18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

„Tudor Gheorghe de Rucăr” le-a oferit consătenilor o zi de Paşti memorabilă

Şi la Rucăr mesele s-au umplut de bunătăţi, în a doua zi de Paști, căci şi la vecinii dâmboviciorenilor aflaţi în sărbătoare, şi creştină, şi laică, sătenii s-au adunat la şezătoarea organizată de Simina Dulamă şi colegii săi din Asociaţia „RegalIa”, la Muzeul „Zestrea Bunicii”. Practic, cele două localităţi vecine au ajuns să se întreacă în şezători, pe agenda fiecăreia figurând, în următoarele două luni, câte trei-patru acţiuni de acest fel, scopul fiind comun: promovarea a ceea ce este românesc şi muscelean, indiferent de forma de manifestare.
Cântecul vocal şi instrumental, jocul, costumul popular atât de lăudat în afara ţării, mâncărurile care i-au cucerit iremediabil pe străini constituie tiparul şezătorii reînviate cu succes la margine de Muscel. Şi aici s-au înroşit ouă după metoda din bătrâni, în fiertură din coji de ceapă, pe care a fost imprimată frunzuliţa de leuştean. S-au scos din cuptor cozonacii cu rotunjimi generoase, s-au pregătit covrigii cu ou şi prăjituri delicioase, o pască mare cât roata carului şi s-a sunat adunarea la şezătoare, luni, 17 aprilie, când petrecerea din familie a continuat cu vecinii şi cunoştinţele din sat. Baciu’ Viciu, numit de consăteni „Tudor Gheorghe de Rucăr”, a oferit un spectacol de reală virtuozitate, interpretând, şi cu vocea, şi cu acordeonul, alături de un tânăr foarte talentat, cunoscuta melodie „Au înnebunit salcâmii”. Cu siguranţă, unul dintre motivele pentru care femeilor rucărence le place atât de mult la şezătoare îl reprezintă faptul că aici au ocazia de a etala costume populare de o frumuseţe în faţa căreia cuvintele pălesc, accesorizate cu salbe din galbeni, ca semn al bunăstării şi hărniciei oamenilor acestor locuri, unde avuţia nu pică stând cu mâinile în sân. Emoţionantă manifestarea rucăreană, care confirmă adevărul motto-ului ales pentru promovarea ei: „Fără tradiţie, arta e ca o turmă de oi fără păstor”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!