-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

Autorităţile, în alertă, din cauza unor găini moarte, găsite la Mihăeşti

La finele săptămânii trecute, inspectorii sanitar-veterinari din Argeş au fost sesizaţi cu privire la faptul că în comuna Mihăeşti au fost găsite câteva găini moarte. Autorităţile au intervenit şi au prelevat probe, fiind în alertă maximă, în condiţiile în care în Bucureşti a fost deja depistată gripa aviară. Probele sunt acum în analiză, rezultatele fiind aşteptate la începutul acestei săptămâni. „Nu se pune problema în acest moment de gripă aviară în Argeş. Noi suntem mereu în alertă, tot timpul anului, nu doar acum, şi numai un nebun ar putea ascunde prezenţa virusului, în condiţiile în care noi suntem aici să intervenim şi să protejăm populaţia!”, declară pentru ePiteşti Daniel Lupu, şeful Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.

Suspiciune de “ciuma găinilor”

Deocamdată, nu avem gripă aviară în judeţul nostru, dar este posibil să avem o altă molimă printre păsări! Este vorba de pseudopesta aviară, existând o suspiciune de această boală la câteva găini moarte aduse dintr-o gospodărie din Mihăeşti. Directorul DSVSA Argeş, dr. Daniel Lupu, a spus că păsările au fost aduse la laboratorul instituţiei de către medicul veterinar din zonă, s-a făcut necropsia şi există suspiciune de pseudopestă. Pentru confirmare, au fost trimise probe la un laborator din Bucureşti, iar, săptămâna aceasta, vor fi cunoscute rezultatele. Destul de rar, această boală se poate transmite la om, el fiind receptiv la infecţia pseudopestoasă şi reacţionează fie prin conjunctivite şi fotofobie, fie prin sindrom gripal, însoţit de afecţiuni pulmonare, mai ales în cazul lucrătorilor din ferme. Împotriva pseudopestei aviare există campanii de vaccinare, costurile suportate de proprietarii păsărilor fiind mici. Campaniile de vaccinare se desfăşoară în perioadele februarie – martie şi august – septembrie. Pseudopesta aviară sau boala de Newcastle (cunoscută în regiunile din Moldova şi sub numele de “ciumă a găinilor”) este o boală virală, extrem de contagioasă, care evoluează predominant la galinacee, la toate vârstele, sub formă de epizootii pustiitoare, cu caracter septicemic. Boala apare şi la curci, bibilici, fazani sau porumbei. Rezistenţa virusului pseudopestei aviare este foarte mare. Sursele de infecţie sunt reprezentate de păsările bolnave şi de cadavrele acestora, de solul contaminat, apa şi aşternutul, precum şi de diverse obiecte folosite în comun în adăposturi. Boala se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, somnolenţă, respiraţie dificilă, febră, creastă învineţită. Mortalitatea este ridicată. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!