Pe când ne făceam griji că trece anul şi niciunul dintre aleşi nu este recompensat cu un sejur în străinătate, primarul Liviu Ţâroiu ne-a spulberat temerile, anunţând, la şedinţa extraordinară din 14 iulie 2017, ocazia fericită a unei deplasări în Turcia, pentru trei consilieri locali, la cererea coregrafului Puiu Tarbă. La acel moment, am fost tentaţi să credem că excursia de şase zile, suportată financiar din bugetul local, va stârni interesul membrilor Consiliului, plictisiţi de naveta estivală în Bulgaria, la fraţii din Popovo. În mandatul trecut, în lipsă de solicitanţi, era sacrificat Marin Ciobanu, fostul coleg de partid al lui Ionică Udrea, căruia îi ţineau companie pensionarii Iustinian Stănescu şi Ion Dumitraşcu. Cum niciunul dintre aleşii jertfiţi pentru onoarea municipiului, din partea căruia nu voia nimeni să dea fuga la vecini, nu se mai află la masa celor 19, s-a găsit un alt Marin cu rol de mesager al administraţiei publice câmpulungene la festivalul din Turcia. Asta pentru că nici la turci n-a fost înghesuială din partea aleşilor, care speră la invitaţii şi cereri de înfrăţire din Occident. Marin Stanciu, de la PSD, a lăsat să se înţeleagă, încă de la şedinţa de la jumătatea lunii iulie, că el este în cărţi pentru vizita la Gelibolu, unde se ţine un festival de folclor, însă nu trebuia să meargă singur, ci însoţit de alţi doi colegi consilieri. Colegi care nu s-au arătat, întrucât, în lipsa doritorilor, partidele din componenţa Legislativului municipal n-au avut pe cine să nominalizeze.
Transportul, cazarea şi masa, din bugetul local
La finalul întrunirii de îndată din 14 iulie 2017, convocate de primar pentru aprobarea formalităţilor organizării Zilelor Municipiului, Liviu Ţâroiu a făcut un anunţ care n-a produs cine ştie ce emoţie ori interes destinatarilor. Coregraful Puiu Tarbă a anunţat intenţia de participare la un eveniment cultural-artistic în oraşul turistic situat pe ţărmul Mării Marmara şi le-a făcut o invitaţie reprezentanţilor comunităţii de a-l însoţi, în număr de trei „bucăţi”. Pe banii câmpulungenilor, fireşte. În urmă cu trei săptămâni, şeful Executivului le-a dat legiuitorilor locali, care aveau şansa unei vacanţe gratuite, la împlinirea unui an de mandat, un răgaz de gândire, ca să se hotărască cine merge, până la următoarea întâlnire în plen. Fiind în temă cu scopul deplasării şi, probabil, hotărât să-l însoţească pe Tarbă pe litoralul turcesc, PSD-istul Marin Stanciu a descris pe scurt relaţia pe cale să se înfiripe între musceleni şi magnificii urmaşi ai lui Suleyman. „Eu şi domnul Tarbă am aranjat cu consulul român din zonă să facem o înfrăţire cu această zonă. Imediat după vizita noastră, ajung în ţara noastră şi sunt invitaţi şi la Câmpulung.”, a fost motivul expus în plen de consilierul PSD, care i-a făcut pe colegi să zâmbească, realizând că un membru al delegaţiei a fost stabilit deja.
Distracţia pe bani publici, argumentată prin „păstrarea relaţiilor de colaborare cultural-sportive şi turistice dintre localităţi”, a făcut obiectul unui proiect de hotărâre intrat pe ordinea de zi a şedinţei din 27 iulie 2017. Mai exact, componenţilor forului legislativ li se cerea să desemneze trei consilieri locali în delegaţia care urma să reprezinte municipiul, în intervalul 3-9 august, la Festivalul de Folclor Efes din oraşul Gelibolu, la care participă Ansamblul „Planuri Muscelene”, condus de Puiu Tarbă. La eveniment este prezent şi consulul României din Edirne, Erol Balcan, pe care, însă, ai noştri n-au fost nerăbdători să-l cunoască şi să-i solicite să medieze înfrăţirea. Pe lângă participare, Consiliul Local trebuia să aprobe decontarea cheltuielilor de transport, cazare şi masă pentru cei nominalizaţi, în limita maximă a 250 de euro de persoană, echivalent în lei la data efectuării plăţilor.
Pe considerentul că „Municipiul Câmpulung a susţinut mereu activităţile şi schimburile culturale, sportive şi artistice cu localităţi şi instituţii de cultură atât din ţară, cât şi de peste hotare”, primarul a recomandat Consiliului Local să încuviinţeze o delegaţie cu trei consilieri locali, cărora să le fie decontate din bugetul local cheltuielile de transport şi diurna.
La începutul discuţiilor în plen pe marginea acestui subiect relaxant, el şi-a actualizat propunerea ca municipalitatea să trimită trei aleşi. N-a apucat să o motiveze, fiind întrerupt de colegul Constantin Ivan, care a anunţat rezultatul deliberărilor la nivelul comisiilor pe a căror masă de lucru a ajuns această chestiune. În unanimitate, membrii celor două comisii de specialitate, Buget-Finanţe şi Juridică, cei prezenţi la discuţii, fiind perioadă de concedii şi pentru aleşi, au stabilit să meargă un singur consilier local. „Pentru economie la bugetul local.”, a comentat liberalul Lucian Ionescu. „Nu, a replicat preşedintele Comisiei Buget-Finanţe. Este suficient să fim reprezentaţi de un consilier la o manifestare de acest gen.” Iar celor care au insistat că este o cheltuială nesemnificativă, deci, să meargă trei, indiferent cine sunt – Liviu Ţâroiu, Sergiu Cicu şi Bogdan David – Ivan le-a justificat astfel poziţia celor prin al căror filtru a trecut materialul de şedinţă: „Cei care ne reprezintă să facă şi raportul activităţii. Niciodată n-am văzut, în mandatele anterioare, în ce a constat beneficiul. Un singur om are capabilitate suficientă ca să ne reprezinte. Nu ne ducem acolo ca să facem prestaţie numerică.”
Problema era, pentru administraţia publică, cine mergea? Asta pentru că grupul PNL a anunţat că n-are pe nimeni dispus să facă deplasarea. Iar aliaţii PSD-ului, consultaţi de primar, au dat acelaşi răspuns. „Părerea mea este că puteţi să mergeţi trei, ca să fim mai reprezentativi, dar, dacă dumneavoastră (n.r. PNL) spuneţi că n-aveţi nicio propunere, ALDE spune că n-are nicio propunere, iar domnul Staicu (n.r. singurul consilier PAM) a zis că nu vrea să meargă, noi propunem o singură persoană, căci nici de la noi nu sunt doritori şi merge o singură persoană.”, a precizat Liviu Ţâroiu.
Rost de vacanţă pentru cei netrimişi la perfecţionare pe litoral
Ca să fie asigurată reprezentativitatea dorită de primar, de vreme ce cheltuiala nu se ridica nici la nivelul unui stimulent aplicat la salariile grase din Primărie, au fost căutaţi în altă parte cei doi însoţitori ai lui Marin Stanciu. Ba din rândul angajaţilor Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, dar aceştia aveau pe agenda estivală altă ieşire în afară, iar prea mult aer occidental strică. Ba din rândul Comisiei de Cultură a Consiliului Local, al cărei membru, Sergiu Cicu, i-a nominalizat pe cei doi colegi, Bogdan David şi Estera Stămoiu, fostă Ambruş. Însă David a fost primul care a spus că nu merge, iar PSD-ista era ocupată cu nişte concursuri care se ţin în această perioadă la spital. A treia variantă era presa, adică doi televizionişti – presa scrisă nefiind agreată nici de politicieni, nici de autointitulaţii oameni de cultură locali, care nu stau grozav la capitolul lectură -, dar, în momentul nominalizării, a sărit secretarul Nicolae Ghinea, cum că: „N-ai voie să finanţezi presa din bugetul local!” Aşadar, a picat şi soluţia cu presa şi, atunci, strânşi cu uşa, consilierii s-au orientat către cei proaspăt cadorisiţi cu lefuri şocante. Să meargă doi din Primărie, a fost compromisul acceptat de nevoie, deşi autorii propunerii au admis că nici din Primărie s-ar putea ca primarul să n-aibă pe cine trimite, fiind plecaţi în vacanţe plătite din banii câmpulungenilor, pe litoral, fiind vârf de sezon.
Şi aşa a rămas: delegaţia Consiliului Local, în care au intrat Marin Stanciu şi doi oameni selectaţi de Ţâroiu – David i-a propus pe cei cu salariile cele mai mici, în timp ce Ivan i-ar fi dorit pe cei cu performanţe -, a luat calea litoralului turcesc, care abundă în vestigii istorice, unde, spre deosebire de Popovo, ai ce vedea.