Nu mai puţin de trei procese înregistrate pe rolul Tribunalului Argeş şi unul la Curtea de Apel Piteşti au ca miză funcţia de viceprimar al comunei Cetăţeni. Din iunie, anul trecut, şi până în prezent, aleşii din comuna condusă de fostul vice, liberalul Claudius Ciobanu, n-au fost în stare să impună un secund al primarului, care are nevoie de unul, judecând după situaţia critică a localităţii, care, timp de aproape o lună, n-a avut apă în această iarnă, din cauza instalaţiilor îngheţate. Dar, în loc să se ocupe de ce-i doare pe oameni, autorităţile din comuna de la margine de Muscel au reuşit urâta „performanţă” de a sta mai mult de judecăţi decât de administraţie publică locală. Cele trei cauze au fost deschise la Tribunal de partea interesată să pună mâna pe prerogativele funcţiei, care are susţinerea conducerii liberale a Primăriei, în lipsa unei majorităţi în Consiliu, unde au prins, de la un scaun, la patru scaune, reprezentanţii a cinci partide: PSD (4 aleşi): Ion Mugurel Minciună, Constantin Alin Dumitrescu, Eleonor Samoilă, Gheorghe Stan; PNL (4 aleşi): Mihai Ciurezu, Nicolae Paul Popescu, Nicolae Gabriel Nedelea, Ion Vătăşescu; UNPR (2 aleşi): Valeriu Rizoiu, Marius Claudiu Corneci; PAM (2 aleşi sau 2 alese): Antonella Ninela Enache, Veronica Popa; PRPE (1 ales): Bombonel Viorel Tinca. Iar cum aceştia n-au auzit, pesemne, de mici uniri ori alianţe, o ţin tot într-o harţă, dezbinare şi judecată, de zici c-a tras piciorul după el, când a ieşit din Primărie, Ioan Toader, cătrănit că n-a reuşit să sărbătorească 30 de ani în funcţia de primar.
Ciurezu a reuşit suspendarea hotărârii care o anula pe cea prin care era ales viceprimar
Prima dintre cele trei acţiuni la Tribunal avându-l ca autor pe liberalul Mihai Ciurezu a fost înregistrată pe 6 septembrie 2016 şi s-a încheiat pe 5 decembrie 2016. Ciurezu cerea suspendarea executării unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Cetăţeni, prin care era anulată o altă hotărâre redactată cu o lună înainte, fără să fie votată în plen, prin care liberalul era ales viceprimar. Aşadar, PNL-istul solicita o suspendare a punerii în aplicare a acelei hotărâri de anulare a actului administrativ apărut în condiţii nu tocmai normale, de vreme ce n-a fost adoptat în timpul dezbaterii publice. Pentru ca cititorii să-şi facă o idee despre „varza” în care au putut să intre legiuitorii de la Cetăţeni, reluăm etapele procedurii de alegere a viceprimarului, operaţiune lăsată pe seama instanţei, de vreme ce ei n-au fost în stare.
822 iunie 2016, prima şedinţă ordinară din acest mandat: s-a adoptat Hotărârea nr.5, potrivit căreia: „Se amână alegerea viceprimarului comunei Cetăţeni pentru data de 30 iunie 2016.”
830 iunie 2016, a doua şedinţă, cu caracter extraordinar: s-a adoptat Hotărârea nr.6, potrivit căreia: „Se amână alegerea viceprimarului comunei Cetăţeni pentru o dată care va fi stabilită.”
8ulterior şedinţei din 30 iunie 2016, a apărut a doua Hotărâre nr.5, datată 30 iunie 2016, prin care: „Se alege în funcţia de viceprimar domnul Ciurezu Mihai.”
826 august 2016, şedinţa ordinară a Consiliului Local: s-a adoptat Hotărârea 14, potrivit căreia: „Se revocă Hotărârea nr.5 din 30 iunie 2016.”
Efectele acestei ultime hotărâri au fost suspendate de Tribunalul Argeş, căci, în prima acţiune, Mihai Ciurezu a avut câştig de cauză. La al cincelea termen al procesului, cel din 5 decembrie 2016, instanţa a hotărât: „Admite cererea de suspendare formulată de reclamantul Ciurezu Mihai în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al comunei Cetăţeni. Suspendă efectele H.C.L. Cetăţeni nr.14/26.08.2016, până la pronunţarea instanţei de fond în acţiunea în anulare. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâtului formulată de intervenienţii Minciună Ion Mugurel, Dumitrescu Constantin Alin, Stan Gheorghe, Samoilă Eleonor, Enache Antonela Ninela şi Vişan Daniel.”
Consiliul Local şi cei şase care au făcut cerere să fie acceptaţi în proces, de partea Legislativului de la Cetăţeni, au avut la dispoziţie un termen de cinci zile de la comunicare, pentru a-şi exercita dreptul de recurs, termen pe care l-au fructificat. Pe 26 ianuarie 2017, au fost înregistrate ambele acţiuni de recurs la Curtea de Apel Piteşti. Deocamdată, nu s-a stabilit când începe judecarea ripostei perdanţilor la instanţa superioară.
Consiliul Local cu care se judecă omul primarului ar fi reprezentat în instanţă de primar care l-a pus vice pe Ciurezu!
O altă acţiune deschisă tot la Tribunal de Mihai Ciurezu, pe 11 noiembrie 2016, urmăreşte anularea hotărârii cu efecte suspendate, care, oricum ar fi, în vigoare sau oprită momentan, prin hotărâre judecătorească, îl blochează să se instaleze în funcţie. Prima înfăţişare se va produce pe 13 martie 2017.
Al treilea litigiu, iniţiat de reclamantul de la PNL, pe 14 noiembrie 2016, a aliniat la startul disputei în instanţă aceleaşi tabere: Mihai Ciurezu, de-o parte, Consiliul Local şi susţinătorii săi, Alin Constantin Dumitrescu, Mugurel Ion Minciună, Eleonor Samoilă, Gheorghe Stan, Daniel Vişan şi Antonella Ninela Enache, ca „intervenienţi în numele altei persoane”. În cazul de faţă, intervenienţi în numele pârâtului, adică al Consiliului Local. S-au scurs şi din acest proces trei termene, al patrulea urmând să aibă loc săptămâna viitoare, pe 27 februarie 2017. Celor două părţi li s-a pus în vedere „să facă dovada existenţei/inexistenţei unei hotărâri de Consiliu Local prin care atât U.A.T.- Comuna Cetăţeni, cât şi primarul comunei Cetăţeni au fost mandataţi să reprezinte Consiliul Local al Comunei Cetăţeni, în prezenta cauză.”, a solicitat instanţa piteşteană. Legat de această ultimă speţă, ea a debutat pe 16 decembrie 2016, cu cererea de abţinere formulată de Magdalena Papaianopol, judecător la Tribunalul Argeş, Secţia Civilă, cerere admisă.
Reamintim că atât pe 22 iunie, cât şi pe 30 iunie, s-a încercat, fără succes, să se impună un viceprimar. Prima dată, pe 22 iunie, scorul obţinut de cei trei propuşi a fost următorul: Antonella Enache (PAM), 5 voturi, Mugurel Minciună (PSD) şi Mihai Ciurezu (PNL), câte 4 voturi. A doua oară, pe 30 iunie 2016, s-a votat în două tururi, rezultatul fiind acelaşi de fiecare dată: Mihai Ciurezu (PNL), 5 voturi, Mugurel Minciună (PSD) şi Valeriu Rizoiu (UNPR), câte 4 voturi. Iar liberalii, pe baza votului din 30 iunie, au formulat o hotărâre de Consiliu, prin care Ciurezu era ales viceprimar, dar în afara şedinţei în care se decisese amânarea. A urmat hotărârea de anulare a acesteia, la cererea Prefecturii, iar de aici cele patru procese.