Cei 38 de pompieri, membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Schitu Goleşti, au beneficiat, graţie celor hotărâte de Consiliul Local, de facilităţi fiscale la achitarea unor obligaţii faţă de bugetul comunei. La începutul anului trecut, aleşii din fostul mandat au decis să le acorde mai multe drepturi salvatorilor care activează în cadrul formaţiunii subordonate administraţiei publice locale, drepturi constând în scutiri de plată a unor taxe. În localitatea vecină, lucrătorii S.V.S.U. sunt scutiţi de plata taxei speciale de pază şi a taxei speciale P.S.I. Norma locală prevede că, „în locul unor compensaţii băneşti, se acordă pompierilor voluntari sau, după caz, titularului de rol fiscal şi de rol agricol din gospodăria din care face parte membrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă scutirea de la plata taxei de salubrizare, până la concurenţa sumei de maximum 150 lei/an.”
Autorităţile locale au ales această variantă, de a-i scuti de taxele speciale percepute la bugetul local, deoarece, potrivit informării secretarului (la acel moment) Vasile Tudorel Miriţă, pompierii voluntari nu se regăsesc în enumerarea situaţiilor în care, potrivit Codului Fiscal în vigoare, Consiliul Local poate acorda scutiri la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri. Astfel, s-a găsit o portiţă de a nu li se mai imputa taxele speciale, cum sunt taxa de salubritate, taxa de pază şi taxa P.S.I.
Acordarea drepturilor are la bază o evidenţă anuală, întocmită de şeful S.V.S.U., referitoare la participarea membrilor voluntari ai serviciului la intervenţii, acţiuni de prevenire, instruiri lunare sau la alte acţiuni specifice, totalizând minimum 12 prezenţe/voluntar/an. Potrivit şefului serviciului, Gheorghe Nicoară, „deşi membrii S.V.S.U., în parte, nu mai îndeplinesc condiţiile de vârstă, totuşi S.V.S.U. Schitu Goleşti are în permanenţă un număr constant de pompieri voluntari.” Iar dotarea cuprinde: motopompă, grup electrogen, motocositoare, motoferăstrău, furtun P.S.I., scule şi echipamente de protecţie. Ar mai fi necesari hidranţi, a mai precizat şeful serviciului la acel moment, „această necesitate, la care se adaugă achiziţionarea şi montarea unei sirene, fiind stabilite ca măsuri de îndeplinit în procesele verbale de control întocmite de reprezentanţii ISU Argeş.”, redăm din documentul care rezumă discuţiile în plen. Dotările s-au realizat ulterior.
Cu aceeaşi ocazie, aleşii au aprobat să fie scutite de la plata impozitului pentru clădirea folosită ca domiciliu şi pentru alte clădiri, precum şi pentru terenurile aferente clădirilor, persoanele beneficiare ale Legii nr.341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Luptătorii de la Schitu Goleşti sunt în număr de 6: Tănase Ion, Chiţa Pavel, Miloiu Ion, Tică Ion şi Cesăuanu Cornel. Pentru aceştia din urmă s-au aprobat scutiri şi pentru 2017, hotărârea fiind adoptată în decembrie 2016, cu efecte pentru anul în curs. Până în acest moment, nu au fost votate facilităţile aferente lui 2017 pentru voluntari.
38 de membri la S.V.S.U.
Hotărârea adoptată de Legislativul comunei Schitu Goleşti, în luna ianuarie a anului trecut, îi şi nominalizează pe beneficiarii facilităţilor prezentate:
Nicoară N.Gheorghe, şef serviciu
Bica Gheorghe
Dobre Nicolae
Pîrăiescu Viorel
Matei Florin
Hulubeanu Valeriu
Tudor Ion
Călina Viorel
Nicoară Ion
Porumb Paul
Neagoe Ghe.Nicolae
Şerbănel F.Gheorghe
Tolbaş F.Mihai
Vulpaş E.Gheorghe
Diaconu Nicolae
Grecu Florin
Stana Ion
Popovici Ovidiu
Lăzărică Adrian
Bratu Nicolae
Pătraşcu Marcel
Vlăsceanu Aurel
Solomon Costică
Tică Dorin
Dumitru Benone
Tolbaş Longin
Predoiu Florian
Popovici Tiberiu
Mălăiaş D.Ion
Gruia F.Nicolae
Eftene Sorin
Predoiu Ion
Coman Gheorghiţă
Stoiana Constantin
Şerbănoiu Ion
Ceauşu Bucur
Luca Ion
Joiţa Daniel