2 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Jupân Ţâroiu n-a vrut presă la şedinţa în care s-au aprobat pomeni electorale pentru 600 de nevoiaşi

Devenit stăpân de Primărie, calitate în care are puterea de a hotărî când şi dacă anunţă presa despre desfăşurarea evenimentelor publice, cum sunt şedinţele Consiliului Local, Liviu Ţâroiu a decis că nu este cazul să aibă martori incomozi la o întrunire ţinută pe nepusă masă, pentru votarea unor pomeni post-electorale. La mijlocul săptămânii trecute, miercuri, 14 noiembrie 2016, mai precis, s-a trezit că are chef de o „de îndată”, întrucât mai avea de împărţit nişte bani veniţi prin Finanţele Publice. De câteva săptămâni, Fiscul tot pompează fonduri în conturile Primăriei, care sunt „vânturate” de cum intră în vistieria municipiului, pentru satisfacerea doleanţelor mânuitorilor de ştampilă la vot, după cum am remarcat. Indiferent că sunt din rândul intelectualilor de la catedră sau din rândul asistaţilor social. Ce se împărţeau, printre altele, de data aceasta, iar jurnaliştii nu trebuiau să afle? Bani pentru amărâţii târgului, acordaţi sub forma unor tichete sociale, cu ocazia Crăciunului. Vestea pomenii ultra-secretoase, care a îmbrăcat forma unui proiect de hotărâre, a răsuflat numaidecât. Încercând să înţelegem de ce n-a vrut Ţâroiu să se afle despre gestul filantropic din bani publici, este posibil ca nu de presă să se fi ferit acesta. Ci de miile de prăpădiţi din oraşul pomanagiilor, care, aflând că Primăria dă bonuri de 50 de lei, făceau să pară un fâs răscoala de la Bobâlna. Asta pentru că el n-are de scos ochii decât la 600 de inşi, la o valoare a tichetului calculată iniţial la 30 de lei. Nefiind de faţă la discuţiile „top secret” între politicienii care se folosesc de bucata de hârtie pentru a masca o evidentă acţiune de cumpărare de voturi cu kilul de făină, ulei şi zahăr, nu putem decât să bănuim că, dacă suma totală de 180 de milioane se păstrează, iar valoarea bonului creşte la 50 de lei, aşa cum au propus liberalii, atunci numărul beneficiarilor va fi mai mic de 600.     

Ţâroiu urmează exemplul înaintaşilor: şi-a tras Primărie, s-a pus cu fundul pe ea

Asemenea unui patron de SRL, care are autoritatea, libertatea şi majoritatea, pentru a face ce pofteşte cu banii noştri, primarul PSD-ist a găsit o modalitate de a-şi mai apropia nişte votanţi din rândul celor veşnic în nevoie. Ori achită nişte restanţe pentru serviciile care i-au fost prestate în vară de săracii municipiului, cel mai uşor de manipulat? Fie ca să nu se răspândească vestea în cartierele mizere ale Câmpulungului că Ţâroiu împarte ajutoare, situaţie în care risca să fie linşat de poporul turbat când aude că se dă ceva gratis, fie ca să nu se comenteze iarăşi că politicianul PSD-ist este într-o continuă campanie electorală pentru 2020, jupânul din fruntea Primăriei a dat ordin ca presa să nu fie anunţată despre şedinţa cu pomeni de 30 de lei per bucată votant necăjit. Mojicie învăţată la şcoala de partid, care nu ne mai surprinde şi cu care, bănuim, va trebui să ne obişnuim. Mai cu seamă că am mai văzut-o şi la alţii înaintea lui, care, după ce şi-au tras Primărie, s-au pus cu fundul pe ea şi pe banii noştri. 

Iată că Ţâroiu nu face excepţie de la regula dării cu flit scribilor care nu-i aplaudă activitatea cu severe disfuncţionalităţi şi nereguli şi, într-un fel, interzice accesul presei la o şedinţă publică, printr-o dublă omisiune, care trădează intenţia de a nu avea ziarişti în sală. În primul rând, a dispus ca instituţiile media din Câmpulung să nu primească mapa cu materialele de şedinţă, care se expediază on-line, la fel cum se procedează în cazul aleşilor municipali. În al doilea rând, a impus Secretariatului să nu anunţe telefonic redacţiile câmpulungene despre întrunirea de îndată. Iar dacă este de îndată, normal că nu te aştepţi la reunirea Consiliului într-o împrejurare „de urgenţă”. 

Una dintre urgenţe o constituia, aşa cum am dezvăluit la începutul articolului, un act de binefacere cu profund iz de „mânjire” a electoratului simplu, sub pretextul situaţiei „economico-sociale” a Câmpulungului. Sau, şi mai şmechereşte formulat, “beneficiile sociale, destinate achiziţionării unor alimente de bază, se acordă – ţineţi-vă bine! – pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun”! Iată, dară, ce scop nobil (învelit într-un ambalaj pompos) pe capul autorităţilor noastre boiereşti, care nu pot pune geană pe geană de grija flămânzilor, care aşteaptă sub balcoanelor lor frumos luminate să le pice firimiturile milei de la etaj! Cu 30 de lei de persoană combat sărăcia şi riscul de excluziune socială! Exprimare din care înţelegem că pe prăpăditul care a încasat bonul nu-l mai marginalizează vecinii avuţi de pe scară, căci, după ce a trecut pe la Primărie, s-a îmbogăţit cu 30 de lei. Deci, de Crăciun, nu mai este nici sărac, nici exclus social. 

Dacă n-ar fi de plâns din cauza situaţiei grele în care trăiesc mulţi câmpulungeni, chiar şi dintre cei cu salarii ori pensii, nu numai nefericiţii care nu pot sau nu vor să muncească, sunt motive să te umfle râsul lecturând redactarea jenant de penibilă a materialului. Să fi fost şi acesta un motiv pentru care presa trebuia să fie ţinută la distanţă de acţiunile caritabile ale Primăriei conduse în arhicunoscutul stil PSD: revărsaţi ajutoare asupra prăpădiţilor, ca să nu-i lase memoria până la următoarele alegeri!

Cine are dreptul la bonuri sociale

Hotărârea votată pe ascuns, miercurea trecută, prevedea, în forma iniţială, că „tichetele sociale se vor acorda în limita fondului aprobat prin bugetul local, în valoare de 18.000 de lei, persoanelor singure/familiilor cu probleme sociale din municipiul Câmpulung, care îndeplinesc următoarele condiţii la data acordării beneficiilor sociale: 

=persoane fără niciun venit, cu excepţia beneficiarilor de venit minim garantat şi alocaţie pentru susţinerea familiei; 

=pensionari – persoane singure, ale căror venituri cumulate sunt mai mici sau egale cu suma de 500 de lei; 

=copii cu handicap grav, accentuat şi mediu; 

=şomeri neindemnizaţi. 

Distribuirea tichetelor se face prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, ai cărui angajaţi au lucrat raportul în baza căruia s-a redactat hotărârea de Consiliu, cu o zi înainte să fie aprobată, adică marţi, 13 decembrie. Într-un limbaj de lemn, împrumutat, pesemne, din alte scriituri, directorul Cătălin Bădiţa explică necesitatea acordării acestor nesperate ajutoare, care vor ajuta năpăstuiţii municipiului să petreacă Crăciunul cu „decenţa” oferită de cei 30 de lei, majoraţi la 50 de lei. 

„Situaţia economico-socială cu care se confruntă ţara noastră şi, implicit, municipiul Câmpulung a avut efecte negative asupra tuturor segmentelor de activitate, categoriilor sociale şi fenomenelor economico-sociale. Dificultăţile materiale, lipsa resurselor, rata crescută a şomajului, ca urmare a lipsei locurilor de muncă (n.r. o minciună gogonată, căci sunt locuri de muncă la Câmpulung, pentru care patronii nu găsesc ocupanţi!), conturează situaţia de sărăcie în care se găsesc o parte din familiile din municipiul nostru. Având în vedere aspectele prezentate, considerăm oportună acordarea acestor tichete sociale unor persoane aflate în situaţii de dificultate. Estimăm că vor beneficia de tichete sociale aproximativ 600 de persoane, iar suma alocată din bugetul local este de aproximativ 18.000 de lei pentru sărbătorile de Crăciun.”, redăm un fragment din raportul lui Bădiţa. 

Cei interesaţi să intre în posesia tichetelor, cu care nu se pot cumpăra ţigări sau băuturi alcoolice, trebuie să depună o cerere însoţită de actul de identitate şi acte din care să rezulte situaţia materială dificilă în care se află. Din cauza superficialităţii cu care a fost întocmită documentaţia – de parcă nu s-ar fi dorit să se arate doritorii, ca şi când lista ar fi fost deja întocmită – nu avem alte informaţii: de când se primesc cererile, până când, în cât timp se analizează cererea, când i se dă răspunsul petentului, când trebuie să se prezinte pentru tichet ş.a. 

Daţi fuga la Primărie, căci se umple lista şi rataţi ajutoarele!  

Bănuind că n-au ce să pună pe masă cu 30 de lei, liberalii au propus, dacă tot se lasă cu pomană, măcar să fie pomană până la capăt, ca valoarea ajutorului să fie mărită până la 50 de lei. Iar lista cu beneficiarii să fie afişată pe site-ul Primăriei, ca să verifice dacă dă masa cu casa. Căci n-ar fi exclus, judecând după misterul total în care s-a aprobat, să se afle printre cei 600 selectaţi deja nişte sărăntoci închipuiţi, membri de partid ori simpatizanţi devotaţi.          

O mare nedumerire avem: dacă întrunirea s-a ţinut într-o secretomanie suspectă, fără televiziuni, fără ziare, fără un comunicat din partea Primăriei afişat măcar pe portalul instituţiei imediat cum s-a votat hotărârea, ca să fie timp pentru parcurgerea procedurii înainte de Crăciun, de unde ştiu cei 600 să revendice binefacerea? Dar decât să ne întrebăm inutil, mai bine sărim în ajutorul oropsiţilor din Câmpulung cu următorul apel: oameni buni, daţi fuga la Primărie, cât de repede puteţi, căci se dau ajutoare de 50 de lei de persoană! Iute, că le rataţi! Şi nu vă lăsaţi păcăliţi că lista s-a umplut, căci abia s-a votat hotărârea! 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!