16.5 C
Campulung Muscel
07/10/2024

Pentru 2018, Ţâroiu îi cere lui Oprea un proiect costisitor

Directorului Muzeului i se cere să gândească un program de punere

     în valoare a crucilor votive de pe teritoriul Câmpulungului.Profesorul Staicu a solicitat să se îndrepte greşeala de pe statuia lui Tudor Muşatescu, născut în 1903 şi mort în „1870”  

O chestie ruşinoasă în oraşul plin de ipocriţi cu ifose de intelectuali, care dau buzna la evenimente culturale ca să prindă fursecul ori sărăţeaua de la „Iepuraşul”, oferite de organizatori, a fost descoperită în Grădina „Publică” de Constantin Staicu, într-una dintre plimbările cu dublu scop. Şi de relaxare, dar, mai ales, de fotografiere a înscrisurilor de pe statuile din parcul central. Acesta le-a povestit colegilor, la recenta întrunire în forul legislativ al municipiului, că a constatat „o greşeală flagrantă pe statuia lui Tudor Muşatescu”. Anul naşterii este 1903, iar anul decesului, 1870, în loc de 1970. Noroc că turiştii se revarsă în târg pentru un eveniment anume, gen Zilele Municipiului, gen „Posada Rock”, unde a fost lume multă, nu ca să-şi petreacă concediul la Câmpulung, şi n-au sesizat – cel puţin, ne amăgim cu bănuiala că n-au sesizat – anomalia. Profesorul Staicu nu degeaba a adus vorba în Consiliu despre eroarea pusă de colegi pe seama umorului lui Muşatescu, ci cu rugămintea de a se corecta inadvertenţa. A plusat Sergiu Cicu cu solicitarea ca statuile din Grădina „Merci” şi nu numai acestea să intre într-un program de reabilitare şi împrospătare a aspectului, care lasă de dorit în majoritatea cazurilor.

În acest context, primarul Liviu Ţâroiu, care a recunoscut că sunt mai multe de făcut la capitolul estetică a simbolurilor culturale care dau farmec târgului îndepărtat de aerul său boem, a anunţat ce intenţii are pentru bugetul anului viitor. „O să-l punem pe directorul de la Muzeu să ne facă un proiect pentru toate crucile de piatră, pe care le avem pe domeniul public, neîntreţinute, neîngrijite, strâmbe, ş.a.m.d. şi în cadrul lui vom băga şi statuile din parcuri. Va fi un proiect destul de costisitor, dar va trebui să-l facem.”, a precizat acesta. 

Ţâroiu s-a angajat că vine la următoarea şedinţă de Consiliu cu vechiul gard din faţa Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”

Rămânem în sfera „accesoriilor” cu specific cultural, fiind legate, ca amplasare, de un monument, şi anunţăm că, la următoarea şedinţă de Consiliu Local, Liviu Ţâroiu va aduce în faţa aleşilor gardul ridicat din faţa Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, pe motiv că era atât de degradat, încât n-aveai ce să mai repari la el. „O să vă duc gardul vechi la următoarea şedinţă, ca să-l vedeţi şi să-mi spuneţi care este partea artistică şi istorică a acelui gard.”, a replicat tăios primarul, provocat de Bogdan David, care a preluat o idee de la un cetăţean, care ar fi fost asigurat de primar că pune împrejmuirea la loc. Asta deşi în peisaj a răsărit un grilaj nou, pe care sigur primarul nu l-a primit de pomană, ci a dat bani pe el. „Omul a spus că dumneavoastră i-aţi promis.”, l-a zgândărit David pe Ţâroiu. „Este Ciolcă. Tot el a spus că acolo este zid de piatră de Albeşti”, care ar fi fost acoperit de tencuiala „ţărănească” având ca autori nişte colegi de la „facultatea de restaurări” ai celor de la Grup Corint. Alţi experţi în distrus ziduri cu valoare de patrimoniu cu spoiala executată în scârba cea mare. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!