei pe domeniul public. Omul zice că a vorbit cu viceprimarul Mărgărin Blidaru, în calitatea lui de superior al şefului ADP, Liviu Popescu, văzând că fenomenul ia amploare. Adică a deşertat unul din maşină resturile, apoi altul şi tot aşa… până s-a întins o ditamai groapa de gunoi, în mare majoritate, debarasat de cei care au dărâmat, au renovat, au construit. Înălţarea serioasă a malului din pricina mizeriei a fost întreţinută de faptul că Grigore Alexandrescu – principala, nu fundătura de sub pădure -, deci, tronson al variantei municipiului, nu face parte din itinerarul Poliţiei Locale, care, de pildă, în această zonă, are ce şi pe cine amenda.
Unul dintre mormane fusese descărcat chiar în dimineaţa în care l-am vizitat pe cetăţean, mărturie fiind faptul că nu fusese atins de fulgii căzuţi cu o zi înainte. „Ia uitaţi ce este aici! Aduc încontinuu şi ei (n.r. de la Primărie) au zis că vin şi nivelează, dar n-a mai venit nimeni. Vin unii noaptea cu maşinile şi aduc, nu ştiu cine. I-am întrebat pe unii: „Mai băgaţi?” „Nu mai băgăm!” Dar au băgat încontinuu!”, ne-a invitat omul să vedem marginea „tranşeei”, căci aşa arată malul înălţat considerabil faţă de proprietăţile cetăţenilor, rămase ca într-o vale. Oricum, erau în vale faţă de şosea, dar, acum, înălţimea creată de stratul suplimentar accentuează mai mult diferenţa de nivel. Petentul a lăsat să se înţeleagă că resturile sau, cel puţin, o parte dintre ele au fost aduse cu intenţie, cu un scop precis: de a elimina sau măcar atenua „copaia” existentă de la construcţia străzii, între şosea şi gardurile oamenilor. O anumită porţiune, care nu era atât de coborâtă precum zona în care locuieşte Gheorghe Stănoiu, a fost rezolvată. Adică s-a umplut „gaura” cu astfel de reziduuri, care au servit drept umplutură, s-a nivelat terenul şi, astfel, lumea intră mai uşor de la principală în curţi. Or interlocutorul nostru are cărărui formate în lungul văii în care îşi are casa, ca să ajungă la stradă. Necazul lui sunt tocmai aceste gunoaie, care se înalţă pe verticală, în loc să formeze o legătură între gospodărie şi stradă.
Felul în care va fi construită această pantă, întrucât este greu de crezut că umplutura va fi adusă la nivelul împrejmuirilor caselor, trebuie să ţină cont de traseul magistralelor de apă şi de gaz, care străbat tronsonul, pe lângă gardurile aflate mult sub suprafaţa carosabilă. „Au zic că fac, că dreg, ca să umple aici. Am fost la Primărie şi am vorbit cu domnul viceprimar, care a zis că face. El aşa a zis, că vine.”, s-a amăgit omul cu promisiunea viceprimarului, pe care acesta o va onora, probabil, după sărbători. „E.M.”