11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Învăţământul primeşte, la final de an, 11,7 miliarde pentru salarii şi restanţele impuse de instanţă

A douăsprezecea rectificare a bugetului local, anunţată pentru luni şi amânată pentru marţi, i-a adus împreună, înainte de Crăciun, pe aleşii câmpulungeni, în rândul cărora, cu excepţia PAM, s-au înregistrat absenţe şi la puterea coalizată, şi la opoziţia solitară. PSD nu i-a avut alături pe Andreea Nora Fărcăşanu şi pe Constantin Ivan, iar PNL, pe Bogdan David şi Anca Dumitrescu. Aceasta din urmă, permanent, a reclamat că nu-şi poate lăsa baltă pacienţii, pentru convocările de îndată ale Executivului, ultima, cu un puternic caracter bâjbâit, cauzat, conform justificărilor şefei Economicului, de lipsa documentaţiei oficiale de la Finanţele Publice Argeş, ale cărei alocări de fonduri au constituit temelia celei mai proaspete întruniri ale Consiliului Local Câmpulung, consumată în după amiaza de marţi, 19 decembrie 2017. Ce au avut de dezbătut şi aprobat legiuitorii locali? În primul rând, modificarea capitolelor bugetului pe 2017, în care au intrat şi din care au ieşit bani, fie pentru instituţia-mamă, fie pentru cele din subordine, punctul de greutate reprezentându-l salariile personalului din Învăţământ şi restanţele acordate în baza hotărârilor judecătoreşti. În al doilea rând, parcurgerea, prin intermediul unei hotărâri de Consiliu, a primului pas în vederea mutării Poliţiei Locale în clădirea veche a fostei Şcoli nr.5.

Câmpulung pune de la el un miliard de lei vechi, ca să-i plătească executantului reţelei de canalizare  

La sfârşit de an, municipalitatea s-a ales cu o mică „atenţie” de la bugetul central, în valoare de aproximativ 3,7 miliarde de lei vechi, bani care îi sunt de folos pentru câteva cumpărături pentru „casă”. O adresă şi o decizie datate 7 decembrie 2017 ale şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş au adus la cunoştinţa autorităţilor câmpulungene cât le revine la recenta repartizare pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate prin Legea bugetului de stat, şi a sumelor actualizate din cota de 18,5% din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale. Câmpulungul s-a ales la această împărţire cu venituri în sumă totală de 369.000 lei, în trimestrul IV, din care 298.000 de lei au la bază cotele defalcate din impozitul pe venit şi 71.000 lei, sume defalcate din TVA. 

Ca să consume aceşti bani veniţi pe ultima sută de metri până la sfârşitul anului, Economicul Primăriei le-a găsit următoarele întrebuinţări: 169.000 lei servesc achiziţiei unor bunuri şi servicii necesare autorităţilor publice; 100.000 lei, tot pentru bunuri şi servicii la capitolul „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică”; iar restul de 100.000 lei vor fi folosiţi la investiţia de extindere a reţelei de canalizare menajeră pe străzile Carpaţi, Ion Ţicăloiu şi Zăvoiului, obiectiv acceptat la finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1. Resursele financiare trebuiau asigurate de către gestionarul P.N.D.L., Ministerul Dezvoltării Regionale, care, însă, nu mai are fonduri la final de 2017, după cum a comunicat, pe 18 decembrie 2017, Câmpulungului. Aşa că banii îi pune de la el municipiul, rămânând să îi recupereze de la minister în 2018. Primarul Liviu Ţâroiu le-a explicat membrilor Legislativului municipal că Primăria a solicitat nişte sume finanţatorului, care a alocat o tranşă de bani. „Dar la celelalte solicitări – a precizat primarul – am primit adrese că nu mai au repartizate, în cursul acestui an, fonduri şi că putem finanţa din bugetul propriu, urmând să ne recuperăm anul viitor sumele pe care le cheltuim. Altfel nu făceam plata.” Noroc cu banii proaspăt intraţi în bugetul local, căci altfel n-avea din ce să fie satisfăcut constructorul care execută canalizarea pe cele trei artere.

Bani returnaţi bugetului de stat 

Cu o mână primeşte, iar cu cealaltă dă, asta pentru că municipalitatea câmpulungeană are de restituit nişte bani. Mai precis, 34.850 lei, care trebuie returnaţi bugetului de stat în 2017. Din acest total propus a fi înapoiat, 32.150 lei reprezintă concedii medicale plătite în anii anteriori şi recuperate în anul curent, la capitolul Învăţământ, şi 2.700 lei, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, la fel, plătite în anii anteriori şi recuperate în anul curent, la capitolul Asistenţă Socială. „Legea ne spune că aceste sume trebuie restituite la bugetul de stat. Este o formalitate care trece prin bugetul local, după aceea noi, sub formă de transferuri, îi plătim bugetului de stat. Dar, ca să putem iniţia plata, se face rectificare de buget până la finele anului.”, a explicat directorul economic Violeta Iarca. 

Salariile profesorilor au contramandat prima convocare a Consiliului Local

În ziua în care aleşii au fost poftiţi să-şi reia locurile în sala de Consiliu, marţi, 19 decembrie 2017, adresa pe care subalternii lui Liviu Ţâroiu o aşteptau luni, de aceea a şi existat intenţia de convocare pentru luni, a sosit, sub forma unui e-mail, a doua zi. Mesajul transmis electronic din partea şefului Fiscului argeşean îi informa pe administratorii locali ai banului public că „s-a aprobat repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, destinate finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, din sumele rămase nerepartizate pe anul 2017, în trimestrul IV.” La această repartizare de fonduri, Câmpulungului i-a revenit suma de 1.167.000 lei, care susţine nevoile salariale din Învăţământ. 541.000 lei sunt destinaţi cheltuielilor de personal, iar diferenţa de 626.000 lei, onorării obligaţiilor de plată a unor restanţe, impuse prin hotărâri judecătoreşti. Banii intră în conturile următoarelor unităţi şcolare: 

8Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfânta Marina” – 55.000 lei;

8Şcoala Gimnazială „Theodor Aman” – 50.000 lei;

8Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel” – 148.000 lei;

8Şcoala de Muzică – 30.000 lei;

8Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” – 187.000 lei;

8Liceul cu Program Sportiv – 61.000 lei;

8Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae” – 58.000 lei;

8Liceul Tehnologic Auto Câmpulung – 63.000 lei;

8Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” – 110.000 lei;

8Colegiul Tehnic Câmpulung – 164.000 lei;

8Liceul Teoretic „Dan Barbilian” – 106.000 lei;

8Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” – 66.000 lei;

8Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu” – 69.000 lei.                             

Venituri în plus pe seama cantinelor şi internatelor 

Alte situaţii care au impus rectificarea de buget votată în urmă cu patru zile au constat în obţinerea, prin eforturi proprii, de către anumite instituţii subordonate Consiliului Local a unor venituri suplimentare. Iar pentru intrarea acestor venituri suplimentare în bugetul propriu, în scopul de a fi cheltuite, era nevoie de aprobarea aleşilor municipali. „Consiliul Local aprobă atât bugetul local al municipiului Câmpulung, cât şi bugetul instituţiilor finanţate, integral sau parţial, din venituri proprii. La nivelul municipiului funcţionează mai multe instituţii cu buget de venituri proprii şi subvenţii. Este vorba despre Spitalul Câmpulung, Spitalul TBC, unităţile de învăţământ finanţate din fonduri externe nerambursabile, unităţile de învăţământ care au bugete parte integrantă a bugetului nostru local, precum şi buget de venituri proprii şi subvenţii, mă refer la instituţiile de învăţământ în cadrul cărora funcţionează cămine şi internate pentru elevi. Drept urmare, se rectifică şi aceste bugete, pentru că din teritoriu, de la instituţiile subordonate, ne-au venit solicitări ca să introducem modificări privind veniturile proprii obţinute din încasări reprezentând contribuţii ale părinţilor pentru cantine şi internatele în care sunt cazaţi copiii lor. Nu sunt mari modificări, dar legea obligă, în momentul în care depăşeşti veniturile proprii prognozate pentru anul în curs, să-ţi faci rectificare de buget, să bugetezi banii atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli.”, a precizat şefa Direcţiei Economice, Violeta Iarca. 

Cea mai semnificativă suplimentare a veniturilor, respectiv a cheltuielilor bugetului de venituri proprii şi subvenţii pe anul 2017 s-a înregistrat la Liceul cu Program Sportiv, care, printr-o adresă din 2 noiembrie 2017, a solicitat votul Consiliului asupra creşterii încasărilor cu 25.000 lei, reprezentând „Contribuţia elevilor şi studenţilor pentru internate, cămine şi cantine”. Banii vor fi folosiţi de şcoală pentru achiziţia de bunuri şi servicii. A existat o cerere similară din partea Liceului Tehnologic Auto, care a înregistrat o depăşire infimă a veniturilor din concesiuni şi închirieri. În schimb, la Liceul Teoretic „Dan Barbilian” s-a produs o diminuare, la fel, insesizabilă, a aceluiaşi tip de încasări, diminuare acoperită din excedent.

Ultima secţiune care a comportat modificări încuviinţate de membrii Consiliului Local a reprezentat-o cea de „Donaţii din străinătate”, care trec prin bugetul local înainte de a se opri în cel al destinatarului, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. „La Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” s-a derulat un proiect „Erasmus”, care se implementează de mai mulţi ani, şi în cadrul lui s-a primit o sumă din donaţii şi sponsorizări, cu care a trebuit, de asemenea, să-şi actualizeze bugetul.”, a lămurit directoarea Iarca prezenţa pe ordinea de zi a solicitării din 19 decembrie 2017, aparţinând şcolii, de majorare a bugetului cu 20.000 lei, pentru a se achita cazarea şi deplasarea cu avionul a grupului unităţii. „Proiectul se referă la o cooperare între cinci ţări – problema de bază constă în studiul şi adaptarea creativă a cinci piese de teatru de Shakespeare.”, justifică cheltuiala autorii referatului Direcţiei Economice şi Fiscale a Primăriei. 

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!