Ursul a mai omorât o oaie, la Dâmbovicioara
Pentru a doua oară, în vara aceasta, ursul l-a „vizitat” pe Ioan Pantea la stâna pe care o deţine în Dâmbovicioara. De trei ani, urşii îl „calcă” pe Pantea, căruia îi mănâncă sistematic oile şi îi distruge staulul. Sătenii, care mai deţin oi şi vaci în Dâmbovicioara sunt îngroziţi la gândul că jivina o să-i atace şi pe ei într-o bună zi.
Vineri, ursul i-a mai mâncat o oaie lui Pantea
Pe 9 iunie 2017, ursul i-a omorât o oaie bărbatului, iar una a mâncat-o aproape în totalitate. La distanţă de peste o lună, vineri, pe 22 iulie, Moş Martin i-a mai mursecat o ovină. „Vine ursul pe data de 9 iunie, îmi omoară o oaie şi una o mănâncă. De atunci, nu a făcut nimeni nimic. A venit vineri noaptea, pe 22 iulie, să mă omoare şi pe mine. A luat oaia din strungă, s-au pus câinii pe el, nu am avut ce să-i fac, la 12 jumătate, noaptea. Am sunat la 112. Cine să vină, domnule, nu ştim al cui e ursul, nu ştiu ce… Şi, în procesul verbal de constatare a pagubei, cică, nu e cazul să-l împuşti! Maşina de 4 ori mi-a avariat-o: în 2015, în 2016 de două ori, în 2017. Pe 9 iunie, le-am zis: haideţi, face-ţi ceva! Dar menţionează că au făcut patrule. Unde aţi venit?, i-am întrebat. Păi, n-am venit la dumneata! Păi, unde, dacă la mine a venit ursul!” Omul este nemulţumit de cei care ar trebui să alunge animalul, să ceară prinderea şi relocarea lui ori împuşcarea.
Comisia de constatare a pagubelor a mers la stâna lui Pantea
După ce bărbatul din Dâmbovicioara a depus luni, 24 iulie, o sesizare la Primăria Dâmbovicioara, înregistrată şi la Garda Forestieră Ploeşti, a doua zi, marţi, pe 25 iulie, o comisie de constatare a pagubele s-a întrunit. Din aceasta au făcut parte Nicolae Bălălău, reprezentantul structurii teritoriale a autorităţii publice centrale, care răspunde de silvicultură; Marian Vicenţiu Avram, secretar, reprezentantul comunei Dâmbovicioara; Mihai Morel, reprezentantul fondului Cinegetic 23 Dâmbovicioara, administrat de A.V.P. „Jderul” Argeş 2006; Marius Oprei, reprezentantul Administraţiei Ariei Protejate „Piatra Craiului”; şi Ioan Pantea, păgubitul.
Cei cinci au mers şi la stâna deţinută de crescătorul de oi, din punctul „Podurile de Jos”, proprietatea având o suprafaţă de 23,44 hectare, unde, conform procesului verbal numărul 22 din 25 iulie 2017, s-au constatat următoarele: „Din declaraţiile persoanei păgubite reiese faptul că aceasta deţine 150 de capete ovine, pe care le paşte pe păşunea proprietate personală, în punctul „Podurile de Jos”, fiind ajutat de un număr de 5-6 câini. Pe timpul nopţii, oile le adăposteşte în ţarc închis. Tot din declaraţia persoanei păgubite, care este şi proprietara stânei, reiese faptul că, în data de 22 iulie 2017, în jurul orei 0.30, a venit un urs, a rupt strunga oilor, a intrat şi a luat o oaie. Persoana păgubită, prezentă la stână în momentul atacului, a încercat să alunge ursul, strigând la el, făcând zgomot şi asmuţind câinii, dar fără izbândă, exemplarul de urs fiind foarte agresiv.” Tot din constatările comisiei, la faţa locului, rezultă că adăpostirea animalelor pe timpul nopţii s-a făcut într-un spaţiu amenajat, împrejmuit şi neacoperit, iar în partea de Vest (aval) se vedea ruptura prin care a fost ovina atacată.
În documentul de constatare s-a mai menţionat că, „deoarece, în data de 22 iulie 2017, la faţa locului s-a deplasat doctorul Dumitru Terceanu, de la C.M.V. Dr. Terceanu Dumitru Dâmbovicioara, pentru a examina cadavrul, acesta a dispus ecarisarea resturilor. Paguba produsă de urs a fost o ovină, din rasa „Ţurcană”, de 30 de luni, cu o greutate de 50 de kilograme.”
Până aici, totul bine, numai că nemulţumirea lui Ioan Pantea acum începe. Bărbatul a semnat procesul verbal „ca primarul”, că, aşa cum susţine el, cei din comisie i-au citit din el doar ce le-a convenit lor, iar când a ajuns acasă şi l-a „rumegat” mai bine, s-a umplut de nervi. Cel mai tare l-a deranjat că în document se specifică faptul că s-au făcut trei acţiuni de patrulare, pe 3, 10 şi 18 iulie, dar el nu a văzut pe nimeni în zonă în zilele menţionate, nici în altele. „Nu s-a desfăşurat nicio acţiune de patrulare, iar ei trec numerele a trei procese verbale cum că s-a făcut. Păi, unde ai îndepărtat ursul? La Bughea, cică au pus unii laţ şi a venit şi Criminalistica! Într-o noapte, o să sun la 112 să le spun că am omorât ursul! Să vedem cine vine!”, ne-a spus nemulţumirea Ioan Pantea.
„Secretarul şi primarul ţin cu ursul!”
Conform legii, gestionarii faunei cinegetice, administratorii ariei protejate sau ai Primăriei puteau cere aprobări pentru împuşcarea ursului, suplimentar cotelor de recoltă, în afara perioadelor legale de vânare, dar şi dacă animalul a produs pagube sau reprezintă un potenţial pericol de producere a pagubelor. Dar, din păcate, aceste lucruri nu s-au întâmplat, probabil, din comoditate, în documentul întocmit marţi, la Primăria Dâmbovicioara, în dreptul acestor rubrici s-a trecut faptul că nu este cazul să se apeleze la vânarea jivinei. „Solicitare cote recoltare, împuşcat: nu este cazul!” Cum nu este cazul, când la mine vine ursul mereu şi-mi omoară animalele, îmi face pagube?! Cum nu e un potenţial pericol!? Simt că înnebunesc! În concluzie, secretarul şi primarul ţin cu ursul!”, a izbucnit bărbatul din Dâmbovicioara.
Un alt semn de întrebare, pe care şi-l pune păgubitul Pantea, este de ce reprezentantul, care asigură hrana şi o administrează animalelor sălbatice, nu a depus documente cu care să justifice că a făcut acest lucru? Dacă s-ar fi hrănit complementar urşii, aceştia ar fi rămas în zonele lor şi nu ar mai fi coborât până în gospodăriile oamenilor. „La asigurarea hranei, îmi spun mie, cei din comisie, că le-a interzis Guvernul să pună mâncare la urs. Să consemnaţi asta, poate văd şi cei de la Guvern, că, poate, ei nu mai ştiu ce zic! În primăvară, altuia care are stână i-a luat o vacă, altuia, oi nenumărate.”, s-a descărcat păgubitul.
Ca să nu mai punem la socoteală preţul cu care va fi despăgubit Ioan Pantea, care s-a stabilit la 275 de lei. Conform documentului de constatare a pagubei, „preţul mediu de achiziţie la ovină, adult, este de 10-12 lei/kg, în carcasă. Din greutatea în viu, aproximativ 50 kilograme, conform randamentului de tăiere, care la ovina adultă este de 50%, a rezultat o cantitate de 25 kilograme carcasă. S-a înmulţit cu 11 lei/kg şi a rezultat suma de 275 lei, care va fi suportată de autoritatea publică centrală, care răspunde de protecţia mediului, din bugetul aprobat pentru această destinaţie.” Ioan Pantea va primi banii prin mandat poştal. „Oaia avea doi ani şi jumătate. Era una de reproducţie, pe care au o mai ţineam cinci ani. Făta, un miel e 200 lei, brânza de la ea valora 300 lei, se adună 500 lei pe an. Într-o sută de oi, una nu se cunoaşte ce mănâncă, dar eu pierd 2.500 de lei, datorită lor, iar ei dau 275 de lei! Ce, era o găină?!”