1.7 C
Campulung Muscel
06/12/2024

„Valea Sclavilor”, primul dosar de sclavie instrumentat în ţară

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, anul trecut, sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au organizat 193 de acţiuni operative şi au efectuat 615 percheziţii domiciliare pe linia traficului de persoane, după ce au înregistrat în acest sens 463 de sesizări penale (plângeri, denunţuri, din oficiu). În urma acţiunilor derulate, 377 persoane au fost reţinute, 327 arestate preventiv, iar faţă de 152 a fost dispusă măsura controlului judiciar. De asemenea, au fost destructurate 39 de grupări infracţionale, 227 de membri ai acestora fiind cercetaţi, dintre care 123 au fost arestaţi. Cele mai ample operaţiuni ale poliţiştilor au fost „Valea Sclavilor”, de la Gămăceşti, Berevoieşti, „Hora Ardelenească” şi „Zastava”.

Înfometaţi, bătuţi şi ţinuţi în lanţuri

De departe cea mai amplă asemenea acţiune, cu nume de cod „Valea sclavilor”, care a făcut rapid înconjurul ţării şi chiar al lumii, după ce marile agenţii internaţionale de presă au relatat despre acest caz, a avut loc în Argeş, la Berevoeşti, satul Gămăceşti, locuit majoritar de rudari. Aşa cum s-a relatat la momentul potrivit, pe 15 februarie 2016,  poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori. Au fost demarate investigaţiile, fiind identificate zeci de persoane bănuite că ar fi recrutat, prin constrângere şi inducere în eroare, mai multe victime pe care le-ar fi transportat şi adăpostit în locuinţele lor. Aici, împreună cu unii membri ai familiei, rudarii le-ar fi lipsit de libertate sau exploatat prin supunerea la munci gospodăreşti ori la practicarea cerşetoriei, iar cine îndrăznea să cârtească era bătut cu biciul, legat de cal şi plimbat prin sat, apoi legat în lanţuri ca să-i fie învăţătură de minte.

După cinci luni de investigaţii, pe 13 iulie 2016, poliţişti din cadrul BCCO Piteşti şi Craiova, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat, împreună cu reprezentanţi ai DGASPC Argeş, sprijiniţi de jandarmi şi de mascaţi de la Acţiuni Speciale, 40 de percheziţii domiciliare pentru probarea activităţii infracţionale a 90 de suspecţi. În cauză au fost reţinute 38 de persoane (dintre care 37 au fost arestate preventiv, iar împotriva uneia s-a dispus măsura arestului la domiciliu), fiind confiscate şi bunuri în valoare de 1.200.000 lei. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, precum şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Prin amploarea ei şi numărul mare de persoane implicate, „Valea sclavilor” a constituit o premieră pentru anchetatori, fiind primul dosar de sclavie instrumentat în Argeş şi în ţară. Deşi în repetate rânduri au cerut să fie puşi în libertate, stăpânii de sclavi sunt în continuare după gratii.

Alte două acţiuni similare, dar de amploare mai mică, au fost „Hora Ardelenească”, respectiv „Zastava”, prima organizată în Timiş şi cealaltă în Arad, referitoare la proxenetism, prostituţie, şantaj şi trafic de droguri, respectiv trafic de migranţi. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!