Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local aferentă lunii octombrie, mutată din ultima zi de joi a lunii, când se ţin de obicei întrunirile ordinare ale Legislativului municipal, luni, 31 octombrie 2016, a figurat o rectificare a bugetului local. Astfel de „corecturi” ale „vistieriei” locale cu sume nou intrate ori mutate de la un capitol la altul au devenit o obişnuinţă a întâlnirilor oficiale ale legiuitorilor locali. Ele se fac fie la propunerea Executivului, fie la cerinţa instituţiilor subordonate, aşa cum sunt şcolile, spitalele şi serviciile publice, precum ADP-ul. Rectificarea de ieri după amiază a privit sume consistente, pentru diverse lucrări şi dotări, după cum vă veţi putea convinge lecturând acest material. Iată cine sunt beneficiarii hotărârii Consiliului Local, căruia i s-a înaintat spre aprobare o documentaţie consistentă, completată pe tot parcursul săptămânii trecute.
Spitalul renunţă la investiţii programate
Unul dintre motivele de rectificare a bugetului local l-a reprezentat o solicitare cu mai multe puncte, înaintată autorităţilor locale, pe 20 octombrie 2016, de conducerea Spitalului Municipal Câmpulung. O primă propunere priveşte majorarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 cu suma de 700.000 de lei, „prin crearea unei categorii noi de venituri, respectiv: Subvenţii din bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea creşterilor salariale.” „Majorarea cu suma de 700.000 lei se solicită pentru finanţarea cheltuielilor de personal, respectiv creşterile de sporuri pentru Oncologie, dar şi plata gărzilor, având la bază aplicarea O.U.G. 20/2016 şi O.U.G. 43/2016, sume care se acoperă din contractul cu C.A.S. Argeş, încheiat pentru această finanţare.”, redăm din adresa directorului Grigore Stănescu.
Înlocuirea unor lucrări cu altele, în lista de investiţii, au impus, de asemenea, rectificarea de buget, pentru care s-a cerut, ieri după amiază, aprobarea Consiliului Local. Mai precis, s-a renunţat la a se cheltui suma de 530.000 de lei în scopul realizării următoarelor obiective, pentru a fi destinată altora: „Studiu de fezabilitate, proiect şi execuţia extinderii clădirii Compartimentului de Oncologie” (180.000 lei); „Extinderea reţelei de oxigen” – proiect şi execuţie (97.000 lei); „Lucrări de anvelopare (termoizolare) la Clădirea Blocului Central” – proiectare şi execuţie (253.000 lei).
Banii rezultaţi din abandonarea acestor proiecte – decizie argumentată de autorii solicitării prin noua legislaţie privind achiziţiile şi imposibilitatea efectuării de proiecte şi lucrări în lipsa studiilor de fezabilitate sau a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (D.A.L.I.)” – vor fi direcţionaţi către:
=D.A.L.I. pentru lucrări de extindere şi remodelare a clădirii Compartimentului Oncologie – 30.000 lei;
=Proiectul de extindere şi remodelare a clădirii Compartimentului Oncologie – 90.000 lei;
=D.A.L.I. reparaţie capitală, remodelare – modernizare a Secţiei ATI – 17.000 lei;
=Studiul de Fezabilitate al lucrării de împrejmuire (gard) a Ambulatoriului din strada Poenaru Bordea (Policlinica) – 1.000 lei;
=Proiectul lucrării de împrejmuire (gard) a Ambulatoriului din strada Poenaru Bordea (Policlinica) – 1.000 lei;
=Execuţia lucrării de împrejmuire (gard) a Ambulatoriului din strada Poenaru Bordea (Policlinica) – 9.000 lei;
=Studiul de Fezabilitate pentru lucrări de extindere a reţelei de gaze medicinale – 13.500 lei;
=Proiect tehnic pentru lucrări de extindere a reţelei de gaze medicinale – 61.000 lei;
=Extinderea reţelei de gaze medicinale – 54.500 lei;
=Expertiză tehnică şi audit energetic al clădirii ORL, Oftalmologie, Psihiatrie – 12.500 lei;
=D.A.L.I. pentru anveloparea termică a clădirii ORL, Oftalmologie, Psihiatrie – 6.000 lei;
=Proiectul lucrării de termoizolare a clădirii ORL, Oftalmologie, Psihiatrie – 25.000 lei;
=Execuţia lucrării de termoizolare a clădirii ORL, Oftalmologie, Psihiatrie – 209.500 lei.
Până la sfârşitul anului, Holcim va cumpăra pentru Spital aparatul de radiologie mobil
În afară de investiţiile „sacrificate” în favoarea întocmirii documentaţiilor altor lucrări, care se intenţionează a fi executate, s-a mai renunţat şi la dotări în sumă de 103.000 lei:
=Un incubator pentru nou-născuţi: 3.000 lei;
=Aparat de radiologie mobil – 30.000 lei;
=Un generator (a treia sursă de energie) – 7.000 lei;
=Electrocauter – 48.000 lei;
=Autoclav pentru sterilizarea tetinelor – 15.000 lei.
Cu banii cu care ar fi trebuit să se achiziţioneze aparatura enumerată se doreşte a se întreprinde alte achiziţii:
=Termostat Anatomie patologică – 10.000 lei;
=Electrocardiograf (2 bucăţi) – 25.000 lei;
=Defibrilator (3 bucăţi) – 45.000 lei;
=Trusa probă lentile oftalmologice – 10.000 lei;
=Monitor funcţii vitale – 13.000 lei.
Alte două monitoare pentru funcţii vitale, cu o valoare totală de 20.000 de lei, figurează la „alte cheltuieli de investiţii” pe lista Spitalului Municipal.
Iată cum argumentează semnatarii adresei depuse la Primărie modificările apărute pe lista dotărilor: „Nu s-a putut achiziţiona anumită aparatură medicală, din lipsă de fonduri. S-au prevăzut, la începutul anului 2016, în listele de investiţii, doar 10%, cota parte din valoarea acestora, restul finanţării solicitându-se Ministerului Sănătăţii, care nu a răspuns afirmativ spitalului (ex. incubator NN, generatorul – a treia sursă de energie, aparatul de radiologie mobil).
Pentru aparatul de radiologie mobil s-a reuşit încheierea unui contract de sponsorizare cu Holcim Câmpulung, iar achiziţia se va face până la sfârşitul anului. Pentru celelalte două aparate: autoclavul de sterilizat tetine – s-a găsit o altă soluţie pentru efectuarea acestei proceduri, iar, pentru electrocauter, valoarea estimată nu permite achiziţia unui aparat performant, care se ridică la peste 30.000 de euro, respectiv 135.000 lei.
Solicitările din partea şefilor de secţii (Anatomie patologică, CPU, Cardiologie, Medicină Internă) sunt de aparatură performantă, care să ridice nivelul actului medical. S-a solicitat achiziţia pentru CPU a unui monitor de funcţii vitale cu performanţe multiple.”, argumentează directorul general Grigore Stănescu şi directorul financiar-contabil Marinela Cristian.