-0.4 C
Campulung Muscel
10/12/2023

Fugăriţi cu bâte, topoare şi bolovani, alungaţi din casa vandalizată, hărţuiţii și-au executat rudele

Tripla crimă a fost precedată de o serie de violenţe comise asupra viitorilor călăi de cei care au sfârşit de cutiţul lor 

Magistraţii Tribunalului Argeş au hotărât, pe 21 noiembrie 2016, începerea judecării cauzei de omor avându-i ca autori pe Pavel Laurenţiu Durleci, Doru Vasile Durleci şi Dorel Durleci. Fraţii care, împreună cu tatăl lor, sunt acuzaţi de uciderea iubitei lui Laurenţiu, a tatălui şi bunicului acesteia. Instanţa a constatat legalitatea sesizării ei, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, celor trei inculpaţi fiindu-le respinse toate cererile şi excepţiile invocate. Dosarul de omor a fost înregistrat la tribunal, avându-le ca părţi civile pe rudele victimelor. Una dintre acestea este Narcisa Tinca, supravieţuitoarea masacrului, în timpul căruia şi-a pierdut fata, soţul şi tatăl.

Între timp, iese public, cu declaraţii care contrazic ancheta încheiată cu trimiterea în judecată a fraţilor Durleci şi a părintelui lor, cea rămasă să facă faţă dispreţului şi dorinţei de răzbunare a neamurilor îndoliate. Mirela Durleci susţine, pe de o parte, că şi-a luat fiica şi a fugit din sat, de teama de a nu sfârşi la fel ca fosta noră şi apropiaţii ei, iar, de pe altă parte, că asaltul în puterea nopţii asupra celor trei şi aplicarea loviturilor mortale l-au avut ca autor doar pe Laurenţiu, nu şi pe fratele şi tatăl lui.                                    

Bineînţeles că sunt serioase semne de întrebare în povestirea celei a cărei suferinţă nu poate fi pusă la îndoială. O dată, pentru că este conştientă că nu-şi mai vede soţul şi băieţii în următoarele două decenii dacă vor fi condamnaţi. A doua oară, pentru că a fost nevoită să-şi lase casa din Valea Bădenilor şi să se adăpostească la părinţi, peste deal, la Valea Hotarului. Aici a primit veşti că locuinţa i-ar fi fost călcată de rubedeniile orbite de furie, după ce i-au îngropat pe trei dintre ai lor dintr-odată. Iar peste toate stă oprobriul public, fiindcă este văzută ca mama şi soţia unora care au luat trei vieţi nevinovate. În primul rând, de ce apare, la opt luni de la masacru, această teorie şocantă, cum că doi dintre cei consideraţi autori, potrivit anchetatorilor, se odihneau în casă, nicidecum nu umblau cu satârul pe uliţă, la miezul nopţii, pentru a-i căsăpi pe duşmani? Şi, dacă ar fi fost aşa, cum a putut Laurenţiu să omoare singur, aproape în acelaşi timp, trei oameni, aflaţi în locaţii diferite, dintre care doi bărbaţi în putere, la 36 de ani şi 58 de ani?                         

Cu două luni înainte de crimă, unul dintre viitorii făptaşi se plângea la Parchet de şicanele şi violenţele victimelor şi rudelor lor  

Mirela Durleci, mama fraţilor Vasile şi Laurenţiu şi soţia lui Dorel, cu toţii arestaţi la Colibaşi, pentru tripla crimă de la Valea Bădenilor, ne-a povestit că scandalul dintre familia ei şi victimele susţinute de rude durează de mai mult timp. În plus, au fost înştiinţate şi autorităţile statului despre incidentele anterioare, în care cei deveniţi într-un final călăi au fost, la un moment dat, hăituiţi de ceilalţi. Reamintim că femeia de 41 de ani, mamă a trei copii, dintre care doar pe mezina de 16 ani o mai are alături, caută să-i scoată din puşcărie pe fiul cel mare şi soţ, susţinând răspicat că aceştia dormeau când s-au trezit la uşă cu Laurenţiu, băiatul cel mic, însângerat şi refugiat la casa părinţilor, pentru a-i avertiza că sunt în pericol. Pericol pe care el îl declanşase, prin măcelărirea unei biete fete de 17 ani, care îi făcuse un copil, a tatălui ei şi a bunicului, pe care mama principalului făptuitor îl consideră capul răutăţilor. Supravieţuitoarea atacului, Narcisa Tinca, fiică, soţie şi mamă pentru cele trei “ţinte” ucise brutal, a afirmat că omorurile au fost comise de cei trei Durleci, tatăl şi fiii acestuia. Declaraţiile sale sunt susţinute de martori, membri ai familiei şi rude, pe care Mirela îi acuză că acţionează astfel din răzbunare. Mai cu seamă că pe unii dintre ei i-a reclamat, nu cu mult timp înainte de nenorocire, la Parchet, pentru violenţe comise asupra lor şi asupra proprietăţii.

Cu două luni înainte de tragedie, pe 3 februarie 2016, Doru Durleci, de 44 de ani, în prezent încarcerat şi trimis în judecată pentru fapta abjectă, împreună cu copiii săi, depunea la Parchetul Câmpulung o plângere împotriva cuscrilor, Narcisa şi Filip Tinca, şi împotriva a cinci rude ale lor, printre care şi tatăl Narcisei, Paul Durleci. Şi el, şi ginerele, Filip Tinca, au sfârşit în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2016. Plângerea ajungea la Parchet după ruperea „lanţului de iubire” între Laurenţiu şi Laurenţia, fata pierită de cuţitul fostului partener. 

Ce-i reclama prim procurorului de la Parchetul Câmpulung fostul socru al tinerei: „(…) Aceste persoane mă ameninţă mereu că nepoata lor a rămas cu un copil şi că eu şi familia mea nu ştim ce ne aşteaptă, pentru că, într-o bună zi sau noapte, vom ajunge la necazuri, întâmplându-se lucruri ciudate. Pentru a avea o siguranţă a vieţii şi a familiei mele în continuare, vă rog, domnule prim procuror, ca persoanele nominalizate să fie audiate şi să le puneţi în vedere să ne lase în pace, să nu ne mai ameninţe, pentru că unii dintre ei sunt şi recidivişti (având condamnări cu suspendare), să nu ne mai ţină calea pe drumurile publice, ca să putem să beneficiem de libertatea întregii familii. Noaptea, noi dormim cu uşile încuiate, pentru că ei sunt foarte violenţi, putând să ne violeze domiciliul la orice oră din zi sau noapte, ne aşteptăm la ce este mai rău.” 

N-a fost singura acţiune pe cale legală, urmând a doua în foarte scurt timp, prin intermediul căreia sunt relatate fapte foarte grave, care ar putea fi interpretate în sensul că familia agresorilor a fost provocată în mod repetat până când a răbufnit. Bineînţeles, primează şi contează doar opinia anchetatorilor, dar ceva a existat înainte de măcel şi din partea victimelor adulte, odată cu care a fost răpusă o  adolescentă, care abia adusese pe lume o fetiţă.              

“I-a rupt pantalonii de pe ea, spunându-i că nu scapă de el până când nu întreţin relaţii sexuale”

Două săptămâni mai târziu, pe 17 februarie 2016, Dorel Durleci s-a adresat din nou prim procurorului de la Parchetul Câmpulung. Iată ce sesiza acesta: 

„În data de 8 februarie 2016, în jurul orei 18.00, mă îndreptam, împreună cu soţia mea, Mirela Durleci, spre casă, venind cu nişte nuiele de mesteacăn, pentru a le prelucra în măturoaie, pentru Primăria Stoeneşti, care le foloseşte la curăţenie. Ajungând aproape de domiciliul meu, a apărut în calea noastră, în drumul public, numitul Durleci Puiu (zis „Găină”), însoţit de fraţii lui, de nepoţii şi părinţii lui, care erau înarmaţi cu bâte, cu bolovani şi chiar numitul Durleci Puiu avea în mână şi un topor. Ne-au alergat cu scopul de a ne lovi cu aceste obiecte contondente.  

Văzând ce au de gând, eu şi soţia am început să fugim, ca să scăpăm de lovituri, însă, la un moment dat, soţia mea n-a mai putut să alerge. A fost prinsă din urmă de numitul Durleci Puiu (zis „Găină”), care a acostat-o şi a început s-o hărţuiască, rupându-i pantalonii de pe ea şi spunându-i că nu scapă de el până când nu întreţin relaţii sexuale împreună. Soţia mea a luptat cât a putut şi, în cele din urmă, a scăpat. În urmă cu trei-patru zile, soţia mea a mai fost acostată de acesta. Soţia mea mergea după o crosnie de lemne pentru foc, iar acesta a alergat-o, spunându-i să stea ca să întreţină relaţii sexuale cu el. 

Eu, odată ajuns acasă, în curte, am sunat la 112 şi a venit un echipaj de Poliţie, ne-a luat o declaraţie despre ce s-a întâmplat. Atât eu, cât şi soţia şi copiii, din acel moment, nu am mai avut curaj să mai stăm în casă sau să mai ieşim pe drum, de frica lui. Am mers la un frate de-al meu, care stă în apropiere, unde am crezut că suntem în siguranţă. Dar de acolo am auzit că aceştia aruncau cu bolovani în curtea noastră. În cele din urmă, au reuşit să spargă geamurile casei, am auzit cum cădeau. 

Auzind şi văzând ce se întâmplă, de frică, la gândul că vor veni din nou să ne atace, am luat copiii şi soţia şi am plecat la Poliţia Câmpulung, unde ni s-a spus că trebuie să ne adresăm Poliţiei de la Rucăr, ceea ce am şi făcut. 

Domnule prim procuror, vă rog foarte mult să îi chemaţi atât pe cel mai agresiv citat mai sus, cât şi pe următorii, să le luaţi declaraţii scrise, obligându-i să nu ne mai acosteze pe drumul public şi să avem şi noi posibilitatea de a ne deplasa în siguranţă. Din cauza acestor stări de lucruri, am părăsit domiciliul conjugal, de teamă să nu vină iarăşi, mergând la mama mea, în comuna Dragoslavele, unde am rămas peste noapte. A doua zi, de dimineaţă, am mers din nou la Poliţia Rucăr, la şeful Şendroiu, care a dispus să mă însoţească maşina de Poliţie, până la faţa locului, respectiv comuna Stoeneşti, ca să pot ajunge în siguranţă şi să văd pagubele produse de aceştia. 

Împreună cu Poliţia, am constatat pagubele: două geamuri sparte, un par pus la uşă, la uşa din sală a fost ruptă broasca prin împingere. La faţa locului, Poliţia a încheiat un proces verbal cu pagubele constatate. Agresorii au fugit de acasă şi, printre crengile copacilor din pădure, se uitau cum se derulează acţiunea. După acestea, mi-a fost frică să mai rămân acasă şi, la indicaţia Poliţiei, am părăsit domiciliul, împreună cu copiii, timp de patru zile.”

Plângerea continuă cu enumerarea celor care le cauzau familiei Durleci o tensiune permanentă, 11 persoane, printre care şi cei intraţi în pământ două luni mai târziu. 

În noaptea de 14 aprilie 2016, hărţuiţii şi-au executat propriile rude. Mirela Durleci susţine că numai Laurenţiu şi-a pătat mâinile de sânge, ceilalţi doi fiind cu ea în casă, în timp ce băiatul cel mic măcelărea trei persoane. A contrazis-o din primele momente Narcisa Tinca, femeia rămasă în viaţă, care, în declaraţiile de după tragedie, susţinea că pe ea a tăiat-o fratele lui Laurenţiu, Vasile: „Mie, altul, frate de-al lui, mi-a tras aici… am cinci înţepături de cuţit. O omora şi pe fetiţă, noroc că am luat-o eu în braţe şi am plecat. Am dat-o la o vecină peste gard. Mă aştepta afară.”

“De necaz că le ţin pe fata şi nepoata mea, ne-a lovit, pe mine şi pe băbuţă, în faţa Policlinicii

Mirela şi fiica ei minoră, care s-a oprit cu cartea la opt clase, motivează ea, de teamă să mai iasă din sat, după ce una dintre rudele morţilor a lăsat vorbă că-i ţine calea şi-o batjocoreşte, sunt găzduite, de opt luni, de părinţii septuagenari. Şi ei victime, afirmă aceştia, ai aceluiaşi individ, care ameninţă că se va răzbuna. Pe mama Mirelei, Ileana Garcea, de 70 de ani, am găsit-o pregătind nuielele pentru coşurile împletite, din vânzarea cărora trăieşte împreună cu soţul. „Ne scuzaţi, ne-a întâmpinat bătrânica ocupată cu cioplitul nuielelor, că ne-aţi găsit aşa, dar aşa e la bătrâni. Muncesc ca să iau mâncare la copiii ăştia.”

Tatăl Mirelei Durleci, Andrei Garcea, de 75 de ani, ne-a povestit un incident avându-l ca autor pe un frate al supravieţuitoarei. Agresiunea s-ar fi consumat în această vară, pe când el şi nevasta bolnavă ieşeau de la Policlinică. „M-am dus cu băbuţa la Policlinică, la Câmpulung. „Găină” Durleci mi-a ţinut calea, de necaz că le ţin pe fata şi nepoata mea şi ne-a lovit în faţa Policlinicii. Ne-a lovit în spate, şi pe mine, şi pe băbuţă. A sărit un cetăţean, un român: „Ce-ai, mă, cu moşii ăştia?!” Am făcut plângere la Poliţie, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva lui. Mi-au spus că vor trimite sesizarea la Postul de Poliţie de la Dragoslavele. Debandada asta, care este pe capul nostru, nu este un lucru bun, din cauza lor. Au zis că, pe unde ne prind, ne taie în bucăţi.”, ne-a relatat Andrei Garcea, secondat de nepoata de 16 ani: „Eu n-am mai putut continua şcoala, din cauză că au pus laude pe mine că mă prind, îşi bat joc de mine şi mă omoară. Am făcut opt clase cât am fost pe vale la noi. Au zis că, dacă continuu şcoala, mă urmăresc şi mă violează.”       

„De opt luni, de când am plecat de acolo, stau pe capul moşilor. Nu mai iau ajutor, pentru că nu mai pot să merg la Stoeneşti, să-mi fac zilele de muncă, nu mai am alocaţie pentru fată.”, ni se plângea femeia. Şi agresorii, şi victimele se înrudesc. „Sunt veri cu noi. Copiii ăştia s-au luat veri de-al doilea. Paul Durleci a tras cât de mult ca băiatul meu să o ia pe nepoată-sa, pentru că băiatul meu avea casă, avea o situaţie bună. Omul meu le-a spus la logodnă: „Degeaba ţi-ai pus în cap s-o ia pe nepoata ta, copilul meu nu are permisul luat, nu are casa terminată. Plus de asta, mai suntem şi rude.” Până să se întâmple acest caz, se ţineau de capul băiatului.”, joacă Mirela cartea provocării la care ar fi fost supus băiatul cel mic, care a transformat o intrigă amoroasă într-o baie de sânge. „E.M.”  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!