15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Suedezii, interesaţi să deschidă o fabrică de cabluri electrice, unde să angajeze preponderent etnici romi

Spre sfârşitul lunii trecute, a venit din nou în zona de Nord a judeţului o delegaţie suedeză, fiind interesată, la fel ca data trecută, când însăşi Excelenţa Sa, Ambasadoarea Suediei în România, s-a deplasat la Bughea de Sus şi Bughea de Jos, de problematica etnicilor romi. Scandinavii au bătut atâta cale până în Muscelul lăsat în urmă de cerşetorii de carieră pe străzile Stockholm-ului, ca să trateze cu autorităţile locale şi liderii lor o modalitate de a-i ţine acasă. Prima la care s-au gândit străinii este să le dea de muncă aici, ca să nu mai stea cu mâna întinsă în Occident. Asta pentru că s-au plâns, la întâlnirea cu ambasadoarea, că în România nu se găsesc locuri de muncă pentru ei. Deşi minciună mai mare nici că puteau să scornească, judecând după numărul infim de angajări, 13, la un total de 200 de job-uri, cât a numărat oferta patronilor prezenţi la bursa organizată special pentru minoritari. 

“Cea mai mare comoară: forţă de muncă tânără, proaspătă şi nemuncită”

Delegaţia suedeză a fost constituită din angajaţi ai Serviciului de Emigrări şi ai Ambasadei. La Câmpulung, dialogul, care a durat aproximativ trei ore, s-a purtat cu Marian Neagoe, preşedintele Partidei Romilor Câmpulung, responsabil de problematica etniei în întreg Muscelul, şi şeful Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Câmpulung, Paul Petrescu. „Oamenii s-au arătat dispuşi să investească în România. Din câte am înţeles, o fac de nevoie, ca să nu ne mai ducem peste ei. Sunt dispuşi să deschidă aici nişte fabrici şi este foarte posibil – nu vreau să le dau speranţe oamenilor – ca, pentru început, să deschidă o fabrică de cabluri electrice. Au venit la Bursa Locurilor de Muncă doi reprezentanţi ai lor, au fost mulţumiţi de afluenţa de tineri care sunt în căutarea unui loc de muncă. Le-am spus: „Discutaţi cu Primăriile pentru facilităţi şi noi vă oferim cea mai mare comoară. Forţă de muncă tânără, proaspătă şi nemuncită.”, a rezumat Neagoe discuţia cu suedezii. Cât despre repetatele îndemnuri adresate membrilor comunităţilor de rudari muscelene, de a merge la muncă, acestea i-au atras profunda antipatie a celor vizaţi de mesajul său, atitudine care îl face să stea pe gânduri în privinţa păstrării funcţiei de lider al Partidei Romilor. „Am remarcat de la un timp că mă îndrăgesc mai mult românii, majoritarii, decât romii, că le-o spun. Nu le-o spun cu răutate. Încercaţi să faceţi nişte lucruri normale, pe care toată lumea le face. Dacă, în urmă cu 15 ani, era o penurie de locuri de muncă, acum se oferă o paletă largă de locuri de muncă. După alegeri, nu ştiu dacă voi mai rămâne în mişcarea asta, fiindcă, din ce în ce, tot mai mulţi se îndepărtează de mine, dintre prietenii mei. Mie îmi pare rău c-o fac, dar nimeni nu m-a auzit decât discutând despre aceste probleme. Dacă-ţi convine să stai fără curent electric, dacă-ţi convine să stai fără apă potabilă, dacă-ţi convine să stai în mocirlă la poartă, nu este nimeni vinovat. Numai dumneata eşti vinovat. Acum eşti liber să-ţi ceri drepturile. Dar nu uita că ai mari îndatoriri faţă de familia ta şi Statul Român care te educă şi te creşte, îţi dă ajutorul social, îţi dă ajutorul de susţinere, îţi dă alocaţie, sunt nişte ajutoare. Mie mi se par total insuficiente.”, a mai afirmat acesta, dezamăgit că, în deceniul de când conduce o structură menită să-i mişte din noroi, lene, nepăsare şi sărăcie pe cei a căror cauză a pledat-o, schimbările în mentalitatea etniei au fost nesemnificative.   

„Prea puţini oameni se implică, a continuat acesta. Toată lumea vrea să facă consiliere, toată lumea vrea să facă proiecte pe consiliere. Eu nu ştiu dacă consilierea asta şi-a atins scopul. Foarte mulţi bani europeni s-au cheltuit pe consiliere. Anul trecut şi acum doi ani, într-adevăr, s-au făcut nişte proiecte mai bune, oamenii au venit şi au căpătat nişte calificări în diverse meserii, pe meşteşuguri. Era vorba că o să continuăm, să facem nişte microîntreprinderi. Acum s-au scris nişte proiecte frumoase, strategice, pe 4.1 şi 4.2, sperăm ca din zona Câmpulung să câştigăm măcar 1-2 proiecte. Mi-ar părea bine să fie mai multe, dar, dacă 1-2 s-ar câştiga, ar fi nişte proiecte pilot şi ne-am da seama unde suntem. Vor sau nu vor să muncească.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!