În baza unui acord încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Europeană pentru Energie Atomică de la Viena, toate achiziţiile de echipamente de radioterapie realizate în baza Acordului cu Banca Mondială beneficiază de consultanţă din partea experţilor acestei Agenţii.
Astfel, în data de 11 decembrie 2017, la Ministerul Sănătăţii a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii ministerului, în vederea pregătirii vizitei experţilor Agenţiei Europene pentru Energie Atomică de la Viena la opt unităţi medicale, printre care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş, unităţi care urmează să fie dotate cu aparatură de radioterapie. În după-amiaza aceleiaşi zile, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş a avut loc vizita comisiei formate din dr. fizician Mihai Teodor Dumitrache – expert Fizică Medicală – Radioterapie la Ministerul Sănătăţii şi domnii Primoz Strojan şi Bozidar Casar, reprezentanţi ai Agenţiei Europene pentru Energie Atomică de la Viena. Din partea Consiliului Judeţean Argeş şi Spitalului Judeţean de Urgenţă, la discuţii au participat: dr. Anci Ionescu, ing. Aurelian Gheorghe, managerului spitalului, Adriana Molfea, şi dr. radioterapeut Nicoleta Manea.
Această vizită vine în urma solicitării Consiliului Judeţean Argeş înaintată către Ministerul Sănătăţii în luna iunie 2017, urmând ca, în baza raportului întocmit de comisia de experţi a Ministerului Sănătăţii, să demareze achiziţionarea de aparate de radioterapie. La Secţia de Oncologie s-a vizitat locaţia destinată pentru construcţia unui Centru de radioterapie şi au avut loc, de asemenea, discuţii privind propunerea de proiect avansată de Spitalul Judeţean pentru acest obiectiv. Având în vedere numărul de locuitori, precum şi cazuistica cu care se confruntă judeţul – 17.700 de cazuri înregistrate, cu o medie de 2.200 cazuri noi în fiecare an – este necesară demararea construcţiei acestui centru de radioterapie. Se are în vedere şi faptul că, pentru aproximativ 70% dintre bolnavi, se recomandă tratamentul cu radioterapie concomitent cu tratamentul cu citostatice şi intervenţiile chirurgicale.
Construcţia buncărului ar urma să fie susţinută din fonduri de la Consiliul Judeţean Argeş, iar dotarea cu aparatul de radioterapie de Ministerul Sănătăţii, printr-un program care are ca destinaţie alocarea de fonduri pentru aceste achiziţii atât de necesare tratamentului afecţiunilor oncologice.
În urma analizării locaţiilor din unităţile medicale, membrii comisiei stabilesc parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie cu care ar putea fi dotate cele 8 centre din ţară din cadrul unităţilor sanitare: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Judeţean Braşov, Spitalul Judeţean Argeş, Spitalul Judeţean Prahova, Spitalul Judeţean Mureş şi Spitalul Municipal Timişoara. De asemenea, Agenţia Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătăţii, sub formă de granturi nerambursabile, suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanţarea unui program de formare şi pregătire profesională a echipelor de specialişti care lucrează în centrele de radioterapie. „E.M.”