La nicio săptămână distanţă de întâlnirea cu membrii conducerii A.S.C.M., care i-au propus un dialog pe tema protecţiei şi siguranţei câmpulungeanului, deziderate în privinţa îndeplinirii cărora ambele Poliţii lasă de dorit, primarului Liviu Ţâroiu i s-a servit o mostră de total dezinteres din partea serviciului subordonat Consiliului Local. Dorind să iasă din parcarea din faţa Primăriei, cel mai important om din Câmpulung, deţinătorul celei mai mari autorităţi, a fost ţinut pe loc de un şir de autoturisme staţionate pe marginea zonei haşurate cu destinaţia de parcare a instituţiei. Ce a făcut întâiul om al urbei? Ce face tot posesorul de permis înţepenit între maşini: a aşteptat degajarea traseului, neîndrăznind să-şi deranjeze subalternii care, pesemne, îşi făceau siesta după prânzul de 900-1.200 de lei lunar, plătit din banii noştri, în completarea lefurilor de ofiţeri. Păţania lui Ţâroiu, care a căutat o variantă de ieşire din „încercuire”, în loc să intre în serviciul adormit, s-a întâmplat luni, 30 octombrie 2017, cu câteva ore înaintea şedinţei Consiliului Local. În plenul întrunirii, unul dintre aleşi, membru al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, le-a împărtăşit colegilor apelul A.S.C.M. lansat primarului, cu şase zile înainte de şedinţă, de a pune la muncă Poliţia Locală dacă tot o plăteşte regeşte. Asta în primul rând. În al doilea rând, de a ridica pretenţii de eficienţă şi de la Poliţia Naţională, „restanţieră” la examenul asigurării unei atmosfere liniştite în cartiere, seara şi noaptea, pe durata verii, în special. Ce a avut de zis primarul la sesizările A.S.C.M., preluate de la atâţia cetăţeni ajunşi la limita răbdării din pricina nopţilor de nesomn, a sunat, bineînţeles, a apărare la adresa Poliţiilor. Adică numărul incidentelor a scăzut şi continuă să scadă de la un an la altul, prin urmare, nu înţelege vociferările la adresa protectorilor siguranţei cetăţeanului şi a bunurilor sale. Realitatea, însă, înfrânge statisticile Poliţiilor Municipală şi Locală, care cuantifică starea de ordine şi linişte după numărul de contravenţii şi infracţiuni. Numai că poliţiştii nu pun la socoteală gălăgia infernală suportată de locatarii blocurilor înghesuite, de dimineaţa până noaptea, blocarea aleilor strâmte de „discotecile” auto, şezătorile urbane în faţa scărilor de bloc, cu băutură şi muzici infernale, ai căror participanţi dau din pupat în înjurat, nunţile cu lăutari urlând dement, până la scularea morţilor din cimitir, şi cu mese şi grătare trântite în calea şoferilor. Asta nu văd Poliţiile, ale căror echipaje parcă intenţionat se ţin la distanţă când se împrăştie vestea unei petreceri de interlopi.
O măsură care ar putea trezi Poliţia Locală: tăierea normei de hrană. Şi aşa n-o merită
Nu ştim cât de corect a fost recepţionat mesajul A.S.C.M., care pledează pentru punerea în practică a unor măsuri de bun simţ, fără angajarea unor cheltuieli suplimentare, însă impresia pe care ne-a lăsat-o primarul Liviu Ţâroiu este că mare lucru nu se va schimba în comportamentul oamenilor legii. Dacă el, după ce a discutat, imediat după întâlnirea cu A.S.C.M., după cum susţine, cu responsabilii din Poliţia Locală, cărora le-a cerut mai multă acţiune, a rămas ţintuit locului, din cauză că agenţii nu s-au hotărât în privinţa datei la care vor trece la fapte! Dacă asta nu se cheamă impertinenţă livrată cu toptanul de „servanţii” comunităţii, aşteptăm o caracterizare obiectivă din partea dumneavoastră, dacă consideraţi că i-am nedreptăţit pe lucrătorii de la Locală cu remarcile depreciative. Le-au spus-o unii dintre consilierii locali, vinovaţi de creşterea burţilor localilor şi repaosul cuvenit după masă. Le-au spus-o jurnaliştii, prin nenumăratele relatări având la bază reclamaţii cetăţeneşti nerezolvate. Le-a spus-o, de curând, primarul, care a încasat reproşurile culese din teritoriu, de la oameni, de membrii A.S.C.M., şi… degeaba! Toată lumea îşi răceşte gura de pomană cu un serviciu care, la Câmpulung, ar trebui să înceteze să mai existe. Fiindcă „înghite” miliarde anual, fără a oferi nimic în schimb. Dacă sub nasul primarului, principalul responsabil pentru moleşeala de la Locală, preferând un şef cu rol decorativ în locul unuia care să fi zguduit din temelii un sector anchilozat, nu sunt capabili să menţină o aparenţă de ordine! Clar lucru, n-au teamă ori ruşine de primar, de şeful lor, nici atât, fiindcă aşa au fost învăţaţi.
Zici să mai faci o încercare de aducere în simţiri a unei instituţii complet ineficiente, tăind norma de hrană, pentru nerespectarea principalei condiţii puse la acordarea ei: de a se impune, prin prezenţă şi măsuri, în rândul forţelor de intervenţie locale. Or dacă lor le este lene să iasă din Primărie şi să ordoneze parcarea în jurul instituţiei, ce pretenţii de patrulări prin cartiere să ridici?! Pe ideea de statornicie a echipajelor de Poliţie Naţională şi Locală, de preferat în formulă mixtă, pentru descurajarea şuetelor bahice pe domeniul public, sub balcoanele vecinilor, a încăierărilor între „cocoşii” cartierului, a matrapazlâcurilor mărunte, s-a insistat la dialogul conducerii A.S.C.M. cu primarul Liviu Ţâroiu. Ce-i drept, un echipaj al Poliţiei Municipale şi/sau unul de Jandarmi pot fi văzute, la intervale rezonabile, în zona supermarchetului şi a benzinăriei din vecinătate sau peste drum, dar nu pătrund, din păcate, în miezul cartierului, unde e „acţiunea”. Asta i s-a cerut lui Ţâroiu, nu o altă cruciadă eşuată cu proxeneţii, ci lucruri mărunte, care pot fi corectate cu patrulări făcute cu simţ de răspundere.
Iar Ţâroiu, după cum spuneam la început, de tare ce i-a intimidat pe subalterni cu mustrările primite de la nişte oameni interesaţi să se schimbe în bine viaţa în Câmpulung, a fost victima unei blocade rutiere în parcarea Primăriei, unde n-a avut cine să-i elibereze calea ori să dea o amendă şoferilor poziţionaţi în şir indian în faţa tovarăşilor de trafic aşezaţi regulamentar în spaţiul destinat acestui scop.
Primarul a anunţat că vom fi martorii patrulării unor echipaje mixte ale celor două Poliţii, lucru care trebuia făcut de mult, nu acum, când vine iarna, iar lumea stă în case
În aceeaşi zi cu pocinogul primarului, cauzat de ora de somn a comunitarilor, s-a ţinut şedinţa de Consiliu. Constantin Ivan, membru al Consiliului Director al A.S.C.M., a profitat de întâlnirea cu colegii, pentru a le comunica doleanţa exponenţilor societăţii civile: nevoia cetăţeanului de a se simţi protejat de purtătorii de uniformă. Consilierul local i-a solicitat primarului, ca responsabil cel puţin moral pentru faptele antisociale comise pe fondul pasivităţii excesive a serviciului din subordine, să ia în serios discuţia şi cerinţele Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. Cu aceeaşi atenţionare s-a adresat şi şefului Poliţiei Locale, Dragoş Nicolae, întrucât, spune cu maximum de diplomaţie Constantin Ivan,„siguranţa cetăţeanului, la ora actuală, este puţin precară.” Este puţin mai mult, dacă ne gândim că, anul trecut, o biată femeie a fost jefuită la doi paşi de „buricul târgului”, lângă „Kretzulescu”, la orele serii. Este adevărat că nu în fiecare seară se întâmplă să fie prădat cineva, dar numai gândul că a fost posibil şi o dată îţi dă o puternică stare de nelinişte când treci podul de la Autogară, pe întuneric, fără să fie lume în preajmă.
Ivan a găsit cauza comportamentului static al poliţiştilor locali în regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului, care trebuie, spune el, îmbunătăţit. Şi, am adăuga noi, primele sancţiuni să fie aplicate chiar lucrătorilor Poliţiei Locale, dacă ei nu sunt în stare să sancţioneze gălăgia, mizeria şi haosul din trafic. Iar o sancţiune care sigur îi va durea este tăierea normei de hrană. Altfel sunt şanse zero să scuturi un colectiv învăţat să stea.
„Structura Poliţiei Locale trebuie să se facă simţită prin îmbunătăţirea acestui regulament, încât să fie responsabilizaţi, iar angajaţii ei să fie mai prezenţi. Într-adevăr, se pot apela numărul de urgenţă 112, Poliţia Naţională sau Jandarmeria.”, a găsit Constantin Ivan varianta salvatoare. Salvatoare pentru Poliţia Locală, scutită de o bătaie de cap, nicidecum pentru cetăţeni, care, rareori, sună ca să reclame chefuri şi scandaluri petrecute sub ferestrele lor. Oamenii nu sună de frica derbedeilor trecuţi prin birourile Poliţiei, a ursarilor mutaţi la bloc, a „peştilor” şi a altor potlogari veniţi cu bani din afară. Iar dacă oamenii nu sună, bineînţeles că Poliţia nu se bagă, de vreme ce n-a fost sesizată să intervină. Faptul că cetăţenii n-au curaj să denunţe dezmăţurile fonice pe domeniul public, pe care Poliţiile le-ar putea constata ele în timpul patrulărilor, convine al naibii de tare lucrătorilor statului, a căror inacţiune a generat fenomene aberante. Cum sunt nunţile între blocuri. Iar dacă a făcut unul un chiloman „trăsnet”, n-au cum să rămână mai prejos cei impresionaţi de proporţiile apocaliptice ale evenimentului. Din nou, avem o opinie diferită de a consilierului Ivan, care crede că schimbă un sistem inoperant cu vorba bună.
În completarea colegului de partid, Liviu Ţâroiu a anunţat prima acţiune întreprinsă după ce a ascultat păsurile A.S.C.M. „Am avut o discuţie şi cu Poliţia Orăşenească, şi cu Poliţia Locală. La sfârşit de săptămână, ne vom întâlni. Am stabilit să ne întâlnim ca să facem echipaje mixte, fiindcă aşa creştem eficienţa şi la unii, şi la alţii. Altfel se lasă unul pe altul şi ei au o problemă de număr de personal, fiindcă au pensionat foarte mulţi şi nu mai au personal suficient ca să acopere întregul oraş. Le-am cerut şi o să vă prezentăm o statistică: incidentele sunt din an în an mai puţine, faţă de anii trecuţi.”, a anunţat acesta succesul repurtat de angajaţii Poliţiei Municipale, pe care nu-l punem la îndoială. Dar nu este destul.