Câmpulungeanul Adrian Stancu, pilotul MIG-ului, care s-a catapultat, luni, în judeţul Constanţa, a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Operaţia, una foarte dificilă, a durat peste patru ore, timp în care pilotului i-au fost montate opt şuruburi de titan, pentru fixare, în timpul intervenţiei, măduva osoasă nefiindu-i afectată, aşa cum a declarat directorul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, general de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniţă Radu. Conform ultimului comunicat remis de Spitalul Militar, starea de sănătate a locotenent comandorului Adrian Stancu are o evoluţie favorabilă, dar încă nu a fost transferat din Secţia ATI. Este evaluat permanent şi continuă tratamentul pentru profilaxia durerii şi a ulcerului de stres şi antibioterapie, plus că au început procedurile de kinetoterapie.
Pilotul Adrian Stancu este născut în Câmpulung, pe 23 martie 1982, a copilărit în zona Pieţei Centrale, acolo unde locuiesc părinţii lui, a terminat cursurile Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu” şi pe cele ale Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, după care a absolvit Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov, fiind stabilit la Constanţa.
„Gus”, aşa cum îi spun prietenii, a fost operat, marţi, la Spitalul Militar Bucureşti, evoluţia lui fiind bună. Deşi, iniţial, medicii spuneau că vor aştepta aproape două ore, după operaţie, pentru a-l trezi pe pilotul rănit, acesta s-a trezit singur, fiind supus imediat unor teste, stabilind că are reflexe şi sensibilitate la picioare.
„A fost o intervenţie foarte dificilă, a durat peste patru ore, s-au montat opt şuruburi de titan, a fost fixată o zonă mai mare o coloanei decât ne aşteptam iniţial, s-a reuşit reducerea hematomului, s-a redus în totalitate, a fost extras de la locul respectiv, s-au redus fragmentele osoase, astfel încât, în urma intervenţiei chirurgicale, măduva nu a fost afectată. Deci, nu există riscul de efracţie a măduvei, una dintre complicaţiile la care ne aşteptam, complicaţie redutabilă. În cursul operaţiei, evoluţia a fost favorabilă, sângerarea a fost mai mică decât ne-am fi aşteptat noi, deci, nu a fost nevoie de sânge suplimentar, a fost suficientă folosirea unei singure unităţi de sânge. Din punct de vedere al intervenţiei, lângă mine sunt şeful Secţiei Neurochirurgie, cel care a condus intervenţia, colonel doctor Marian Mitrică, şi şeful Secţiei de Terapie Intensivă, colonel doctor Dan Corneci, care vă vor spune pe scurt amănunte legate atât de operaţie, cât mai ales de partea de terapie intensivă, având în vedere leziunile despre care v-am spus, faptul că sunt contuzii pulmonare, că există o pleurezie bilaterală.”, a declarat, după intervenţia chirurgicală, directorul general al Spitalului, medicul Florentina Ioniţă-Radu.
Ea a precizat că, în momentul în care a fost dus în sala de operaţii, pacientul avea insuficienţă respiratorie, motiv pentru care a rămas intubat şi ventilat pe toată durata intervenţiei. „Nu s-a putut aprecia exact motricitatea, dacă, din punct de vedere neurologic, poate sau nu să-şi folosească picioarele, acest lucru se va întâmpla după ce va fi trezit. În funcţie de ce va fi atunci, vom decide conduita terapeutică viitoare. Repet, nu putea merge, pentru că un cheag de sânge şi fragmente osoase apăsau pe coloană. Acum, cheagul de sânge şi fragmentele osoase au fost eliminate, coloana lui este integră, dar, deşi coloana este integră, există riscul să rămână un oarecare deficit.”, a continuat comandantul Spitalului Militar.
La rândul său, medicul Marian Mitrică, şeful Secţiei de Neurochirurgie, a spus că: „Operaţia a decurs cum ne aşteptam, nu au fost probleme deosebite. Suntem obişnuiţi cu operaţii de genul acesta şi, din fericire pentru noi şi pentru pacientul Stancu, sperăm ca lucrurile să meargă foarte bine. Statusul lui după trezire contează cel mai mult. Sperăm din toată inima ca lucrurile să meargă perfect. Tehnic, operaţia a decurs extraordinar de bine, nu am avut nicio problemă, avem o echipă pregătită pentru aşa ceva, aparatură de ultimă generaţie pentru realizarea intervenţiei respective. Obligatoriu, în permanenţă am avut control asupra motricităţii pacientului. Testele au fost pozitive, dar, evident, statusul lui după trezire contează cel mai mult şi starea lui de bine contează cel mai mult. Aşa ceva vom face numai după ce pacientul va fi conştient şi când va răspunde la comenzile noastre aşa cum trebuie.”, a menţionat doctorul Marian Mitrică.
Problema pulmonară a fost prezentată de doctorul Dan Corneci: „Contuziile pulmonare înseamnă o afectare pulmonară serioasă. După un accident rutier, contuziile pulmonare pot să aibă consecinţe serioase, dar aici este vorba de un alt mecanism, în cadrul catapultării. Este vorba despre o insuficienţă respiratorie acută hipoxemică, din acest motiv, pacientul a rămas intubat şi ventilat respirator postoperator. Nu au fost incidente în timpul intervenţiei chirurgicale, dar trebuie să ţinem cont că are această insuficienţă respiratorie.”, a explicat medicul Dan Corneci.
Miercuri, Spitalul Militar a prezentat starea de sănătate a locotenent-comandorului Adrian Stancu într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei: „Pacientul este bine post-operator, evoluţie favorabilă, echilibrat hemodinamic şi respirator, conştient, cooperant. Încă nu a fost transferat din Secţia ATI. Este evaluat zilnic din punct de vedere neurochirurgical, neurologic şi pneumologic. Continuă tratamentul pentru profilaxia durerii şi a ulcerului de stres şi antibioterapie. Se menţine gradul de motricitate la nivelul picioarelor. Nu a necesitat transfuzie de sânge. Au început procedurile de kinetoterapie şi mobilizare în pat. Beneficiază de consiliere psihologică şi are suportul familiei.”
Rudele, prietenii, cunoştinţele, foşti colegi îi transmit, pe pagina lui de Facebook, zeci de mesaje de încurajare, gânduri bune şi urări de însănătoşire grabnică. „E.M.”