-3.4 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Fostul primar de la Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, acţionat în judecată de ANI

La sfârşitul lunii aprilie 2015, fostul primar al comunei Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, a aflat că a pierdut fotoliul de edil, după ce a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene. Prefectul de Argeş de atunci, Mihail Oprescu, a emis un ordin de încetare a mandatului, după ce, la finele lui 2014, Năftănăilă fusese condamnat definitiv pentru fapte de corupţie privind destinaţia unor fonduri europene. Dosarul a fost instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, iar procurorii l-au trimis în judecată pe Ionel Năftănăilă sub acuzaţiile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi conflict de interese. Spre sfârşitul lunii decembrie 2014, instanţa s-a pronunţat în cazul lui Ionel Năftănăilă, sentinţa fiind cea definitivă, ea fiind publicată şi pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta sună astfel: „Condamnă pe inculpatul Năftănăilă Ion, primarul comunei Albeştii de Muscel, judeţul Argeş, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în forma continuată; conflict de interese. Obligă în solidar pe inculpatul Năftănăilă Ion, împreună cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, la plata sumei de 202.851,70 lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile stabilite potrivit legii, către partea civilă Ministerul Agriculturii – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Obligă pe inculpat, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 5.700 lei.”

Pe lângă acest dosar, în care a fost condamnat, fostul primar Ion Năftănilă s-a „pricopsit” cu un altul, care are ca obiect conflictul de interese/incompatibilitatea, contestate de Agenţia Naţională de Integritate.  Adică, conform ANI, „Ion Năftănăilă a încălcat dispoziţiile articolului 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, articolul 76, alineatul (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarul este obligat să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I, actele administrative astfel emise fiind lovite de nulitate absolută”, precum şi dispoziţiile articolului 75, litera f) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru (…) o asociaţie sau o fundaţie din care fac parte””.

Dosarul este deschis la cererea Agenţiei Naţionale de Integritate, pârâţi fiind fostul primar Ion Năftănăilă, Primăria Comunei Albeştii de Muscel şi Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel. Iniţial, a fost înregistrat la Curtea de Apel Piteşti, în august 2016, care şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Argeş, primul termen fiind fixat pentru 30 ianuarie 2017. 

În cazul lui Năftănăilă, nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese a constat în faptul că , în perioada exercitării mandatului de primar (2008 – 2012), a semnat atât în calitate de primar al comunei Albeştii de Muscel, cât şi de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, actele adiţionale la contractul de concesiune semnat de acesta în mandatul anterior, facilitând, astfel, producerea unui beneficiu pentru Asociaţie în cuantum de 458.523,99 lei, sumă plătită de A.P.I.A. pentru campaniile 2007-2008.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!