Aflându-ne în plin sezon estival, foarte multe persoane merg la iarbă verde. Fiecare dintre noi trebuie să avem mare grijă să nu fim muşcaţi de căpuşe. Chiar dacă nu toate aceste insecte sunt purtătoare ale bolii, este bine ca, în cel mai scurt timp după ce aţi fost muşcaţi, să mergeţi la medic pentru un diagnostic corect şi pentru a evita eventuale complicaţii. Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, din aprilie şi până acum, în judeţul nostru au fost înregistrate 28 de cazuri suspecte de boală Lyme, dintre care 22 au fost confirmate în urma analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Capitală. Numărul argeşenilor cu această afecţiune este mult mai mare faţă de anul trecut, când au fost confirmate în Argeş 14 cazuri de boală Lyme, iar în 2015 au fost înregistrate 12 cazuri.
Probele de sânge, analizate la Bucureşti
În săptămâna 31 iulie – 6 august 2017, au apărut 7 suspiciuni noi de boală Lyme. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 30 ani, din Piteşti, o femeie în vârstă de 49 de ani, din Coşeşti, o femeie în vârstă de 57 de ani, din Piteşti, un copil în vârstă de 13 ani, din Poiana Lacului, un adolescent în vârstă de 17 ani, din Băiculeşti, un copil în vârstă de 6 ani, din Glâmbocata, şi o femeie în vârstă de 62 de ani, din Piteşti. La toţi cinci le-au fost recoltate probe de sânge, care au fost apoi trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru analize.
Cazurile vechi, tratate la domiciliu
De asemenea, mai sunt şi 10 cazuri vechi, la care se aşteaptă rezultatul analizelor la probele de sânge trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Este vorba despre o femeie în vârstă de 33 de ani, din Poiana Lacului, o femeie în vârstă 37 de ani, din Piteşti, o femeie în vârstă de 58 de ani, din Piteşti, un bărbat în vârstă de 64 de ani, din Râca, o femeie în vârstă de 65 de ani, din Bughea de Jos, un adolescent în vârstă de 16 ani, din Mărăcineni, un copil în vârstă de 2 ani, din Bascov, un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Priboieni, un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Piteşti, şi un bărbat în vârstă de 46 de ani din Piteşti.
Muşcătura căpuşei, foarte periculoasă
Principalul semn al bolii este eritemul migrator, respectiv pata roşie pe piele, care apare la locul muşcăturii de căpuşă. Netratată, această boală poate duce la complicaţii severe şi chiar la moarte, aşa că este necesară prezentarea la medic la apariţia eritemului migrator. Boala poate provoca infecţii ale inimii, articulaţiilor şi sistemului nervos, mergând până la deces.