15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Rudarii cu sclavi, de la Gămăceşti, i-au strivit unei victime mâinile cu toporul

La începutul lunii decembrie, magistraţii Tribunalului Argeş au trimis în arest la domiciliu 11 femei, dintre cei peste 30 de romi din Gămăceşti, acuzaţi de trafic de persoane. În schimb, pentru restul de 21 de inculpaţi s-a dispus prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile, până pe 9 ianuarie 2017. Marea majoritate a celor care ocupă aresturile din Olt, Bucureşti, Argeş, Mehedinţi şi Penitenciarul Mioveni au contestat deciziile judecătorilor de la Tribunalul Argeş, cei de la Curtea de Apel respingându-le cererile şi, astfel, au rămas în arest până la începutul anului viitor.

Ororile care se întâmplau în comuna musceleană Berevoeşti, în cătunul de romi de la Gămăceşti, au fost scoase la iveală la mijlocul lunii iulie 2016, în urma unei acţiuni de amploare a celor de la DIICOT şi BCCO Piteşti. Au fost făcute zeci de percheziţii la cei peste 40 de romi suspectaţi de sclavagism. În urma cercetărilor, peste 30 de persoane au ajuns în aresturile preventive ale mai multor judeţe limitrofe Argeşului, cele de la Piteşti fiind neîncăpătoare. În prezent, pe rolul Tribunalului Argeş sunt în derulare două dosare, cu inculpaţii judecaţi pentru trafic de persoane. În primul, sunt acuzaţi: Ciprian Codruţ Onică (26 ani), Aurel Onică (25 ani), Viorel Grancea (46 ani), Silvia Grancea (44 ani), Ionuţ Cătălin Grancea (19 ani), având ca victime pe Constantin Florian Bratu, Mircea Florin Dincă şi Constantin Cazan; iar în al doilea: Petre Grancea, zis Tomogeac (54 ani), Laurenţiu Grancea (34 ani), Alin Grancea, zis Cătălin/Putinică (30 ani), Ilie Valentin Furdui, zis Muşeteşti (28 ani), Nicolae Feraru (45 ani), Crinu Alin Brumaru (26 ani), Costel Feraru (43 ani) şi Vasile Mugurel Feraru (23 ani). 

În ediţia de săptămâna trecută, „Jurnal de Argeş” a prezentat detalii din dosarul stăpânilor de sclavi de la Gămăceşti.

Un taximetrist piteştean, sclav la Gămăceşti

Aşa cum consemnează „Jurnal de Argeş”, „la data de 15 februarie 2016, organele de Poliţie Judiciară din cadrul BCCO Piteşti, Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane comise de Aurel Onică, concubina sa, Georgiana Furdui, Viorel Grancea şi soţia sa, Silvia Grancea (mama lui Aurel Onică şi a lui Ionuţ Cătălin Grancea), Ionuţ Cătălin Grancea, Gheorghe Onică şi concubina sa, Viorica Roxana Grancea, pentru faptele acestora, care prin constrângere, inducere în eroare, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate, le-au transportat şi le-au sechestrat la domiciliul lor. Împreună cu ceilalţi membri ai familiei, le-au exploatat prin supunere la executarea unor munci sau îndeplinirea de servicii în mod forţat şi le-au ţinut în stare de sclavie şi aservire. Una dintre persoanele astfel exploatate de clanul Grancea a fost Constantin Florian Bratu, un fost taximetrist din Piteşti, care a fost păcălit de ţigani că va lucra ca şofer pe unul dintre camioanele lor, dar apoi a fost torturat şi umilit, iar, într-un final, găsit la Piteşti, în zona Spitalului Bălcescu, de foştii săi colegi de taximetrie, bătut până la sânge, cu braţele fracturate, degete zdrobite, şchiop şi exprimându-se greu.

La începutul lunii septembrie 2015, Constantin Florian Bratu, zis „Linguriţă”, a fost racolat de către Gheorghe şi Aurel Onică şi, prin lipsire de libertate, pus la muncă şi la practicarea cerşetoriei în beneficiul clanului. Astfel, deşi, iniţial, victimei i s-a propus de către cei doi romi să lucreze ca şofer pe camion, pentru transportul lemnelor, în schimbul sumei de 100 de lei pentru fiecare cursă care urma să fie efectuată, cazare şi mâncare, în realitate, în perioada cuprinsă între începutul lunii septembrie 2015 – octombrie 2016, victima a fost constrânsă de Aurel Onică şi rudele sale, Viorel, Silvia şi Ionuţ Grancea, să efectueze munci în gospodăriile lor, să aibă grijă de animale, curăţenie, să măture, să încarce, descarce şi să spargă lemne, prin ameninţări repetate, lovituri cu pumnii şi cu picioarele, furci şi topoare, era supravegheat în permanenţă şi nu primea decât o pâine uscată pe zi şi apă. 

Primea de mâncare o pâine pe zi şi apă

La începutul lunii septembrie 2015, un taximetrist, R.S.I., în timp ce se afla cu taxiul în zona Hotelului „Ramada” din Piteşti, în aşteptare de clienţi, a fost solicitat de Aurel şi Gheorghe Onică să îi ducă cu taxiul la Valea Mare, pentru ca aceştia să se întâlnească cu un şofer. Cum nu l-au găsit, l-au întrebat pe taximetrist dacă nu cunoaşte o persoană dornică să lucreze pe o maşină de transportat lemne. Taximetristul i-a dus la Lunca Corbului, la fraţii Bratu Constantin Florian şi Bratu Ion Cristinel. Cum „Linguriţă” nu era acasă şi au aflat că se angajase de curând la o spălătorie auto de la Bascov, s-au dus să îl caute acolo. I-au propus 100 de lei pe cursă, mâncare şi cazare, şi acesta a fost încântat de ofertă, după numai trei zile de lucrat la spălătorie. Aşa că a plecat împreună cu ţiganii la Berevoeşti, cu acelaşi taxi cu care aceştia veniseră. A fost începutul coşmarului pentru „Linguriţă”. 

Odată ajuns, după ce i-a cunoscut şi pe ceilalţi membri ai familiei, „Linguriţă” a fost pus să demonstreze dacă se descurcă la volan şi a plecat împreună cu Aurel şi Gheorghe cu maşina prin sat. Au făcut popas la un bar, unde „angajatorii” săi au băut bine, iar, la plecare, Aurel a dorit să conducă el, deşi nu deţinea permis. A intrat cu maşina într-un stâlp, avariind-o, după care a început să îl ameninţe pe „Linguriţă”, spunându-i că va lucra pentru el toată viaţa pentru a acoperi paguba. I-a cerut să se urce la volan, spunându-i că, dacă vor fi opriţi de Poliţie, să spună că el conducea. Când au ajuns la domiciliul romilor, i-au luat telefonul mobil, permisul de conducere, cartea de identitate şi celelalte documente, iar, după ce le-a spus celorlalţi membri ai familiei că acesta a avariat maşina, l-au luat la bătaie. După această primă zi, l-au folosit la munci în gospodărie, să aibă grijă de cei patru cai ai familiei, să taie lemne, să facă curăţenie, să aducă fân pentru animale. În timpul nopţii, era pus să doarmă pe jos, în aceeaşi cameră cu Grancea Viorel, Grancea Silvia şi Grancea Ionuţ, şi i se dădea să mănânce o pâine pe zi şi apă.

Evadare eşuată, soldată cu pedepse crunte

După aproximativ două săptămâni, Bratu a reuşit să fugă, într-o noapte, şi s-a ascuns în pădurea din spatele casei pentru 5-6 ore, aşteptând dimineaţa pentru a pleca spre casă. A auzit zgomot de căruţe şi şi-a dat seama că era căutat. Când s-a luminat de zi, a ieşit la drumul principal, dar a fost văzut de Roxana Grancea şi de Aurel Onică, acesta din urmă urcându-se pe un cal şi pornind în urmărirea lui „Linguriţă”, care a intrat în curtea unei case şi a strigat după ajutor, însă proprietarii nu i-au răspuns. A fost prins în scurt timp de Aurel, care l-a luat la pumni şi şuturi, l-a legat cu o curea de mâna stângă şi l-a târât după cal. Adus înapoi în gospodărie, a fost din nou luat la bătaie. Pentru a nu mai fugi, l-au legat cu lanţul de patul unde dormeau Viorel şi Silvia, iar, în timpul zilei, îl supravegheau. Timp de o lună şi jumătate, victima a muncit câte 12 ore pe zi, fie că ploua sau ningea, luat la bătaie regulat, era lovit cu furca şi chiar cu tăişul toporului peste degetele mâinii drepte. Îi dădeau cu bâta în cap până leşina, după care îl stropeau cu apă rece ca să îşi revină şi era pus iar la muncă. 

Ameninţat că ajunge hrană la porci dacă moare

Astfel, Bratu a început să muncească din ce în ce mai greu din cauza fracturilor de la ambele mâini, piciorul stâng şi la coaste, dar îi spuneau că, dacă va muri, îl vor îngropa în pădure sau îl vor da de mâncare la porci ca să nu îl mai găsească nimeni. De câteva ori, când se afla în grajd la cai, pentru a face curăţenie, Ionuţ Grancea şi Gheorghe Onică au venit la el şi i-au cerut să întreţină relaţii sexuale cu ei. A refuzat de fiecare dată, iar aceştia l-au luat la bătaie. După o bătaie, temându-se că va muri, Onică Aurel, Grancea Viorel şi Grancea Silvia l-au dus pe „Linguriţă” la o staţie de maxi-taxi situată pe drumul Câmpulung – Piteşti şi l-au urcat într-un maxi-taxi, plătindu-i biletul până la Piteşti. După ce a ajuns la Piteşti, a întâlnit un fost coleg taximetrist, iar acesta, când a văzut că are leziuni corporale, a chemat ambulanţa. A fost internat zece zile în spital şi, după externare, a plecat acasă, unde a constatat că fratele lui, Bratu Ion Cristinel, nu se află acasă. S-a dus la secţia de poliţie din Lunca Corbului, unde le-a spus poliţiştilor că fratele lui se află la Gămăceşti şi, în aceeaşi seară, Cristinel a fost adus acasă de poliţişti.

Potrivit certificatului medico-legal, Constantin Florinel Bratu avea leziuni traumatice şi necesita 40-50 de zile de îngrijiri medicale, existând riscul, după părerea medicilor, de a rămâne infirm pe toată viaţa. Martorul M.C.D. a declarat, în aprilie 2016: „În luna noiembrie, anul trecut, am aflat de la un coleg taximetrist că „Linguriţă” a fost găsit bătut, plin de sânge, pe strada Câmpineanu din Piteşti. A fost luat cu ambulanţa. În aceeaşi seară, am mers la spital, în vizită la „Linguriţă”, şi aici am văzut că acesta avea ambele braţe în gips, era lovit la nivelul feţei şi capului, pe spate, în zona coastelor. Pot spune că nu era parte din corpul său care să nu prezinte leziuni… Mi-a spus că era ţinut în cocina porcilor, că mânca o pâine pe zi şi că membrii acelei familii l-au târât legat de cal. Eu l-am întrebat cum de are ambele mâini în gips, iar el mi-a spus că i-au fost puse braţele pe tocătorul de lemne şi a fost lovit cu toporul peste degete. După ce a fost externat, eu, împreună cu alţi colegi, de milă, îi făceam pachete cu mâncare şi îl chemam în zona Restaurantului „Pavone” pentru a i le da. Precizez că „Linguriţă” era o persoană normală fizic şi psihic până să ajungă la această familie de romi, iar acum nu mai poate munci pentru a se întreţine, nu mai poate vorbi şi a rămas cu probleme psihice.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!