În această lună, odată reluată activitatea la Judecătoria Câmpulung, subalternii lui Liviu Ţâroiu şi-au propus să facă un pic de „curăţenie” în rândul datornicilor la chirie, realizând că nu este chip să se înţeleagă cu ei de bună voie. Iar cum notificările n-au avut efectul reducerii debitelor istorice, de vreme ce s-a ajuns la restanţe de ordinul miilor de lei, în condiţiile unor chirii modice, juriştii Primăriei au făcut potecă la vecini, deşi o fac degeaba dacă nu duc la capăt procedura, punând în aplicare hotărârea judecătorească de evacuare. Normal că, date fiind dovezile de netăgăduit privind sumele din urmă neachitate de locatarii ocupanţi ai garsonierelor şi apartamentelor statului, gestionara lor câştigă. În fapt, nu câştigă nimic, cu excepţia a încă unui verdict favorabil, care nu-i foloseşte. Şi chiar de reuşeşte să-i sperie pe unii dintre pârâţi, care scot bani din piatră seacă şi achită cât pot, aceştia ajung curând în aceeaşi postură, de restanţier de carieră, etichetat drept „caz social”, care nu poate fi aruncat în stradă.
Chiriaşi cu datorii acumulate pe durata a trei ani
Printre cele mai recente litigii câştigate de Primărie, în campania de strângere cu uşa (instanţei) a datornicilor strigaţi ca la catalog, la anumite intervale, în sala de judecată, pârâţii fiind, în mare, aceiaşi, este şi cel cu Elena Priu. Cererea reclamantului, Municipiul Câmpulung, înregistrată pe 9 iunie 2017, a fost soluţionată imediat cum magistraţii s-au întors la muncă. Autorităţile au obţinut ce-au cerut: rezilierea contractului şi evacuarea femeii. Dar chiar şi aşa n-au de gând s-o evacueze, ci s-o sperie cu evacuarea, ca s-o facă să plătească. Oricum, perdanta va trebui să plătească ce datorează, după cum stabileşte hotărârea din 7 septembrie 2017: 2.542 lei, reprezentând contravaloarea chiriei restante şi a penalităţilor contractuale de întârziere, calculate pentru perioada decembrie 2014 – aprilie 2017. Pe lângă obligaţia plăţii – ceea ce urmăresc consilierii juridici ai Primăriei când deschid astfel de procese -, magistratul a dispus rezilierea contractului pe care chiriaşa îl are cu proprietara locuinţei din 1 iunie 1999 şi, totodată, evacuarea ei din spaţiu. Elena Priu a beneficiat şi beneficiază în continuare de un apartament situat la etajul III al blocului 10 din zona Rotunda.
Câteva zile mai târziu, pe 13 septembrie mai precis, Primăria a câştigat acţiunea deschisă tot pe la începutul lui iunie Cameliei Bugheanu în acelaşi scop declarat: reziliere de contract, plus evacuare. Chiriaşa dată în judecată a fost obligată, prin hotărâre judecătorească, să-şi achite datoria de 6.127 lei, chirie restantă şi majorări de întârziere calculate pentru intervalul mai 2014 – aprilie 2017. Şi în cazul acesteia, s-a stabilit ruperea legăturii contractuale cu Primăria, care data tot din 1 iunie 1999, când i s-a repartizat un apartament în cartierul Grui, în blocul S2, la etajul IV, pe care, potrivit hotărârii date săptămâna trecută, trebuie să-l părăsească. Bineînţeles, locatara are dreptul să atace hotărârea pronunţată în prima instanţă, deşi cei trei ani în care n-a plătit deloc chirie sunt grăitori în privinţa bunei sale credinţe în îndeplinirea obligaţiilor contractuale. Femeia are de achitat şi cheltuieli de judecată în valoare de 40 de lei.
Înaintea celor două a pierdut procesul cu municipalitatea câmpulungeană pârâta Ana Bufneru. Cererea introdusă la începutul lunii aprilie a fost soluţionată la termenul din 26 iunie, când judecătorul a admis acţiunea astfel cum a fost formulată. „Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 7.178 lei, reprezentând chirie restantă şi penalităţi contractuale de întârziere aferente pentru perioada noiembrie 2013 – martie 2017. Dispune rezilierea contractului de închiriere nr. (…)/16 februarie 2004 şi evacuarea pârâtei şi a membrilor familiei sale din spaţiul locativ, obiect al acestui contract.”, redăm rezumatul celor stabilite în urmă cu trei luni.
Printre cauzele soluţionate de curând se află şi cea în care în calitate de pârât figurează Dănuţ Marian Parghel, pe care Primăria – Municipiul Câmpulung figurează ca reclamant în proces – l-a dat în judecată în luna aprilie. De atunci şi până pe 7 septembrie, când s-a pronunţat instanţa, era timp suficient pentru ca datornicul să stingă sumele restante şi să evite situaţia neplăcută pentru el de a rămână fără contract de închiriere şi, posibil, şi fără casă, dacă funcţionarii Primăriei pun în aplicare dispoziţia magistratului. Parghel trebuie să achite în contul chiriei restante şi a penalităţilor de întârziere calculate pe durata a trei ani de neplată (aprilie 2014 – martie 2017) suma de 1.137 lei. Cea mai complicată parte a hotărârii judecătoreşti este cea privind rezilierea contractului de închiriere din 6 iulie 2005 şi evacuarea pârâtului din locuinţa pusă la dispoziţie de municipalitate. În plus, acesta datorează reclamantei cheltuieli de judecată de 40 de lei.
Primăria i-a mai dat în judecată pe Vasile Stoica, citat să se prezinte la proces pe 5 octombrie, Florin Pantilie, primul termen fiind fixat pentru data de 9 octombrie, Cornelia Gruianu şi Petre Pavel Manole, ale căror procese încep pe 12 octombrie, Alexandra Nicoleta Marcu şi Ionuţ Severian Negru, acţionaţi împreună în aceeaşi cauză, Lauer Lucian Traian, pretenţiile fiind aceleaşi: desfacerea contractului şi scoaterea pârâţilor din spaţiile închiriate. Nu s-a soluţionat până la această dată procesul deschis la începutul lunii aprilie lui Florian Joiţa. „E.M.”