În noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1.21, un nou cutremur a zguduit România! Seismul, de 5,3 magnitudine, s-a produs la o adâncime de aproape 100 de kilometri, având punctul de pornire localitatea Nejeru, din judeţul Vrancea, fiind resimţit în Moldova, Muntenia şi Sudul Transivaniei. Undele cutremurului s-au propagat până în Nordul Bulgariei, Republica Moldova şi o parte din Ucraina, iar în ţara noastră, cel mai tare s-a simţit în localităţile din Sud-Est (Bucureşti, Buzău, Ploieşti sau Galaţi).
Directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a explicat că seismele mici au şi un rol pozitiv. „Cutremurele cu magnitudini mici nu ne feresc de un cutremur mai mare. Ele sunt, totuşi, bune, pentru ca produc anumite descărcări în Vrancea şi ajustează fluctuaţiile de tensiune. Însă, per total, nu reuşesc să elibereze tensiunea acumulată în Vrancea. Nu putem, în perspectivă, să nu ne gândim şi la un cutremur mai mare.”, a spus Mircea Radulian.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că nu s-au înregistrat efecte, după producerea seismului, la nivel naţional fiind înregistrate doar câteva apeluri la numărul unic de urgenţă 112 de la persoane care au suferit atacuri de panică.
La Câmpulung, seismul a fost simţit de cei care locuiesc la bloc, la etaje superioare, iar singura clădire din municipiu cu „bulină roşie” de risc seismic, fosta Poştă, a rezistat fără să i se desprindă nici măcar o bucată de tencuială.
Cel mai important seism din acest an, anterior celui din dimineaţa de 28 decembrie, s-a înregistrat în data de 24 septembrie 2016, la ora 2.11, în zona Vrancea, şi a avut o magnitudine de 5,3 grade pe Richter. În 2015, cel mai puternic cutremur a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter şi s-a înregistrat în data de 29 martie, în judeţul Buzău. Potrivit datelor INFP, cea mai intensă mişcare tectonică din România după 1990 a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter.