Pentru dâmboviciorenii rămaşi fără sprijin la anii bătrâneţii, în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie 2017, la Căminul Cultural al comunei, va fi organizată o masă cu preparate tradiţionale, nelipsite în meniul sărbătorilor de iarnă. Anunţul a fost făcut de primarul Dumitru Secăreanu în prima zi a lunii decembrie, când Dâmbovicioara a răsunat de cântece patriotice, hore şi sârbe încinse de copiii locului, împreună cu sătenii şi turiştii adunaţi într-un număr dătător de speranţe pentru zona aspirantă la dezvoltare cu ajutorul deţinătorilor de pensiuni. Calendarul de serbări închinate sfârşitului de an a fost deschis în localitatea care, deşi la margine, dă tonul acţiunilor menite a scoate din întunericul uitării datina, costumul popular şi bucătăria savuroasă, eclipsată de galantarele supermarketurilor, şi a le oferi muscelenilor şi românilor cu dor de casă, de părinţi, de copilărie, de bunici şi copiii din vecini. La Dâmbovicioara, oameni inimoşi muncesc pentru ca vizitatorii refugiaţi sub poala muntelui, la aer curat şi suficient de rece încât să nu refuze o ţuică fiartă, să aibă cu ce-şi clăti ochii, dar şi bucura urechile, inundate, de 1 Decembrie 2017, de un recital susţinut de cele mai talentate podence din Organizaţia Locală de Femei „Oratia”, urmat de o suită de dansuri populare, în care s-au prins învăţăceii lui Neluş Horobeanu, supravegheaţi atent de profesorul lor. Celebrarea României, a românilor şi a românismului, la Centrul de Informare şi Promovare Turistică al localităţii, a arătat încă o dată cât de dragi ne sunt cântecele străbune despre dragostea de ţară şi jocurile din bătrâni, pe care nu te saturi niciodată să le priveşti, mai cu seamă atunci când se prind în ele dansatori de-o şchioapă. Iar când toate acestea sunt însoţite de o porţie de fasole pregătită de un bucătar iscusit… să tot fie sărbătoare, că public se găseşte!
A doua zi de Crăciun, petrecere cu primarul, la Căminul Cultural
Din fericire pentru organizatorii şezătorii „Marea Unire cu Tradiţia”, care a deschis luna decembrie, o lună de sărbătoare cap-coadă, publicul poftit să admire averea din cuferele dâmboviciorencelor a fost format, în bună parte, din lume străină de Muscel, venită la munte din îmbâcsita capitală şi chiar de la malul mării. Constănţenii sosiţi la munte în mini-vacanţa oferită de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională au dat peştele pe un cârnăcior afumat, o şunculiţă cu ceapă ori un muşchiuleţ parfumat. Nicio altă şezătoare din Muscel n-a strâns atâţia participanţi încât să nu încapă în incinta pregătită a primi musafiri. Într-una dintre încăperile Centrului de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara, corul senioarelor comunei a oferit un mic concert, cu un repertoriu tulburător până la lacrimi, care i-a făcut pe turiştii adunaţi buluc la uşă să interpreteze cu foc cântecele care însoţeau plecarea la război a tinerilor. Punerea în scenă a spectacolului, respectând tiparul de odinioară, a adus în actualitate un eveniment al satului abandonat de decenii, odată cu apariţia televizorului în fiecare casă de români: şezătoarea, la care femeile cântă şi povestesc, în timp ce mâinile zoresc din andrele, pentru a asigura stocul de ciorapi şi pulovere călduroase pentru iarnă, în timp ce tinerele mame, cu pruncii în braţe, şi ei gătiţi în portul popular, completează tabloul cald, al familiei satului, reunită la o manifestare aşteptată altădată cu bucurie şi nerăbdare.
Într-o altă încăpere a sediului C.I.P.T., administrat ireproşabil de Raluca Busioc şi Costina Pantea, colaboratoarele acestora de la câteva pensiuni din zonă au asigurat gustările nelipsite la adunările sătencelor. Musafirii n-au rezistat platourilor pe care s-au înghesuit aperitive delicioase, din cămările ţărăneşti, între care au tronat variatele brânzeturi irezistibile, chifteluţe rumene, cârnăciori de casă şi alte tentaţii de la garniţă. Cei fideli postului aveau la dispoziţie mai multe feluri de zacuscă şi legumele neatinse de „obrăzniciile” de la cazan, care n-au zăbovit prea mult în zona amenajată pentru savurarea unui antreu, cât se prepara felul principal. Cât timp oaspeţii au ascultat şi au degustat, junele însărcinat cu supravegherea fasolei învârtea de zor în tuciul generos, cât să sature suflarea de participanţi, care au umplut interiorul, sala şi curtea Centrului. A contribuit esenţial la organizarea fără cusur a acţiunii şi Carmen Bârloiu, preşedinta Asociaţiei „Clubul Prieteniei”, care a asigurat dulcele tradiţional, cu mere şi cu brânză, şi o pâine de toată frumuseţea, aşezată pe un ştergar roşu, pentru întâmpinarea oaspeţilor după tradiţie. Toţi cei ai casei, dar şi invitaţii lor, clienţi ai pensiunilor din împrejurimile superbe ale Dâmbovicioarei, au respectat cerinţa de a ne sărbători ţara îmbrăcaţi, dacă nu în portul tradiţional în integralitatea lui, măcar în cămaşa populară, care ne-a făcut vestiţi în lumea largă. Splendidele costume ale muscelenilor din micuţa, dar determinata comună să facă treabă cu turismul, s-au obişnuit la aer şi la lumină, la cât de des au ajuns să fie purtate de deţinătoarele, care, în cele mai multe cazuri, sunt şi cele care le-au ţesut şi cusut.
Ca la orice eveniment notabil din viaţa comunei, li s-au alăturat gazdelor primarul Dumitru Secăreanu şi viceprimarul Ion Dorin Olteanu. Primul li s-a adresat vizitatorilor aflaţi într-un număr peste aşteptări cu un mesaj de mulţumire pentru alegerea localităţii sale ca loc de petrecere a mini-concediului de 1 Decembrie, iar locuitorilor, în special, celor care i-au pierdut pe cei dragi, le-a adresat invitaţia de a participa la masa de Crăciun, organizată de Primărie. „Sunt conştient că eforturile copiilor sunt destul de mari. Şi, în special, cele ale Centrului de Informare şi Promovare Turistică din Dâmbovicioara, care a început să facă paşi importanţi, iar lucrurile au evoluat după aşteptările comunităţii. În spatele domnişoarei Raluca, de la Centru, a stat un mentor care, întotdeauna, a pus suflet şi căruia nu pot decât să-i aduc cuvinte de laudă. Pentru oamenii mai în vârstă, care au fost vitregiţi şi nu mai au familia întreagă, am luat decizia, împreună cu domnul viceprimar, să ne întâlnim la Căminul Cultural, pe 26 decembrie, pentru a gusta din preparatele tradiţionale de Crăciun. Invitaţiile sunt făcute pentru dânşii special, dar şi pentru ceilalţi locuitori ai comunei Dâmbovicioara. Un an cu bine şi să vă dea Dumnezeu tot ce vă doriţi!”, a fost anunţul primit cu frenezie de consătenii care au confirmat prin aplauze prezenţa la eveniment.
Mentorul din spatele Ralucăi Busioc, Carmen Bârloiu, amfitrion al şezătorii, le-a prezentat celor străini de zonă eforturile comune, ale copiilor, părinţilor, autorităţilor locale şi ale coregrafului Ion Horobeanu de a avea un ansamblul folcloric în localitate, ansamblu care şi-a luat numele Cetăţii Oratia, un monument istoric reprezentativ pentru Dâmbovicioara. Programul folcloric a fost deschis de grupa de începători, strecuraţi printre componenţii ansamblului mare. Cât a durat momentul artistic, care a îndreptat paşii turiştilor către C.I.P.T., dar i-a făcut şi pe localnici să se oprească din drum şi să admire explozia de culoare având în spate munţii proiectaţi pe un fundal gri, ceţos, asistenţa a fost servită cu vin fiert. Înainte de a fi poftită să se delecteze cu preparatul tradiţional de 1 Decembrie, Neluş Horobeanu a adresat mulţumiri părinţilor care i-au încredinţat micii dansatori. „Am lucrat cu ei aproape un an, vorbesc despre cei mici, dar unii dintre ei au şi cinci ani de când lucrez cu ei. Vreau să profit de această mare zi, ca să invit toţi copiii din localitate la acest curs, care este subvenţionat de Primărie, special pentru tinerii din localitate, ca să înveţe să danseze. Domnul primar iubeşte tradiţia, noi toţi iubim tradiţia, ce înseamnă tradiţia şi portul popular, care ne definesc ca români. Localitatea fără tradiţie nu are identitate, pentru că acest costum popular, pe care îl purtăm cu drag, la zi de sărbătoare, ne reprezintă ca români. Aş vrea să fim îmbrăcaţi toţi la fiecare sărbătoare şi să facem lucruri bune.”, a transmis instructorul Ansamblului „Oratia”.
La final, toată lumea s-a prins în Hora Unirii, în mai multe cercuri, unul în interiorul celuilalt, din cauza spaţiului neîncăpător pentru puhoiul de lume. Reacţiile au fost pe măsură, atât la faţa locului, dar şi după acţiune, pe paginile Centrului foarte mulţi exprimându-şi regretul că nu s-au aflat în mulţimea de oameni încântaţi de muzică, joc şi mâncarea gustoasă. Magda BĂNCESCU