În iulie 2016, după descinderile poliţiştilor în satul Gămăceşti, din mâinile stăpânilor de sclavi au fost eliberaţi şi doi puşti, de 11 şi 13 ani. Băieţii, originari din satul Nămăeşti, au ajuns sclavi după ce mama lor i-a dat familiei Feraru în schimbul unei sume mici de bani. „Tranzacţia” s-a derulat în 2012, deci copiii au fost exploataţi, bătuţi şi batjocoriţi de ţiganii din Gămăceşti patru ani, plus că niciunul nu a mers la şcoală în toţi aceşti ani. Săptămânalul „Jurnal de Argeş” a prezentat povestea lor la începutul anului, după ce micuţii le-au povestit anchetatorilor ororile pe care le-au trăit. Acum, înainte de începerea noului an şcolar, publicaţia judeţeană a revenit cu amănunte noi despre recuperarea şi integrarea în societate a băieţilor.
„Vă aduceţi aminte de cei doi copii minori sclavi, Costinel şi Ionuţ Dragoş, luaţi de autorităţi din infernul de la Gămăceşti? Ei bine, fraţii, acum în vârstă de 12 şi 14 ani, au fost preluaţi de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş şi, după ce au început un proces intens de recuperare cu psihologii de la Centrul de Plasament din Trivale, unde au fost internaţi, au început să intre în ritmul unei vieţi normale. Unul dintre ei nu avusese nici măcar un an de şcoală, iar celălalt fusese lăsat repetent pentru abandon în perioada de sclavie. Băieţii au finalizat cursurile cu bine anul trecut, iar acum se pregătesc de un nou an şcolar, în clasa a II-a, respectiv a IV-a, la Şcoala Specială Valea Mare – Ştefăneşti. Aici au fost primiţi foarte bine şi s-au integrat, iar acum se comportă ca orice copii normali.
„Au o evoluţie foarte bună, socializează şi au deprins regulile de igienă”
„M-au emoţionat profund atunci când i-am văzut. Exact în ziua în care au fost luaţi din acea comunitate. Au fost instituţionalizaţi într-un centru din subordinea DGASPC, unde se află şi copii cu dizabilităţi, şi încadraţi într-un grad de handicap. Imediat, o echipă mixtă de psihologi a început să lucreze cu ei, un proces intens de reabilitare cu terapie psihologică şi logopedică. Deşi noi pledăm pentru ca minorul să fie lăsat în familie, în cazul lor nu se putea, pentru că nu erau condiţii, nici în familia restrânsă, nici în familia extinsă, dar şi-au vizitat mama. Au o evoluţie foarte bună, socializează, au deprins regulile de igienă, deprinderile de bază şi regulile de bun simţ.”, spune Iuliana Matei, directorul adjunct al DGASPC Argeş. Directoarea Centrului de Plasament din Trivale, Elena Pârvu, a spus că cei doi băieţi au fost, împreună cu ceilalţi colegi din centru, în tabără la Nucşoara, iar pe 30 august vor pleca la mare, la Eforie. Însă, înainte de sejurul la mare, conducerea centrului s-a ocupat de achiziţionarea de uniforme, pantofi, adidaşi, trening, lenjerie şi rechizite şcolare pentru noul an. „Sunt nişte copii foarte cuminţi”, îi descrie Elena Pârvu pe Costică şi Ionuţ, cei doi foşti sclavi care, după tot ce au suferit, au primit dreptul la o viaţă normală de copii.
Mărturii cutremurătoare: „Mă ardeau pe piele cu vătraiul încins, după care mă dădeau cu ulei pe rană”
Absolut tulburătoare sunt mărturiile celor doi fraţi minori, Costinel şi Ionuţ Dragoş, din Nămăeşti, doi copii sărmani, bătuţi de tată şi de soartă, pe care mama lor i-a dat familiei Feraru în schimbul unor mici sume de bani, mărturisiri pe care „Jurnal de Argeş” le-a prezentat în exclusivitate, încă din luna ianuarie 2017, când cei doi puşti au fost ascultaţi de procurorii DIICOT.
Ţiganii i-au bătut cu vătraiul peste gură până le-au spart dinţii, radiografiile ulterioare lăsându-i fără grai pe legişti. În anul 2012, în timp ce Costinel şi Ionuţ Dragoş Mărunţelu se aflau la o mătuşă în Berevoeşti, din cauza situaţiei precare pe care minorii o aveau în familie, inculpaţii Nicolae şi Costel Feraru au avut o discuţie cu mama acestora şi apoi i-au luat pe copii în gospodăriile lor. Cei doi erau puşi să aibă grijă de puradeii familiei, să le schimbe pamperşii şi să îi legene, iar dacă aceştia plângeau, micuţii pe post de dădacă erau luaţi la bătaie cu făcăleţul de ţigănci. Pentru divertismentul stăpânilor, „orfanii” erau dezbrăcaţi complet iarna şi stropiţi cu apă sau erau puşi să se bată între ei.
Iar povestea spusă de Ionuţ Dragoş ar face să plângă până şi pietrele: „Întrucât tata ne bătea des, iar eu mergeam la cerşit, mama mi-a zis să strâng banii pe care îi primeam ca să putem pleca de acasă. Ne-am dus la Berevoeşti, la mătuşa noastră, însă tata a aflat şi a venit să o ia pe mama la Nămăeşti, acasă… Eram bătut mereu de membrii familiei Feraru, astfel: Bianca mă lovea în cap cu făcăleţul de mămăligă, Leana mă bătea cu bâta pe tot corpul, iar Costel şi Ion, cu biciul, pe unde nimereau. Îmi amintesc că Muşavela Elena m-a lovit peste faţă cu o paletă de fier, care era folosită la bucătărie, şi mi-a spart dinţii din faţă. Atunci când eram pedepsit, eram legat de picioare şi atârnam cu capul în jos. Costel era cel care mă bătea, iar Ion, cel care mă agăţa de acoperişul unei şatre…”
Iar Costinel a spus şi el: „De multe ori, Mihaela şi Crinu mă ardeau pe piele cu vătraiul încins, după care mă dădeau cu ulei pe rană. Feraru Nicolae, Mihaela, Crinu şi Cireaşa mă băteau cu vătraiul peste gură, după care mă puneau să deschid gura, îmi băgau vătraiul în gură şi mă loveau peste dinţi, ajungând să am foarte mulţi dinţi şi măsele crăpate…” Fiindcă a fost bătut des peste urechi, Costinel Mărunţelu nu mai aude bine şi a avut nevoie de 18 zile de îngrijiri medicale. Ionuţ, fratele său, are şi acum în cap zone întregi de păr lipsă, pentru că acesta i-a fost smuls de ţiganii dezlănţuiţi.” „E.M.”