1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Plecate la cerşit în Suedia, Două mame din Davideşti Şi-au abandonat copiii!

Patru copii din satul Conţeşti, comuna Davideşti, au fost găsiţi de o echipă a DGASPC Argeş într-o stare deplorabilă, nemâncaţi, dezbrăcaţi, plini de păduchi şi excremente. Băieţii au fost abandonaţi de mamele lor, care sunt plecate în Suedia, la cerşit, asta deşi unul dintre ei suferă de un handicap, iar mama era asistentul lui personal şi primea un salariu de 1.400 lei pentru îngrijirea sa. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Argeş au luat copiii, aceştia fiind plasaţi în regim de urgenţă la doi asistenţi maternali profesionişti. Una dintre mame este Elena Văduva, de 44 de ani, din comuna Davideşti, satul Conţeşti, care are patru copii: trei băieţi, de 7, 9 şi 16 ani, şi o fiică, de 20 de ani. La rândul ei, fiica, Alina Tudor, are doi băieţi, de 3, respectiv 4 ani. Cele două femei merg de câţiva ani în Suedia, la cerşit. În urmă cu aproximativ doi ani, în timp ce se aflau în Suedia, Elena Văduva şi concubinul ei, tatăl celor trei băieţi, au fost ţinta unui atac xenofob. Baraca în care dormeau a fost incendiată, iar bărbatul a murit carbonizat. De atunci, femeia s-a dus şi a venit în Suedia de mai multe ori, motivând că are de rezolvat treburi legate de moartea concubinului, lăsându-şi copiii în grija unei nepoate. Asta, în ciuda faptului că unul dintre băieţi suferă de sindromul Down şi are nevoie de îngrijire permanentă, Elena Văduva fiind asistentul lui personal. Pentru asta, femeia figurează ca angajat al Primăriei Davideşti şi primeşte un salariu de 1.400 de lei net, la care se adaugă şi alocaţiile copiilor. 

Băieţii au fost luaţi de Ambulanţă, fiind răciţi şi cu hipotermie

În urmă cu aproape trei săptămâni, cele două mămici, Elena Văduva şi Alina Tudor, au plecat în Suedia, lăsându-şi copiii, de 3, 4, 7 şi respectiv 9 ani, dar şi pe adolescentul de 16 ani în grija unei nepoate de 20 de ani. Aceasta din urmă nu le-a putut asigura micuţilor nici măcar hrana zilnică, iar despre îngrijire, nici vorbă! Cineva din localitate a sunat la Telefonul Copilului şi o echipă a DGASPC Argeş s-a deplasat la Davideşti. Ceea ce au descoperit acolo a fost de-a dreptul şocant. „Am fost sesizaţi de o persoană anonimă că cei patru copii sunt singuri. I-am găsit pe băieţi afară, în curte, într-o stare deplorabilă. Erau dezbrăcaţi, nemâncaţi, murdari, plini de excremente. Am solicitat o ambulanţă, toţi fiind răciţi. Când a ajuns echipajul acolo, a spus că au hipotermie. Au fost duşi la Spitalul de Pediatrie, unde au fost investigaţi medical, deparazitaţi şi spălaţi. Le-am adus nişte haine de la un centru de plasament. Unul dintre copii este încadrat într-un grad de handicap, iar mama era însoţitoare şi primea indemnizaţie. S-a luat măsura plasamentului de urgenţă, copiii au fost plasaţi la doi asistenţi maternali profesionişti, urmând a fi sesizată instanţa.”, le-a declarat redactorilor de la „Curierul Zilei” Dragoş Enescu, şef Serviciu Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţiune, Repatriere şi Telefonul Copilului, din cadrul DGASPC Argeş.

Când a văzut inspectorii DGASPC, băiatul de 16 ani a fugit de acasă

Ion Sandu, primarul comunei Davideşti, ştia situaţia copiilor. „Ele două, mamă şi fiică, sunt plecate din ţară. Se duc la cerşit. Au lăsat copiii la o rudă. Noi cunoaştem situaţia şi am făcut rapoarte la DGASPC încă de anul trecut. Avem un raport făcut pe 28 iulie 2016, altul pe 11 august 2016… Erau monitorizaţi de DGASPC şi de asistentul nostru social. Ieri, pe reprezentanţii DGASPC i-a însoţit doamna viceprimar Mirela Cismaru şi asistentul social, care îi monitoriza şi făcea rapoarte către DGASPC. Din câte am auzit, mama a vrut să-i dea în plasament din luna februarie. Ea primea un salariu de 1.400 lei pe lună de la Primărie, fiind angajată ca asistent personal. E bine că au fost luaţi copiii, că acolo, la ei, sunt mai multe probleme. Era şi băiatul, cel de 16 ani, acasă, dar el a fugit când a văzut că vin cei de la DGASPC.”, a declarat edilul. Cei patru băieţi sunt acum în grija statului. Imediat după ce a aflat de acţiunea DGASPC, Elena Văduva a sunat ca să se intereseze de soarta băieţilor. Ea a motivat că a plecat în Suedia pentru a rezolva probleme legate de moartea concubinului. Nu părea afectată de faptul că a rămas fără copii. Poliţia Câmpulung a întocmit un dosar penal pe numele Elenei Văduva, pentru abandon de familie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!